Home Live RAZORLIGHT Brussel, AB (04/02/2019)

RAZORLIGHT Brussel, AB (04/02/2019)

by Mark Van Mullem

Na een stilte van net geen volle tien jaar verscheen in oktober van vorig jaar een nieuw album van Razorlight, Olympus Sleeping. Met deze opvolger van Slipway Fires onder de arm toert de band van Johnny Borrell, nu rond in Europa en de UK. De Olympus Sleeping-tour deed maandagavond de AB aan. We zagen een redelijk strakke show, waarbij de publieksfavorieten keurig afgewisseld werden met het nieuwe werk, maar misten bezieling…

Razorlight stond geprogrammeerd in de sfeervolle Ballroom-opstelling, grote luchters incluis. “Hey girl, get on the dancefloor”, riep Johnny Borrell en de band zette een snedig Rip It Up in, meteen gevolgd door In The Morning, voorzien van funky gitaarlicks. Zo werden meteen de twee eerste albums van de band bezocht, die nog veelvuldig aan bod zouden komen.

De set was vrijwel volledig geconcentreerd rond die eerste twee platen; Up All Nighten Razorlight. Maar ook het nieuwe album Olympus Sleeping, kwam met 7 van de 13 songs goed aan bod. Met het wel erg aan Live verwante Wire To Wire werd ook één uitstapje naar Slipway Fires gemaakt. Best een mooi momentje in de set trouwens, al vonden we dit vroeger een draak van nummer.

Na de eerste twee songs in de set volgde een kort “goodevening, thank you!” en vanaf Keep the Right Profile leek het wel of de bandleden een trein te halen hadden. Met al dan niet gespeelde nonchalance, volgden de nummers elkaar routinematig en snel op. De gitaren klonken behoorlijk snedig de bas strak. De keyboards konden we maar af en toe horen, want die verdronken vaak in de geluidsmix. Achter de drumkit had blijkbaar een houthakker de plaats van de percussionist ingenomen, de veel te luide drums verpletterden elke nuance. Behoorlijk jammer en ronduit storend. In het eerder genoemde Wire to Wire, met zijn knappe pianopartijen, en een fraai zingende Borrell, zat de geluidsmix net goed, de enige storende factor hier waren de vele praters in het publiek.

Goed om favorieten, waaronder de nieuwe songs Brighton Pier en Midsummer Girl, waarbij een spontaan handjeklap losbarstte, en ook Olympus Sleeping te horen natuurlijk. En ook de feel good song Carry Yourself en Los Angeles Waltz klonken ondanks eerder geschetste factoren zeker niet verkeerd. Maar we betrapten onszelf toch vaak op het gevoel vooral veel meer van hetzelfde te horen. Zijn die songs dan zo inwisselbaar, of lag dat puur aan de mix?

De lang uitgesponnen versie van In The City kon zeker bekoren, het geluid leek dan ook goed te zitten. Waarom is het ons ons eigenlijk niet eerder opgevallen hoe hard dit gejat lijkt van wat Patti Smith doet in In Excelcis Deo/ Gloria. In de AB werd daar dan ook nog een Roadhouse Blues-basloopje aangekoppeld. Enfin, dat hoorden wij er althans in.

De mainset van Razorlight die amper een uurtje duurde, kreeg nog een kort vervolg met vier bissen, met als allerlaatste song het alom gekende America, voorafgegaan door “fuck Donald Trump en fuck Fox News”. Nee, dàt hadden we echt niet al van 100 km zien aankomen, Johnny! Soit, het blijft wel een mooi lied, en tekst blijft toepasselijk, spot on.

We hebben altijd gevonden dat de liedjes van Razorlight wat van The Kinks weghebben, maar dan met een ruwer randje. Een leuk weetje is dan dat Johnny Borrell in dezelfde wijk opgroeide waar Dave en Ray Davies hun The Kinks boven de doopvont hielden. Maar vertel het hem maar niet, want diens ego is naar verluidt nu al groot genoeg. Voor je het weet waant hij zich ‘groter’ dan de Davies-broers, wedden? Maar dan moet Borrell toch nog wat songschrijvers-boterhammetjes eten, denken we.

Het concertje van Razorlight, was zeker niet slecht, maar ook niet memorabel. Momenten van herkenning en hier en daar voorzichtig meezingen waren ons deel. Wat meer enthousiasme vanuit de muzikanten en een betere geluidsmix hadden allicht bijgedragen tot een betere beleving

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More