Home Live RAFAEL+LAMB Antwerpen, De Roma (05/12/2019)

RAFAEL+LAMB Antwerpen, De Roma (05/12/2019)

by Bart Verlent

Al 25 jaar (met een pauze van acht jaar) maakt het duo Andy Barlow en Lou Rhodes een eigenzinnige mix van trip hop, drum & bass en jazz. Dit jaar verscheen hun zevende album The Secret Of Letting Go, deze plaat schreven ze in een tijd dat ze hadden besloten om er mee op te houden. Gelukkig deden ze dat niet, maar schreven ze alles neer en dat resulteerde in een pracht van een plaat, zoals we van het duo gewoon zijn. Deze schijf kwamen ze voorstellen in Antwerpen.

(c) : Bart Verlent

Het trio Rafael Hempel, Fabian Van Doorselaer en Dries Henderickx alias Rafael mocht de avond openen. Dit jaar kregen ze een plek in de finale van De Nieuwe Lichting en begin volgend jaar verschijnt hun debuut-ep. Henderickx werkte in het verleden al samen met Tourist Mc, Dvtch Norris, blackwave. en Coely en Van Doorselaer speelt bij Boskat dus die hebben genoeg ervaring om de debuterende Hempel mee te trekken.

(c) : Bart Verlent

Voor Rafael was dit pas hun derde liveoptreden en dat ineens in De Roma, plus dat ze het voorprogramma mochten verzorgen van een band die langer bezig is dan ze zelf op deze wereld rondlopen… Het trio was duidelijk wat onder de indruk van heel het gebeuren. En dan had zanger Hempel nog af te rekenen met een microfoonkabel die niet goed werkte. Maar al bij al deed het trio het niet slecht. De nummers die ze brachten klinken wel niet erg origineel. Ze brengen pure electropop in de lijn van Years & Years, Dua Lipa en andere grootheden in het genre en Hempels stem komt dicht bij die van Ed Sheeran. Ze hebben de perfecte combinatie om hits te maken op de commerciële radio’s. Of het echt allemaal zo origineel en boeiend is dat is een andere zaak…

Lou Rhodes en Andy Barlow met hun driekoppige band lieten ons de jongens van Rafael snel vergeten. Vanaf het dromerig openingsnummer Phosphorous strooide Lamb een magische sfeer rond in De Roma die heel de set bleef hangen. Het elfje Rhodes met haar uitmuntende stem weet hoe ze een zaal stil kan krijgen. Terwijl Barlow geweldige klanktapijten neerlegt kan het duo altijd rekenen op bassist Jon Thorne, die al sinds het begin het duo blijft assisteren. Drummer Nikolaj Bjerre voelt de muziek perfect aan en zorgt voor de passende ritmes. En de nieuw violist Matt Bailey vult het geheel perfect aan.

(c) : Bart Verlent

Er werd, zoals verwacht, vooral gekozen uit songs uit het recentste album. Een apocalyptische Amageddon Waits werd gevolgd door de aanstekelijke groove van We Fall In Love uit de vorige plaat Backspace Unwind, waar ze ook de rustige parel As Satelites Go By en het dansbare titelnummer uit gespeeld hebben tijdens de bisnummers. Bij het ingetogen Imperial Measures liet Rhodes nog maar eens horen wat voor geweldige dingen ze allemaal kan doen met haar stem. Na het instrumentaal Deep Delirium, kregen we een erg pakkende versie van Gabriel. Waarna we stevige drum & bass van de bovenste plank kregen met The Other Shore en het instrumentale Merge, waar Jon Thorne de hoofdrol in speelde met zijn uitmuntende bassolo.

(c) : Bart Verlent

Met The Silence In Between kreeg Rhodes heel de zaal stil, zelf Barlow was blijkbaar geëmotioneerd. Tijdens de afsluiter van de set, One Hand Clapping, mocht het publiek meedoen als achtergrondkoor wat voor kippenvel zorgde. Voor de bisnummers gingen we terug naar het verleden met het romantisch/spacey/folky instrumentaal Angelica uit Between Darkness And Wonder. De bisronde werd afgesloten met twee nummers uit hun debuut, het weergaloze Górecki, met Barlow die even kwam meedrummen, en het aanstekelijke Trans Fatty Acid wat de perfecte afsluiter van de avond was.

(c) : Bart Verlent

Lamb bewees in De Roma dat zij na al die jaren weten hoe ze een perfecte set kunnen neerzetten. Soms ontroerend mooi, ook mysterieus en donker, maar ze weten ook hoe ze het publiek meekrijgen in hun zalige grooves en altijd met zoveel kwaliteit. Lamb is nog steeds top!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More