Luminous Dash BE

Uitheems Geduister  #312

Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Muziek die het donker hart doet jubelen op zondag, met wat Uitheems Geduister! Deze week met nieuws van Nature Of Wires, Epica, Violent Vickie, Echoberyl, Bodybuilder, SINthetik Messiah, Boxes of Blow en Night In Athens.

NATURE OF WIRES
De wetenschap ondersteund de gedachte van ‘imaginary friends’ niet. Wat de wetenschap wél ondersteunt, zijn de ‘artificial imaginary friends’. En zo eentje heeft Gary Watts van Nature Of Wires gevonden in zijn nieuwe medemuzikant Luka.

UIt het album Digital Silence, krijgen we met Dark Waters een tweede single in de kijker, waarvoor Gary Watts samenwerkte met de door A.I. gecreëerde Luka. Dé ideale partner om een industrial-/ EBM-sound te creëren, zo blijkt, want ook hun nieuwe track Blackened Veil bonkt er opnieuw lustig op los. Het is de derde single van het Digital Silence-album. 

Blackened Veil is een lied over de steeds toenemende dreiging van cyberterrorisme, niet alleen voor grote bedrijven maar ook voor individuen. Zoals je misschien al weet, werd ik op 7 september het slachtoffer van een hacker, toen er illegaal toegang werd verkregen tot mijn zakelijke Facebook-account, ondanks dat ik een sterk wachtwoord en tweestapsauthentificatie gebruikte. Mijn oudste zoon Chris werkt in de cyberbeveiliging en sommige verhalen die hij vertelt, zorgen ervoor dat ik nooit meer een computer of mobiel apparaat wil aanzetten!”, vertelt Gary. Zonder twijfel is Blackened Veil één van de sterkste nummers op het Digital Silence- album, dat sinds 2/8 digitaal beschikbaar is.

Facebook Bandcamp Website

EPICA
De Nederlandse symfonische metalband Epica bracht net hun nieuwe single The Ghost In Me uit, in samenwerking met het Nederlandse pretpark De Efteling. Het is een epische herbewerking van de het muziekstuk van componist Camille Saint-Saëns uit 1874, waarvan de videoclip werd opgenomen in de nieuwe Efteling-attractie Danse Macabre die op Halloween open gaat. De video is doordrenkt met spookachtige beelden en toont de voelbare sensatie van de veelbesproken nieuwe attractie.
Het is alvast één van de meest griezelige tracks die Epica creëerde in hun ruim twintigjarige carrière. Een spookachtig nummer dat luisteraars meeneemt naar een wereld waar schaduwen dansen en het hiernamaals fluistert.

The Ghost In Me is digitaal verschenen.

Facebook / Website

VIOLENT VICKIE & ECHOBERYL
Echoberyl
en Violent Vickie hebben zojuist één van de droevigste dansnummers uitgebracht. Gaslight is één van de nummers die in 2020 verscheen op de lp Division van de synthpop-, darkwave-artieste uit West Palm Beach. Vickie schreef Gaslight oorspronkelijk toen ze besefte dat het tijd was om een ​​ongezonde relatie te verlaten, maar ze hield nog steeds van de persoon met wie ze de zaken moest beëindigen. Echoberyl is het project van Cecilia en Adriano. Gepassioneerde verhalenvertellers die donkere, pulserende muziek als voornaamste medium gebruiken. De versie die we vandaag gepresenteerd krijgen, is geschreven door Echoberyl (productie en mastering) en Violent Vickie (zang) samen. En dat geeft ons een mooie, dansant beklijvende versie van de track.

Gaslight is digitaal verschenen.

Website Facebook Bandcamp

BODYBUILDER
Het zwartgeblakerde deathmetalproject Bodybuilder schiet door de sluier van de werkelijkheid met een videoclip bij hun nieuwe nummer Separating Twins. Deze verwrongen reis is een voorproefje van wat er gaat komen op de ep There’s No There, There.

