Luminous Dash BE

Uitheems Geduister #153

Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

In darkness we die, in darkness we live. And don’t you dare to break that spell! Het Uitheems Geduister van deze week voor al wie niet voor de stilte kiest, maar wel voor de storm. Met nieuws van Deine Lakaien, The Sisters Of Mercy, Fenix e As Cinzas, Paris Alexander, Tina Eirene, Harridan, Fleischkrieg, Dilk, Farer en Lyres Of Ur.

DEINE LAKAIEN
De alom geliefde (althans in onze donkere scene) darkwave-iconen van Deine Lakaien kondigen met een eerste single hun nieuw album Dual + aan! Dit album volgt het vorige album Dual op en breidt daarmee ook het artistieke concept uit. Op Dual + zullen we zowel covers als nieuw materiaal, geïnspireerd op covers, terugvinden. Verwacht je alvast aan herwerkingen van Devo, REM en Pink Floyd.

We krijgen alvast Nightfall te horen, waarin Ernst Horn zijn klassieke ahtergrond opnieuw uitdiept met experimentele klanken en de diepe, donkere stem van zanger Alexander Veljanov een rijk melancholiek geluid neerzet.

Dual + verschijnt op 26/11 digitaal, op cd en op vinyl bij Prophecy en kan je reeds voorbestellen

Facebook / Website

THE SISTERS OF MERCY

We geven al lang geen geld meer uit aan een ticketje voor een live-optreden van de legendarische band The Sisters Of Mercy, want weten dat dat meestal enorm tegen valt. Maar wat zijn we nog steeds gigantische fans! Het blijft één van die pioniersbands waarvan we wekelijks hun muziek blijven draaien en er nog steeds volledig in op gaan, waarbij First And Last And Always nog steeds onze favoriete release is.

En ook Mark Andrews blijkt zo’n grote fan te zijn, want hij brengt met Paint My Name In Black And Gold een nieuw boek over The Sisters Of Mercy uit. “Paint My Name In Black And Gold vertelt de vroege geschiedenis van de grootste Britse band uit mijn leven”, laat hij weten. Hij werkte er, met 50 interviews die er aan vooraf gingen, 2 jaar aan, met 400 bladzijden als resultaat. Het boek verschijnt ergens in september / oktober bij de crowdfunding uitgeverij Unbound en kan je dus voorbestellen.

Voor de waaghalzen onder jullie: je kàn The Sisters Of Mercy ook live zien binnenkort: op 7 april in de Trix (Antwerpen), op 15 april in Caserne Fonck (Luik) en op 16 april 2022 in de AB (Brussel).

Website

FENIX E AS CINZAS
Nog maar enkele weken geleden ontdekten we het nieuwe Braziliaanse postpunkproject, met hun debuutsingle Emergência. Felipe Fenix (zang, gitaar), Gabe Halencar (bas, zang), Rodrigo Leal (drums) laten ondertussen nummer 2 horen. Dissentimento laat melancholische gitaren horen, waarin tristesse snijdt en het hier de drums zijn die tikkend warmte in de track brengen. Fenix is geen groot zanger, maar een kilprater, wat ook charmeert in dit genre nummers. Bijgestaan door female backings, kreeg dit nummer een bitter verwrongen nasmaak mee en horen we naar het einde toe het punkgehalte toenemen. De gitaarrifs worden versneld de diepte in getrokken. Geniale opbouw en compositie!

Dissentimento is digitaal verschenen bij het Braziliaanse underground label Wave Records.

Facebook Bandcamp

PARIS ALEXANDER & TINA EIRENE

Een nieuwe hap postpunk van Paris Alexander uit Brighton (UK), die we kennen van zijn samenwerking met het Noorse electro-/waveproject Antipole. Om zijn nieuwe album te schrijven en te producen, ging hij deze keer opnieuw de samenwerking aan met Tina Eirene. Renaissance laat tien gevarieerde tracks horen. Van het zwoel uitdagende Son Chemin, het op donkere golven deinende Lost In The City, tot theatrale elektronica in Devour. Antipole duikt even op in The Void en ook UIU (Greg Weir) nam zang en toetsen voor zich in Floating Cities. Een album vol verklankte emoties voorzien van een sterk elektronisch kwaliteitslabeltje!

Renaissance is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

HARRIDAN
Geïnspireerd door demonen en chaos, versmelt Harridan wreedheid met ceremoniële momenten. Zijn melodieuze riffs rijmen niet altijd met de kilte en brutaliteit van het ‘reguliere’ black metal geluid. Met zijn soloproject bracht Shamad oud werk (zijn eerste gitaarhymne, noemt hij ze) naar boven uit het ondergrondse… De ep Return God Of The Dark bevat nl. 4 tracks die opgenomen werden tussen 1997 en 1999. “Dit is een introductie tot het klimaat en het muzikale pad dat ik met Harridan koos. Ik kan niet eerlijk en openlijk zeggen dat het black metal is, maar ik noem het liever demon metal.. Zowel tekstueel als muzikaal, verwijst het naar demonisme, oorspronkelijke chaos en aanbidding van de Grote Ouden waaronder Azathoth, Cthulhu, Hastur, Shub-Niggurath, Nyarlathotep en Yog-Sothoth. Er zijn ook fragmenten uit de Romeinse ritueel bij het exorcisme van een bezeten ziel. Ik kreeg de tekst van het ritueel in het oorspronkelijke Latijn, verwerkte de hele tekst, keerde de betekenis om en voerde het zelf uit, terwijl ik alles opnam op band”, legt Shamad uit.

