Luminous Dash BE

Stoemp! maakt Brussel opnieuw een stukje plezanter

Jonge Brusselaars cureren vers talent
Stoemp! valt dit najaar nog meer dan anders in jonge handen. Zo werd de reeks afgetrapt op Brussel Brost, hét openingsfeest voor Brusselse studenten. Toppers als Zonmai, Echofarmer, Fantom, Alex Lesage, Fred Gata en Jessica Bouhez betraden er het Stoemp!-podium, gehost door Youth L’AB, het jongerenlabo van AB.

Lézard © Laurens Wille

Ook Make Your Own Stoemp!, het traject waarmee VI.BE jonge Brusselaars groeikansen, erkenning en ownership wil geven, is helemaal terug. Sarkis Vincent Mellk, Delphine Mangabu en Austin Osa kwamen als trotse en ondernemende Brusseleirs naar voren uit de call, die begin dit jaar gelanceerd werd. Ze kregen carte blanche voor hun eigen Stoemp!-avond én zetten die als team met begeleiding helemaal zelf op poten. VI.BE ondersteunt hen met workshops en netwerk om alle facetten van het organiseren te leren kennen.

Austin trapt de eerste Make Your Own Stoemp-avond af op vrijdag 25 oktober in Chateau Moderne, de prachtige brasserie op de Kunstberg. Hij programmeert er op zijn eigen avond topartiesten-in-wording Bex en VERO. Daarna is het de beurt aan jonge Brusselaar Sarkis. Hij cureert zijn ‘messy’-avond in Le Petit Lion op donderdag 7 november. In hartje Marollen zorgt hij voor een avond om ‘te delen en te verbinden’. De uit hiphop en r&b stromende Abrahamblue, Shiba, Ninon en Sarkis zélf steken hun set in een intiemer jasje. Tot slot organiseert Delphine een eigen concertavond in KARAT. Muziek- en modeliefhebbers zien er op zaterdag 16 november hun stoutste dromen in vervulling gaan, want de jonge Brusselse verenigt er die avond muziek en fashion. Geniet van de meeslepende soul en r&b songs van Joël Francis, de melodieuze rap van Wkidd en een mix van hiphop, afro en amapiano door Decost. Daarnaast ontdek je de nieuwe collecties van ‘Cuff Season’ en ‘Only Bastard’, twee opkomende modemerken.

En ook collectieven en artiesten zélf cureren mee. Op woensdag 30 oktober is de Beursschouwburg dé place to be voor elektronica-liefhebbers. Het online magazine What Happens schotelt er die avond een bord vol verrassingen voor. Antwerpse producer BAELY steekt het vuur aan de lont met een solo set vol diepe bassen en rauwe sounds. Daarna is het de beurt aan de Brussels producer Gerard met een audiovisuele set vol ‘elektronische muziek voor internettijden’. De Brusselse bass producer Leese sluit af met een opzwepende live set van donkere, tribale en oriëntaalse klanken. Op woensdag 27 november cureert Louis Vogue, dj, producer en oprichter van Club Détour, in het iconische Lord Byron dan weer een avond vol experimentele lofi-klanken. Ontdek de muziek van dviance, tumy én Louis Vogue zelf in dit piepklein maar charmant cafeetje vlakbij de Beurs.

Afsluiten doet dit deel van de najaarsreeks met Stoemp! on tour, eveneens in handen van de Brusselse jongeren van Make Your Own Stoemp!. Eens per jaar trekt Stoemp! naar een Vlaamse stad, gemeente of dorp met een levendige muziekscene. Na Antwerpen, Aalst en Diest is het nu de beurt aan Mechelen. Op vrijdag 29 november ontdek je er een double bill van talent uit Mechelen en Brussel in vijf muziekcafés in de binnenstad. Kom jij uit één van deze steden en wil jij kans maken om er live te spelen, schrijf je dan snel in via deze VI.BE call.

Toptalent in je favoriete Brusselse kroegen
Heel wat gecureerde avonden dus, maar ook de eigen Stoemp!-programmator zat niet stil. Zo vond die de perfecte opener voor deze nieuwste Stoemp!-reeks: Rosa Butsi! Luisteren naar het project van songwriter Roos Denayer voelt als wakker worden met de zon op je gezicht. Op woensdag 16 oktober speelt ze in Billie met topmuzikanten Trui Amerlinck (bas) en Jordi Geuens (drums) aan haar zijde. Op donderdag 24 oktober is het in Merlo aan YUMA, het project rond de jonge songwriter Yuma Claeys. De band bestormde de voorbije maanden steeds meer podia met forse indiepopsongs à la Phoebe Bridgers en James Blake.

Op dinsdag 5 november nemen monokimono en piffy je in het RITCS café mee op een roadtrip doorheen hun ziel. De avond belooft dansen, huilen, hard kreunen en bouncen. Meedoen, dus! Jong Jazz Talent-winnaar Kin Gajo combineert op dinsdag 12 november op groove gebaseerde jazz met instrumentale hiphop. Het sax, accordeon en drums trio staat voor aanstekelijke ritmes en pakkende melodieën. Te ontdekken in KFK Hope!

Op dinsdag 19 november schotelt TJE dan weer haar eigenzinnige indietronica voor in Archipel. Schipperend tussen harde elektronica, melancholisch gitaargetokkel, dreunende bassen en beklijvende zanglijnen weet de band als geen ander het evenwicht te vinden tussen pop, indie en experimentele postrock. Tenslotte volgen de aanstekelijke refreinen en onstuimige indiegitaren van LIGHTSPEED in het prachtige Cheval Marin. Afspraak op donderdag 21 november. Een najaar vol muzikale ontdekkingen voor iedereen die de polsslag van Brussel wil voelen: Stoemp! is er klaar voor!

Een van deze gratis shows meepikken? Check het volledige programma hieronder, of op de Stoemp! website: stoemplive.be.

16/10 – Rosa Butsi @ Billie
24/10 – YUMA @ Merlo
25/10 – Austin makes Stoemp!: Bex, VERO @ Chateau Moderne
30/10 – What Happens curates: Leese + GERARD + BAELY @ Beursschouwburg
05/11 – monokimono + piffy @ RITCS café
07/11 – Sarkis makes Stoemp!: abrahamblue, Shiba, Ninon, Sarkis  @ Le Petit Lion
12/11 – Kin Gajo @ KFK Hope
16/11 – Delphine makes Stoemp!: Joël Francis, Fresh Boogie, Wkidd, Decost @ KARAT
19/11 – TJE @ Archipel
21/11 – LIGHTSPEED @ Le Cheval Marin
25/11 – DIVIDED @ Bonnefooi
27/11 – Louis Vogue curates: dviance, tumy, Louis Vogue (live) @ Lord Byron 
29/11 – Stoemp! on Tour @ Mechelen

Mobiele versie afsluiten