1997. Het is het jaar dat Jeff Buckley verdrinkt, Lady Di met een gepantserde wagen tegen een muur knalt en en het is ook dan dat het eerste Harry Potter-boek in de winkel ligt. Iets minder bekend is het feit dat Luc Waegeman in dat jaar in Gent op zoek gaat naar een ontmoetingsruimte voor muzikanten. Samen met Danny Mommens en Jan Wygers (met wie hij samen The Sexmachines vormt) neemt hij een restaurant over op de Vlasmarkt. Niet om er Mexicaanse culinaire hoogstandjes aan de man te brengen, wel om er de Kinky Star op te richten.
20 jaar later (nou ja, 21) is Vlasmarkt nummer 9 nog steeds een begrip in de Belgische muziekwereld. Op het podium van de Kinky Star staan lijkt wel een stap die iedere muzikant in zijn carrière dient te ondernemen. Het lijstje van bands (ze staan allemaal in het boek!) die ooit in het Gentse muziekcafé hebben gestaan is dan ook immens. Er zijn in de wereld maar weinig muziekcafés die meer dan 20 jaar lang een podium hebben aangeboden aan talent om er hun eerste (of vaak ook hun tweede of derde) stappen te zetten of aan muziekliefhebbers de mogelijkheden boden om al deze concerten gratis te kunnen zien. Een muziekcentrum dat zich ook geen bal aantrekt van grenzen. Van loodzware death metal tot breekbare singersongwriter, het kan allemaal op de Vlasmarkt nummer 9. Een café ook, hoe kan het ook anders op de Vlasmarkt, waarover jarenlang veel mythes zijn verteld.
Kinky Star-habituee en concertprogrammator Koen Caemaert verdiepte zich meer dan een jaar in het archief van de Kinky Star (wat vaak niet meer was dan wat krantenknipsels die hij her en der vond) om nadien in net iets minder dan 300 bladzijden het verhaal te schetsen van 20 jaar Kinky Star.
Koen verzamelde alles waar hij zijn handen kon op leggen en wat ook maar iets over de geschiedenis van de Kinky Star onthulde. Hij interviewde tal van mensen die bij de werking betrokken waren en ontleed daarna jaar per jaar het reilen en zeilen van de muziekclub. De mooie momenten, maar ook de donkere. 20 jaar Kinky Star gebeurde niet zonder slag of stoot, want hoewel geliefd bij menig muziekliefhebber, had de club vaak af te rekenen met de duivel die men ook wel eens geld noemt of buren die in hun dromen andere plannen hadden voor die verdomde Vlasmarkt.
Het boek bevat heel wat sappige verhalen die de reguliere Kinky Star-tooghanger met veel plezier zal lezen, maar uiteraard is het meer dan dat. Koen Caemaert verweefde op briljante wijze twintig jaar Kinky Star met twee decennia Belgische muziekgeschiedenis. Naast elkaar lopen doet het zelden, wel veel vooruitlopen, want de Kinky Star was altijd wel het haantje de voorste of het nu over Milo Meskens of Raketkanon gaat. Altijd zaten ze er bij de Vlasmarkt wel voor iets tussen.
Hoewel dit huzarenstukje ruimschoots de verdienste is van Koen valt op dat de geest van het boek dezelfde is als die van de club: het besef dat alles lukt zolang je het maar samen doet. De pen van Koen is wel de leider, maar op bijna iedere pagina wordt een tussenstop gemaakt om ten rade te gaan bij mensen die het kunnen weten.
Naast een uitgebreide historie en catalogus (zo vind je in het boek alle informatie over alle Kinky Star-releases) zijn er ook talloze foto’s van de huisfotografen of verloren gewaande items zoals flyers die men bij toeval op de Kinky Star-zolder terugvond.
Vlot geschreven, informatief en wie ooit ook maar langer dan één minuut een instrument in zijn handen heeft gehad, heeft geen enkele reden om zich niet een paar uur te verdiepen in het relaas van de Gentse muziekclub die iedereen zijn of haar kans bood. En gelukkig voor ons en al die andere muzikanten is het verhaal nog steeds lopende. Zelfs sterker dan ooit…KOEN CAEMAERT – 20 jaar Kinky Star (Borgerhoff & Lamberigts)