Home Nieuws Factory wordt 40 jaar en dat wordt gevierd!

Factory wordt 40 jaar en dat wordt gevierd!

by Didier Becu

Het legendarische Factory-label waar Joy Division op zat wordt dit jaar 40 en dat wordt gevierd met twee boxsets vol zeldzaam materiaal en een tentoonstelling in Londen en Manchester.

Anthony Wilson met Peter Saville bij het Factory-gebouw (c) : Kevin Cummins

De eerste box is Use Hearing Protection: Factory Records 1978-1979 waarop je de eerste tien Factory-items vindt. Het gaat om 4 vinylplaten inclusief obscure opnames van A Certain Ratio, OMD en Joy Division. Ook zitten er 3 posters en andere leuke prullaria bij. Maar er is ook een 60 pagina’s tellend boek en de white label 12-inch single van The Tiller Boys. Dat moest oorspronkelijk Fac 3 worden, maar is uiteindelijk nooit gereleast. Ook is er een lang audio-interview met Joy Division, Tony Wilson en Rob Gretton dat journalist Mary Harron in augustus 1979 opnam en nu op twee cd’s verschijnt. Eveneens is er de gerestaureerde 8 mm-kortfilm No City Fun (Fac 9) met daarop muziek van Joy Division.

De tweede boxset is Factory: Communications 1978-1992 die in 2009 al eens werd uitgebracht. Het bevat de volledige 15-jarige geschiedenis van het label met daarop 63 nummers van o.a. New Order, Joy Division , The Durutti Column, Happy Mondays, Electronic, A Certain Ratio en Section 25.

En als gezegd zijn er ook twee tentoonstellingen. In de Chelsea Space in Londen loopt er één van 13 september tot 25 oktober die het verhaal vertelt van de beginjaren van Factory Records van 1978 tot 1982. Het omvat werk van Peter Saville, Joy Division, New Order, A Certain Ratio, The Durutti Column en Linder Sterling, vaak met zeldzaam en ongezien materiaal uit de persoonlijke archieven. Een tweede tentoonstelling komt er in het Science and Industry Museum in Manchester, en dat ergens in juli 2020.


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More