In een enge sfeerschepping, zet Harridan beklemmend zware, duistere stukken neer die de ondergrond  laat barsten met zijn indrukwekkend melodieus gitaarwerk, verscheurend gebrom en theatraal demonische vocals.

Website / Bandcamp / Facebook

FLEISCHKRIEG
Als Relax van Franky Goes To Hollywood gecoverd wordt door een band als Fleischkrieg, dan haal je er wellicht best de zedenpolitie bij… En ja, voor de videoclip word je toch ook even gecontroleerd op meerderjarigheid.
“We hebben voor deze song gekozen omdat het een perfecte representatie is van de FleischKrieg sound. Een 80’s invloed van pop en synth, over liefde en zelfrespect, in een zware industrialverpakking!”, geeft gitarist Thomas Crawford aan.

Een coverversie die zeker enkele instrumentale hoogtepunten heeft, maar af en toe ook lachwekkend wordt…

Relax verschijnt op het volgende album van Fleischkrieg, Herzblut, dat in oktober verschijnt.

Bandcamp / Facebook

DILK
Herboren uit de as van andere bands, hebben ze nog maar kort geleefd als band (sinds 2018), maar met al veel podiumervaring. Het Spaanse postpunk-/ coldwaveproject Dilk laat zich opnieuw horen met hun nieuwe single Deprecated, gewijd aan de veroudering als metafoor voor het menselijk vitaal functioneren. “Net zoals machines verouderd raken, hun functie verliezen en slechte prestaties neerzetten, kan hetzelfde ook gebeuren met de persoon die op zoek is naar zijn lot. Deprecated verwijst naar het zoeken naar het vitale pad, om het een vorm te geven en een betekenis. Hoe stilstand in twijfels en spijt ons doen achterop raken, terwijl anderen hun weg al hebben gevonden. Het gevoel dat het leven je meesleept en dat je daar niet in past. De constante pogingen tot aanpassing, zonder succes…”, legt de band uit.

“Made of doubts and regrets                   
Not as useful as they care
Without purpose or any way
I forgot why I came.
Can someone show me the path?
I tried to find it but I can’t”

Ook sonisch hoor je die wanhoop en teleurstelling terug in de sterke coldwavetrack van Jaime P. Damborenea (Compositie, toetsen), Esperanza Ruiz (bas, tekst) en Carlos P. Esteban (gitaar, zang).

Na hun debuutalbum Hardship (2020) en de single Bad Habits, werken ze momenteel aan nieuwe nummers die in 2022 worden uitgebracht.

Facebook

FARER
Farer was voor ons één van de beste geluiden die we in 2020 te horen kregen. Met hun – ondertussen hooggeprezen – debuutalbum Monad zette de Nederlandse band een noise-/doomgeluid neer met zwaar schurende riffs en diep pulserende ritmes temidden van rusteloze lagen. Met een stem die – als de schok van het zijn – klinkt als oerschreeuwen. Een gewelddagdige schepping van verwoesting. Uit niets wordt niets.

Monad was reeds digitaal, op cd en op cassette verkrijgbaar, maar verschijnt op 24 september ook voor het eerst op vinyl bij Tartarus Records. Het is verkrijgbaar als een limited edition op clear/black marbled dubbel lp. (Her)lees hier alvast ons review.

Website Facebook Bandcamp

LYRES OF UR
In het persbericht wordt de band Lyres Of Ur (Portland, USA) voorzichtig aangehaald, met de boodschap: “Het is een project dat het terrein van darkwave en 80’s-90’s beïnvloede rock betreedt met een vleugje hedendaagse invloeden. We begrijpen dat het niet voor iedereen is. Maar je weet maar nooit…” Dat moest wel iets bijzonder brengen, dachten we, maar wees gerust… het sluit hier perfect aan tussen al het andere Uitheems Geduister.

Een one man band, zo blijkt, want Lou doet alles zelf op een computer die hij zelf bouwde. Daarnaast heeft hij meer dan tien jaar zangervaring, maar ook op gitaar, bas, synths en drum. We krijgen van zijn project Lyres Of Ure de Singles Collection waarin we zowel zijn donkere als romantische kant horen in 11 digitaal verschenen singles. De meeste nummers hebben een optimistische boodschap over liefde en zo lijkt hij wel een een gothic hippie met leer en studs.

Bandcamp / Facebook

Mobiele versie afsluiten