Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Zware metalen, een doorleefde stem, een lo-fi pareltje,… het zit er allemaal in deze week in onze Luminous Belge lijst. Zelfs een vleugje tristesse en ritmisch gedreven drums maken de woensdag een stukje aangenamer. Dit hebben we te danken aan volgende bands: Joris, Alkerdeel, Handkerchief, Stoop Kid en Teen Creeps.

Joris Longin heeft een donkere, doorleefde stem waarvan het timbre wordt vergeleken met dat van Tom Waits, Greg Dulli en Leonard Cohen. Ook deze debuutsingle heeft een donker randje. Zo blijft de vergelijking met Cohen zeker hangen. Tijdens het refrein komt er meer kleur in het nummer, dankzij de heldere stem van Nina Sampermans. Picasso is een mooie, stijlvolle song die blijft hangen na de eerste beluistering.

Boeiend is het minste wat we kunnen zeggen van de nieuwe, negen minuten durende track van Alkerdeel. We worden meteen op sleeptouw genomen door een rauwe, primitieve sound die begeesterend werkt. De stem van zanger Pede maakt het nummer nog snediger en dreigender. De tempowisselingen zorgen voor variatie en maken van Zop een gitzwarte parel.

Handkerchief laat zich op deze nieuwe single van zijn meest ingetogen kant horen, wat we niet echt gewoon zijn van hen. We horen de tristesse en eenzaamheid in de strofe. In het refrein wordt alles lichter wat de band mooi inkleurde met brede arrangem