Home Grensverleggers Uitheems Geduister #22

Uitheems Geduister #22

by Nel Mertens

Stop! Nu nog niet! Blijf nog even buiten, geniet van de eerste zonnestralen op je donkere ziel en als ze onder gaat, laat dan pas het Uitheems Geduister over je heen gaan. Deze week met nieuws van Amnistia, The Lost Tapes, Laut Fragen, Leathers en Lacrimosa.

AMNISTIA
Hun naam verwijst zowel naar een programma als naar een filosofie en betekent amnestie (kwijtschelding). De Duitse bodywaveband verlost de bandleden hiermee van enige vorm van passiviteit of inactiviteit en schenkt hen de vrijheid tot creativiteit. Het is een uitlaatklep en het resultaat is hun verdict dat ze omzetten in geluid. Amnistia brengt hun nieuwe album Black Halo uit op 28 maart, maar liet deze week alvast de tweede single en titeltrack, Black Halo op ons losEen nummer met ruime soundscapes en een vuil kantje, dat het rotten van de (vermomde) maatschappij wel mooi weergeeft.

‘ʙŁ₳Ϛҟ ᾞΛḺȱ – trapped in a ΜīƝĐ with a conscience – freedom is going nowhere !’

Het is digitaal verkrijgbaar en in een luxe boxset (gelimiteerd aantal). In deze box vind je het cd-album Black Halo, de exclusieve bonus-cd Black Halo Encores met tracks die niet op het album staan en remixen, een t-shirt en een set postkaarten.

Facebook / Website

THE LOST TAPES
Uit Aachen (DE) is er nieuws van The Lost Tapes, want zij hebben hun tweede plaat Inconvenience (bij Rockstar Records) klaar. Als je van hun eerste hield, vind je deze postpunkplaat zeker ook goed: de donkere punksound van de vroege jaren tachtig (ala Joy Division, The Cure, Wipers) met invloeden van hedendaagse bands als The Enstranged en Grave Pleasures. Dit album bracht voor ons 40 minuten lang een ietwat ongemakkelijke vreugde. Heerlijk!

Het album is vanaf 15/2 te verkrijgen op vinyl.

Facebook / Rockstar Records

LAUT FRAGEN
Het Oostenrijkse elektro-postpunkduo Laut Fragen brengt nieuw, opstandig werk. De twee ontmoetten elkaar in 2014. Maren Rahmann, bekend van politieke chansons en teksten (zoals Jura Soyfer) en Didi Disko, zanger en multi-instrumentalist van de elektropop-band Collapsing New People, besloten om samen te werken op een artistieke basis, met als doel historische verzetsbewegingen om te zetten in hedendaagse muziek. Hun debuutalbum was Doch ob sie mich erschlügen: sich fügen heißt lügen! uit 2016, met teksten van de anarchistische Erich Mühsam. Met dit album speelden ze enkele keren live als onderdeel van een revue met Dieter Braeg en verschenen ze op een cd die bij de brochure van de voorstelling zat. Al snel gingen ze aan de slag met eigen teksten, werd hun sound steeds experimenteler en volgden enkele ep’s die in 2017 op een de cd Utopie + Untergang samengevat werden.

Voor 2019 en 2020 voorzien ze nummers met teksten van de antifascistische weerstand in Oostenrijk, gepland voor hun SHIFT-Projekt Facetten des Widerstandes, waarvan we nu dus de eerste te horen krijgen. De rustige, doch rebels klinkende track Dennoch Will Ich en Die Toten Von Februar, een nummer dat verwijst naar de februarigevechten die 85 jaar geleden in Wenen, Linz en andere Oostenrijkse industriegebieden begonnen als eerste gewapende poging van de wereld om de opkomst van fascisten te bestrijden.

Fantastisch dat dit duo verzet in muziek omzet, wat ze vooral met de teksten bereiken, maar ook een anarchistisch-surrealistisch sound brengt binnen het spanningsveld van postpunk, experimentele elektro en pop.

Producer van dienst is niemand minder dan Ashley Dayour, die we kennen van The Devil And The Universe, Whispers In The Shadow en Near Earth Orbit.

Facebook / Bandcamp

LEATHERS
Ze bespeelt de synths en zingt backings bij de Amerikaanse postpunk/darkwaveband Actors, maar Leathers is de duistere droom van beeldend kunstenaar en muzikante, Shannon Hemmett uit Vancouver (USA), die ze samen met producer Jason Corbett waarmaakt. Hemmett komt terug met een doordringende nieuwe darkwave/dreampopsingle Phantom Heart (bij het label Northern Light Records). Haar fluwelen, verpletterende stem breekt naar de voorgrond bij de ijzige synths – slapeloos op zoek naar de waarheid tussen fantasie en realiteit.

‘All the sleepless night – wishing on the stars – I would give my life – unbreak my phantom heart.’

Facebook / Website

LACRIMOSA
Lacrimosa doet het al dertig jaar! Al dertig jaar brengen Tilo Wolff en Anne Nurmi de meest melancholisch klinkende gothicmuziek aan onze oren. 2019 is dus een jaar om te vieren en op 22 maart komt dan ook hun album Zeitreise uit. Een dubbele verzamelaar die je meeneemt op een reis door de tijd, met meer dan 100 Lacrimosa-tracks! Niet zomaar een verzameling van eerder werk, want er verschijnen enkele nummers in een nieuwe versie op Zeitreise, een volledig nieuwe opname van het nummer Lass Die Nacht Nicht Über Mich Fallen – Reprise, alsook de twee nieuwe nummers Drei Sekunden en Im Schatten Der Sonne. Een tijdsreis door het verleden naar de toekomst dus, want dit laatste nummer is ook meteen de aankondiging van een nieuw studio-album. Er hoort ook een tournee bij, waar we jammer genoeg geen Belgische locatie bij terugvinden.

Facebook / Website

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More