Home Live JON SPENCER + THE GLUCKS Brussel, Botanique (6/11/2018)

JON SPENCER + THE GLUCKS Brussel, Botanique (6/11/2018)

by Didier Becu

The Glücks en Jon Spencer op één affiche. Een match made in heaven dat niet stuk kon lopen. Het respect dat de rocker uit New Hampshire voor The Glücks toonde sprak boekdelen, dit Oostendse duo is dan ook wat je noemt 100% rock ’n roll.

In de Botanique bewezen Tina en Alek met verve dat ze de overstap van de bruine kroeg naar het grote podium perfect hebben gemaakt. Hun Run Amok-toer heeft hun de voorbije (en ook komende) maanden naar heel wat landen, gebracht, soms als headliner en geregeld als support act van ofwel The Sore Losers of The Sonics. In Brussel alweer dus met een legende het podium op: de man van de blooooz explosion.

Ze zijn maar met zijn tweeën, maar ze maken wel lawaai voor honderd. Tina achter de drums, het soort vrouw waarmee je geen ruzie wil krijgen, iedere slag op de drum is er knal op. Aan haar zij, partner Alek. Wanneer hij iets in de microfoon mompelt, begrijp je er door de stemvervormers weliswaar geen barst van, maar niemand die niet weet dat het hier om rock ’n roll gaat. Simpele riffs, deze twee kennen dan ook door en door de betekenis van “er recht tegen ingaan”. Muziek met ballen, en geen foutje te bespeuren in Brussel. Een band die alsmaar beter wordt, zelfs op de grote podia. Niet zo vanzelfsprekend…

We hopen dat we de heer Jon Spencer niet meer hoeven voor te stellen. De belichaming van rock ’n roll en in de jaren 90 met groepen als zijn Blues Explosion, Boss Hog, Heavy Trash, Pussy Galore en The Honeymoon Killers niet weg te denken uit het muziekcircuit. Een heel aparte mijnheer, ook al draait het in essentie om het geluid van The Sonics, dit om de cirkel rond te maken.

Spencer Sings The Hits
 heet zijn solodebuut. Een mens zou denken dat het om interpretaties van hits gaat. Maar neen, samen met drummer M. Sord heeft de Amerikaan een heel nieuw concept uitgedacht, hoewel het altijd dicht in de buurt komt van zijn voorgaande bands. Kan ook moeilijk met zo’n stem!

Hitmakers noemen ze zichzelf, en net zoals hij twintig jaar geleden na ieder nummer de legendarische woorden “ladies and gentlemen, the bloooooz explosion” uitkrijste is het nu “hitmakers” geworden.

Rauw, ontzettend rauw en daar zitten de drumtechnieken van M. Sord voor veel tussen. Geen gewone drum, wel een vuilbak met een stel hamers (we kid you not) of een aanrecht dat aan diggelen wordt geslagen. Straight rock ’n roll en natuurlijk met Spencer als ceremoniemeester. De legende leek blij te zijn met de opkomst en het enthousiasme, ook al stoorde hij zich aan de jassen die op het podium lagen: “this is not a trash stage, this is a rock ’n roll stage”. Een sneer, maar dat kon de pret niet drukken.

Een korte set, want hoewel we twee encores kregen, moest het publiek het stellen met een 53 minuten durende set (soms hebben we onze klok bij). Als gedacht werd het een optreden dat volledig in het teken stond van de soloplaat en daartussen een lang uitsgesponnen cover van Roadrunner van Jonathan Richman.

Van verrassingen was er geen sprake, alleen bewees Jon Spencer met glans dat hij nog niet bij het oude ijzer ligt.

Copyright foto: Michael Lavine

Uitgelichte Foto : Marc Timmers

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More