Home Live THE DANDY WARHOLS Antwerpen, De Roma (24/01/2019)

THE DANDY WARHOLS Antwerpen, De Roma (24/01/2019)

by Mark Van Mullem
THE DANDY WARHOLS

Wie donderdagavond speciaal naar De Roma was afgezakt om “heroin is so passé, hey hey, ah ah ah ah, aaah, aaah, aah”, zoals het refrein van de geniale single Not if you were the last junkie on earth luidt, mee te brullen, was er aan voor de moeite. Maar The Dandy Warhols trakteerden op zoveel ander lekkers uit de nineties en de nillies, zoals Bohemian Like YouGodlessWe used to be friends en Everyday Should Be A Holiday. Ook de nieuwe plaat Why You So Crazy kwam aan bod.

De Roma liet de wervelstorm aan al dan niet vervormde gitaren, synths en zang, in de bevreemdende maar aanstekelijke blend van shoegaze, pyschedelica en britpop die de band zich sinds 1992 eigen maakte, welwillend over zich gaan. Aan meezing- en dansmomentjes bleek ook geen gebrek.

Het optreden in De Roma, donderdagavond 24 januari 2019, was de start van de Europese verjaardagstournee van The Dandy Warhols. Met toch wat uitverkochte zalen op deze tour, was het misschien vreemd dat de enige show in ons land dat niet was. Het kon de pret bij de concertgangers die nu wat meer bewegingsruimte hadden, niet drukken. Dat het geluid tijdens de eerste helft van de show echt niet goed zat en dat de stem van Courtney Taylor-Taylor amper te horen viel in de mix, ook niet. Nog voor dat euvel verholpen werd, hield het de fans niet tegen om flink uit hun dak te gaan. De band bracht een gulle greep uit vijfentwintigjaar eigenzinnigheid en vier nieuwe songs, die ze vol overgave en met veel vitaliteit op ons loslieten, de volumeknop mocht flink naar rechts.

Forever, één van de exploten uit de nieuwe plaat, bleek in zijn lome en bezwerende en toch ook opzwepende hitsigheid de ideale opener voor de set. Daarna volgde met You Were the Last High een eerste gesmaakte traktaat uit Welcome to the Monkey House. Het gevierde We Used To Be Friends zou dan niet lang op zich laten wachten, maar eerst werden we nog verwend met een funky en moody STYGGO, met zijn gekende “Do-do-do-do-do-do-do”-refreintje. Zo aanstekelijk!

Zowat temidden de set zat I Love You, uit The Dandy Warhols Come Down, een shoegaze-parel die The Jesus And Mary Chain vast ook wel op hun conto hadden willen schrijven, denken wij dan. Overheerlijk was die pure pop die Godless is, daarvoor haalde de band er een trompettist bij die de longen zowat uit zijn lijf blies. Prachtig!

Het nieuwe album, Why You So Crazy klinkt behoorlijk eclectisch, en tegelijk erg herkenbaar. Het zou ook teruggrijpen naar de sound van Welcome to the Monkey House, vandaar misschien dat het logo van die plaat, gebruikt wordt voor deze verjaardagstournee. Uit Why You Sou Crazy kregen we behalve Forever ook het verrukkelijke Motor City Steel, dat ons spontaan aan Real Wild One van Iggy Pop deed denken, met een ietwat ruiger randje en tegelijk meer funky vibes dan. Toeval, handig gejat of als knipoog bedoeld, we houden er van alleszins! Volgens setlist.fm zaten Motor City Steel en ook het poppy Small Town Girls voor het eerst in de live-set van de band.

Ook uit de nieuwe plaat komt de feestelijk ruige rocker Be Alright, die het publiek al wat voorbereide voor het dak dat er vervolgens zou worden afgeblazen. En zo geschiedde: “’Cause I like you, Yeah, I like you. And I’m feelin’ so bohemian like you. Yeah, I like you. Yeah, I like you. And I feel, whoa whoo!“. Bohemian Like You weerklonk en het publiek werd zot. Feest!

Dan zaten we al in de staart van de set met ook nog de wervelende shoegaze britpop die Every Day Should Be a Holiday is. De band bleef bij het The Dandy Warhols Come Down-album met Pete International Airport, waarin vooral Zia McCabe volop mocht schitteren op spooky keys, en als kers op de taart volgde een potig Boys Better, wat meteen al het slotakkoord van de set bleek te zijn.

De laatste noten waren letterlijk voor Zia die uitgeleide deed met haast onaardse klanken die ze uit haar keyboards toverde. Band af. En Gedaan. Hoe luid het publiek ook riep om meer, dit was het, er werd niet gebist. Maar het was goed geweest, zo stond ook te lezen het gezicht van menig concertganger. Zestien nummers met veel shoegaze en vuile rock ’n roll, een feest voor de fans. Meer moet dat soms ook niet zijn.

Wie de band nog wilt zien deze tour, zal het kanaal moeten oversteken, vanaf dinsdag touren ze in de UK. Maar wie weet staan ze over enkele maanden wel op een of ander festival.

foto: © Tricky Troostie, daMusic

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More