Home ReviewsAlbum Reviews ANDREW BERNSTEIN An Exploded View Of Time (Hausu Mountain Records)

ANDREW BERNSTEIN An Exploded View Of Time (Hausu Mountain Records)

by Patsker Omaer Beguin

Andrew Bernstein is een experimentele saxofonist uit de artrockscene van Baltimore. Als lid van de band Horse Lords, waar hij ook de percussie voor zijn rekening neemt, is hij een belangrijke bijdrager van de noise-intensiteit die deze avant-gardegroep heeft.

Zijn debuutalbum An Exploded View Of Time bevat zeven composities voor altosax die met een minimum aan voorbereiding, op één afmattende dag live zijn opgenomen. Er werden volgens onze bronnen geen effecten of loops gebruik.

Andrew Bernstein beheerst als een meester het circulaire ademen, waarbij de artiest lucht door de neus haalt en rechtstreeks in zijn instrument uitademt om een ononderbroken stroom van geluid voort te kunnen brengen. Dit is een techniek die vaak wordt gebruikt bij vrije improvisatie. Voeg daar nog het buitenaardse vingerwerk aan de kleppen en toetsen aan toe
en je krijgt een album vol repetitieve klanktapijten die geen ogenblik verveelt. Soms kregen we het gevoel dat er meer dan één saxofoon aan het spelen was, een indruk die alleen door een supertalent als Bernstein gecreëerd kan worden.

Het enige echte rustpunt op het album is Deux Ex Machina, Bernstein tovert in dit nummer een folkachtige sfeer tevoorschijn. Naar ons gevoel werden er toch wat elektronische effecten in dit nummer gebruikt.

De rest van het album is gevuld met experimenteel en herhalende klankpaletten die de luisteraar talloze keren van de ene naar de andere hypnotische ervaring brengt. De trance waarin zowel de artiest als luisteraar in verzeild raken maakt van An Exploded View Of Time een avontuurlijke en gewaagde portie improvisatie.

De minimalistische aanpak zorgt ervoor dat het pad van eindeloze en niets betekende uitbarstingen van geluid vermeden werden. An Exploded View Of Time zal zeker een oor vinden bij liefhebbers van artiesten zoals Philip Glass, Colin Stetson en John Zorn.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More