Home Belgisch TAXIWARS Brussel, Ancienne Belgique (10/11/2019)

TAXIWARS Brussel, Ancienne Belgique (10/11/2019)

by Sigi

Een zondagavond in Brussel. De hoofdstad leeft. De hartslag van een grootstad, steeds in beweging, nooit rustend, dat is wat Taxiwars drijft. En dat is wat ons zondagavond naar de AB Box dreef. Een keuze die we ons achteraf niet zullen beklagen.

De avond openen voor één van de meest opwindende livebands van het moment en niet met de billen bloot gaan. Dat is wat Hi Hawaii zondagavond in de AB met bravoure deed. Hi Hawaii bleek het bastaardkind te zijn van LCD Soundsystem en Beraadgeslagen. Eén helft funky groove en één helft gezonde dosis muzikale anarchie overgoten met een dikke saus humor, dat is hun recept. Deze jongens nemen zichzelf niet al te serieus maar hun muziek des te meer. Je krijgt bijgevolg een strakke set met lekkere beats en songs die bouwen op de spaced out funk waar een jonge Jamie Lidell ook wel raad mee wist. Het publiek stond met een brede glimlach te genieten van dit innemende duo. En terecht. Eén van dé ontdekkingen van het jaar.

Om exact 21u dan, bestijgt Taxiwars het podium en knalt Fever uit de boxen. Als een bende jonge honden gooien de heren zich op de song, rijten hem aan stukken en doen een dronkenmansdans op de overblijfselen. Een statement, zo lijkt het wel. Want beginnen met misschien wel je meest puntige, hoekige, gejaagde en intense song zorgt ervoor dat iedereen vanaf moment 1 bij de les is, publiek incluis. De toon is gezet en je beseft: hier staat iets spannends, iets opwindends te gebeuren.

Taxiwars kwam in de AB zijn nieuwe album Artificial Horizon voorstellen. Een album waar we bij de release al gek op waren, en dat nu ook live bevestigde. Meer nog, net omdat het album rustiger van toon is dan de vorige twee, zorgde het voor extra diepgang in de set. Zo was Drop Shot, na het gejaagde Fever een tweede hoogtepunt vroeg in de set. De bezwerende piano, de parlando van Barman en die machtig mooie saxsolo van Robin Verheyen halverwege, waren puur kippenvel en verleidde het publiek tot heupwiegend genieten.

Maar ook de andere songs van het album bevestigden. Een ingetogen Irritated Love was nog zo’n intiem hoogtepunt. The Glare scheurde dan weer alles aan flarden. En Sharp Practice, het soort jazzy hiphop anthem waarop het onmogelijk is om stil te staan, klonk live nog snediger dan op plaat.

Ook de oudere songs gingen er vlot in. The Bridge, inclusief valse start was magistraal. En Death Ride Through Wet Snow is en blijft een hoogtepunt in hun oeuvre en al zeker live. Afsluiter Colloseum bevestigde nog maar eens welke unieke band Taxiwars wel is.

De band zelf zit ondertussen in een soort collectieve roes en speelt de pannen van het dak. Tom Barman als gesjeesde gastheer van dienst, drijft band, publiek en zichzelf naar een hoogtepunt. Je voelt dat hij zich met deze heren enorm amuseert en hij deelt dat enthousiasme gretig. Robin Verheyen, evenveel aan de toetsen als op sax toont zich de dirigent van het collectief en zorgt tijdens het instrumentale solomoment Rosco Paje voor misschien wel het mooiste moment van de avond. Aanwezig als het moet, maar niet te beroerd om zich terug te trekken als het nodig is, toont hij zich een zeer groot muzikant.

Een extra vermelding verdient de geweldige ritmesectie van Taxiwars,. Want wat Nicolas Thys en Antoine Pierre zondagavond lieten horen op hun contrabas en drums is samen te vatten als fenomenaal. Zij en zij alleen zijn de muzikale motor en het (letterlijk) kloppende hart van de band. Hun hechte samenspel vol speelse intermezzo’s en fills zorgen ervoor dat Barman en Verheyen keer op keer kunnen schitteren.

Een snedige set, vier muzikanten die zichtbaar genieten en een publiek dat enthousiast meedrijft op de groove, meer heb je niet nodig om van een geslaagde avond te spreken. Taxiwars is een unieke band die je moet gezien hebben. Zeg dat wij het gezegd hebben!

Want to know what the fuss is all about? Beleef de liveset hier opnieuw.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More