Home ReviewsAlbum Reviews HOOFDSTROOM – Elk Kind

HOOFDSTROOM – Elk Kind

by Nel Mertens

Over het begrip ‘mainstream’ valt te filosoferen. Gentenaar Edward Huyghe relativeert met zijn artiestennaam Hoofdstroom dan ook zijn minder grote podiumdrang, maar ook de negatieve connotatie met het woord. In april kregen we zijn ep Kind Elk te horen. Een Engelstalig debuut, waarvan de titel verwijst naar een reusachtig edelhert waarmee hij enkele jaren terug oog in oog stond in Canada.

Volop spelend met taal, bracht hij nu zijn tweede ep Elk Kind uit, aansluitend bij Kind Elk en evengoed voorzien van zes tracks, maar deze keer in het Nederlands. Geen mainstream marketingzet, maar een originele benadering. Met deze tweede release blikt hij, met enige nostalgie, terug op zijn kindertijd in zijn muzikale nest.

Dat dromerige, nostalgische horen we meteen in G1Vd2. Over de keuzes die gemaakt worden op jonge leeftijd, hoe graag we die vermijden en de angst die daarmee gepaard gaat. “Jij bent de enige…”, de fragiliteit is bijna tastbaar in deze knappe opener.

 “Zwijgen is gemakkelijk, maar praten is een plicht.” Wel Degelijk laat een terugblik op een stukgelopen relatie horen, in een frisse sound, waarin Huyghe onverwachts ook eventjes aan het rappen gaat. Wat zowel de muzikant als het nummer wel past!

Zaterdag… een spinnend hoofd, geen zorgen over geld, je favoriete voetbalploeg die wint… In alle schoonheid alles om nog meer naar iedere zaterdag te blijven uitkijken en helemaal jezelf te zijn. Het gitaarwerk klinkt vivant speels, maar moedigt tegelijkertijd aan om toch maar even de tijd te nemen. Waarna hij, met een ironisch speelse tekst en navenant deuntje, de Zakenman beschrijft die hij niet is en niet wil zijn. Geen pers, geen stress, geen fans die zijn teksten kennen…

“𝐸𝑙𝑘 𝑘𝑖𝑛𝑑 ℎ𝑒𝑒𝑓𝑡 𝑒𝑒𝑛 𝑑𝑟𝑜𝑜𝑚, 𝑖𝑘 𝑑𝑟𝑜𝑜𝑚𝑑𝑒 𝑧𝑜 𝑙𝑢𝑖𝑑. 𝐸𝑛 𝑖𝑒𝑑𝑒𝑟 𝑚𝑒𝑛𝑠 ℎ𝑒𝑒𝑓𝑡 𝑒𝑒𝑛 𝑤𝑒𝑛𝑠, 𝑚𝑎𝑎𝑟 𝑘𝑜𝑚𝑡 𝑑𝑖𝑒 𝑜𝑜𝑖𝑡 𝑢𝑖𝑡? 𝐸𝑙𝑘 𝑘𝑖𝑛𝑑 ℎ𝑒𝑒𝑓𝑡 𝑒𝑒𝑛 𝑑𝑟𝑜𝑜𝑚, 𝑒𝑛 𝑑𝑖𝑡 𝑖𝑠 𝑑𝑖𝑒 𝑣𝑎𝑛 𝑚𝑖𝑗. 𝐽𝑎, 𝑖𝑘 𝑑𝑟𝑜𝑜𝑚𝑑𝑒 ℎ𝑒𝑡 𝑙𝑎𝑛𝑔𝑠𝑡 𝑒𝑛 𝑠𝑡𝑟𝑎𝑘𝑠 𝑖𝑠 ℎ𝑒𝑡 𝑣𝑜𝑜𝑟𝑏𝑖𝑗.”

De titeltrack Elk Kind gaat over dromen waar je misschien te afwachtend naar toe groeide. Het vertelt ook hoe Huyghe zelf zijn eigen weg als muzikant zocht. Niet als podiumbeest, maar als singer-songwriter met angst, die nu toch helemaal klaar is om zijn werk te delen. Een teder verhaal in een even tedere sound, vol optimisme en het geloof dat ieder kind zijn eigen weg maakt.

Over uitvluchten zoeken en zich ‘anders’ dan de anderen voelen. Dansen doet – ook een stukje in het Frans – kippenvel krijgen. Ofwel is Huyghe een zeer sterke emotie-verteller, ofwel laat hij met deze ep recht in zijn ziel kijken en ons een stukje meewandelen op zijn pad op zoek naar zijn eigen weg vol dromen, wensen en keuzes…

Hoofdstroom brengt met Elk Kind ook nu weer zes feelgood indiepopnummers, die emoties koesterend dragen. De stem en uitspraak van de 26-jarige singer-songwriter charmeert ons in het Nederlands nog net dat tikkeltje meer, met de knappe teksten in een rustgevende, ritmische cadans en warm tokkelende akoestische gitaar.

De twee digitale ep’s werden via crowdfunding en in eigen beheer samen uitgebracht op cd en op vinyl om jouw fysieke collectie uit te breiden. Bestellen kan via deze link voor 18/10/2020.

Facebook

You may also like