Home Live KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD Brussel AB (09/10/2019)

KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD Brussel AB (09/10/2019)

by Luminous Dash

Gisteravond speelden de rockers van King Gizzard & The Lizard Wizard hun tweede show in de Ancienne Belgique. Een uitverkochte zaal met liefhebbers van vreemde maatsoorten en progressieve muziek wachtten vol spanning op het Australische fenomeen dat al 15 albums uitbracht op nog geen 10 jaar tijd. Twee drumstellen – waarvan één met twee bassdrums – stonden voor ons klaar. Veel cooler kan je een podiumopstelling niet maken. De band rond frontman Stu Mackenzie wilde de wachtende fans nog even duidelijk hun mening meegeven over het actuele klimaat-topic. Op het rechterdrumstel was namelijk een kartonnen bordje geplaatst met de boodschap: “There is no planet B”.

Om kwart voor negen stipt kwam de band op het podium. Heel warm onthaald door de fans, die er duidelijk zin in hadden. Met de toms van Self-Immolate werd het optreden ingezet. Op de voorste rijen ontstond er meteen een moshpit. De band wou duidelijk de zaal vanaf het begin plat spelen. De nummers die volgden waren Venusian 1, Plastic Boogie en Crumbling Castle.

Het stereo-effect dat gecreëerd werd door een overhead-microfoonopstelling te maken tussen de twee drumstellen inspireerde ons alvast. Al lijkt er ons wel meer uit dat stereo-effect te halen als beide drummers andere partijen zouden spelen. Michael Cavanagh en Eric Moore zijn namelijk een drummende kopie van elkaar. Indrukwekkend, dat wel. Tot op de noot exact gespeeld. Het leuke is dat je dan een gedubbeld effect krijgt in de drums. De partij is volledig hetzelfde. Op vlak van panning zou je er dus meer kunnen uithalen met andere partijen.

Wat ons ook intrigeerde, was het beeld van band op het podium. Die klopte voor ons niet bij het geluid van de platen. Bij momenten zagen de muzikanten er heel stoïcijns uit. Alsof ze een kantoorjob kwamen doen en na anderhalf uur spelen richting vrouw en kind zouden terugkeren. Het beste van de set bewaarde de band voor het laatste. Met het psychedelische Float Along – Fill Your Lungs eindigde King Gizzard hun tweeluik in Brussel op een hoogtepunt. Veel van de fans waren duidelijk enthousiaste over de Australische passage. We zagen wel één moshpit-slachtoffer uit de concertzaal manken. Liefhebbers zijn bij deze gewaarschuwd!

David Van den Bosch

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More