Een ep gebaseerd op slaapverlamming, nachtelijke paniekaanvallen en hallucinaties. Het albumconcept gaat over de strijd om het bewustzijn van jezelf te vinden in een staat van kosmische ineenstorting. De teksten worden gebracht als een gesprek (dat zich vooral in geschreeuw uit), dat geestelijke (on?)gezondheid overbrengt in een poging om een ​​verwarde staat van zelfdissociatie te overwinnen. In een razendsnelle, allesverwoestende sound, met aanhoudende hoge ritmiek en bittere gitaarlijnen, horen we onmenselijk geschreeuw. Veel meer valt er niet over te zeggen over Separating Twins. Rauwe oerinstincten die eruit gebruld en geklopt worden… De soundtrack voor een volgende slachtpartij…

Separating Twins kan je reeds digitaal beluisteren, als teaser van de aankomende Bodybuilder-ep. There’s No There, There verschijnt op 15 november via Wormwholedeath Records.

Bandcamp

SINTHETIK MESSIAH
Bug Gig
intrigeert ons hier al enkele jaren, met zijn combinatie van industrial en drum ‘n bass. Met zijn industrial bass- project SINthetik Messiah bracht hij opnieuw een aandachtstrekkende single uit. They Call US Freaks is een teaser voor zijn langverwachte nieuwe album, Red Line. Het nummer, uitgebracht in samenwerking met het gerenommeerde Duitse EDM-label Plasmapool, zet de toon voor een genre-overstijgende muzikale reis. Het onderzoekt hoe gothic- en alternatieve individuen in de jaren negentig als ‘freaks’ werden bestempeld door degenen die zichzelf als ‘normaal’ beschouwden. Met kloppende baslijnen, pulserende beats en lagen vervormde synths creëerde hij ook nu weer een intens meeslepend nummer. Een heerlijke underground electrotrack, dus!

They Call US Freaks is digitaal verschenen en vind je vanaf 25/11 terug op het album Red Line, dat digitaal gereleased wordt door Plasmapool​/​ Raise Recordings.

Facebook Bandcamp

BOXES OF BLOW
Boxes of Blow kondigt de release aan van hun nieuwe album Human Cries, als een reis door cold- en darkwavegeluiden die de strijd van de mensheid weerspiegelen. Het muzikale project staat bekend om zijn suggestieve soundscapes, en duikt met een  krachtige nieuwe verzameling nummers in thema’s van een zieke mentaliteit en de val van de mensheid en daagt luisteraars uit om de donkere hoeken van de menselijke ervaring te ontdekken. Ze beloven enkele angstaanjagende en dystopische sonische omgevingen te laten horen op hun nieuwe album, met sterke, pulserende ritmes en suggestieve teksten.

“Met dit album wilden we de gevoelens van angst en hopeloosheid samenvatten die velen vandaag ervaren. Wij geloven dat muziek de kracht heeft om gedachten uit te lokken en emoties op te roepen, en we hopen gesprekken op gang te brengen over de huidige toestand van de mensheid en de mogelijke val waarmee we worden geconfronteerd.”, laat de band weten.

Je kan het album al gaan ontdekken via Bandcamp, waar al drie tracks te beluisteren zijn. Human Cries verschijnt digitaal en op cd bij het Braziliaanse Wave Records op 15 november.

Facebook / Bandcamp

NIGHT IN ATHENS
Night In Athens gaat met hun nieuwe single I Search For A Sign  op zoek naar een teken van liefde of warmte. “Dit nummer gaat over de behoefte aan echte genegenheid en verbinding tussen mensen die niet alleen een romantische relatie hebben. Het nummer onderzoekt vanaf de eerste regel de behoefte die iemand heeft aan de warme omhelzing van iemand anders. Ieder van ons heeft momenten in ons leven waarop we ernaar verlangen dat mensen in verschillende omstandigheden eerlijker zijn en echt hun genegenheid tonen. Soms willen we dat zelfs situaties waarin we ons bevinden, ons met liefde behandelen.”, laat het Londense project weten.

Iemand een knuffel? Een ijskoude dan toch, want de zanglijn is aantrekkelijk ijl, maar warm krijg je het er niet van! De stuurse beats en het grimmige electrokader zorgen voor een knappe track, die de afstandelijke, soms liefdeloze maatschappij weet te weerspiegelen.

I Search For A Sign is digitaal verschenen bij Wave Records.

Facebook Bandcamp

Mobiele versie afsluiten