Home ReviewsAlbum Reviews BEING – A Death In The Family (Trace Recordings)

BEING – A Death In The Family (Trace Recordings)

by Nel Mertens

Dat het donkere einde vaak een mooi begin aankondigt, bewijst het Britse donkere folkduo Being met hun debuutalbum A Death In The Family. Deze twee heren, die ook beste vrienden blijken, leggen hun kwetsbare zielen volledig bloot in hun eerste negen atmosferische songs.

In een heel eigen, serene sfeer klinken ze sober puur, terwijl hun teksten rauw en eerlijk emotioneel zijn. Hoewel de vocals niet zozeer aan Nick Cave doen denken en we de muzikale kaders niet naast mekaar willen zetten, roept de sfeer van deze knappe, fragiele sound toch vaak een Skeleton Tree-gevoel op.

Na een lange, knappe intro klinkt Endless pijnlijk mooi en verbaast de rijkwarme klank van Being meteen, die ze wonderlijk enkel met bas en stem neerzetten. Rustige basnoten nemen Fragile in hun greep. Een track die eenvoud en zuiverheid uitademt, terwijl er op de achtergrond een noisy ruis blijft hangen.

Erg donker laat Hurts de pijn echt binnen dringen… over hoeveel zeer het sterven van een hart kan doen, zelfs al is het niet eens dat van jezelf. Het nummer sterft letterlijk uit met een laatste adem. Not OK sluit hier qua zwaarte volledig bij aan, hoewel het mystieker en grimmiger klinkt door de spoken vocals.

Hoewel de titel het niet doet vermoeden, is There Is No Light toch een lichter nummer, dat al een sprankel hoop laat klinken, op weg naar een heropbouw of nieuwe start. “It is hard to breath when you’re allways climbing…”

In Seriously krijgen we een industriële noise te horen die verontrustend klinkt. De titel klinkt misschien ironisch en wanneer de bassist begint te tokkelen, verdwijnt alle angst en onrust in een warme gloed.

Afsluiten doen ze met Talk In The Morning dat iets meer als een ode aan het leven klinkt, net zoals Brother en Dangerous, hoewel geen van hen enig optimisme uitstraalt. Daar hebben deze nummers ook geen nood aan. Laten we dit plaatje morgen nog eens draaien! Want in deze intieme nummers gromt prachtige duisternis als een verloren hartslag tussen melancholie en volgehouden hoop.

A Death In The Family is digitaal en op cd verkrijgbaar via Bandcamp. Bij aankoop van het album, krijg je er nog vier remixen door Clas Tuuth, Kemper Norton, Play/Pause en Guillermo Pizarro bovenop.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More