Home Live XIU XIU LARSEN – Puff O’ Gigio (Bad Paintings)

XIU XIU LARSEN – Puff O’ Gigio (Bad Paintings)

by JAKOB VANHEE

Wat een smeerlap is die Jamie Stewart, aka Xiu Xiu. Op zijn nieuwste worp, Puff O’Gigio, start hij verschroeiend met Ghost Maid. Weids, pompend en alle licht binnenlatend. Een magistraal nummer dat ruikt naar Mogwai en Fuck Buttons. ‘Yes, we hebben een bom in handen’, dachten we bij de eerste luisterbeurt. Niets bleek minder waar. Geen slechte plaat hoor, maar verdomd, wat zijn wij op het verkeerde been gezet met Ghost Maid.

Na de orkaan van de openingstrack, gaan de gordijnen onvermijdelijk dicht. Voor deze plaat nodigde Steward de heren uit van LARSEN, uit Turijn. Dit bizarre viertal huist in de stal van Michael Gira en dat hoor je. Blijkbaar is hun werkwijze veelal dezelfde. Ze nodigen per brief artiesten/muzikanten uit die hen interesseren. Ze jammen enkele dagen intens samen en gooien het resultaat hiervan op plaat. Zo gebeurde ook hier, al hebben we een vermoeden dat het licht niet werkte tijdens de jamsessies.

Noem ze post-rock of kraut-jazz groep of whatever… ze zorgen voor een heel organisch gevoel. Larsen speelt enkele heerlijke lappen instrumentale nummers bij elkaar (denk vroege Tortoise, maar vuiler), waarna Jamie met allerlei effecten, er zijn eigen  draai aan geeft. Overstuurde gitaren gaan in dialoog met atonale synths (Lemoning) en zelfs ouderwetse cassette-geluiden (Queen Of Koalas) doemen vervaarlijk op. O ja, het geluid van ploffende versterkers neem je er ook best lekker bij.

Zijn de parlando-stukken met een knoert van een (Italiaans ?) accent nu om te lachen of om angst aan te jagen? We zijn er niet uit. Wel weten we dat Puff O’Gigio een donkere, bevreemdende en soms onaangename trip is… het effect bepaal je zelf.

De plaat explodeert in het begin om daarna zijn gevaarlijke en beangstigende fallout prijs te geven. Een 10 voor sfeer en een 3 voor gezelligheid. Eentje voor de durvers.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More