Home Live HEAVY PSYCH FEST Antwerpen, Trix (06/03/2020)

HEAVY PSYCH FEST Antwerpen, Trix (06/03/2020)

by JAKOB VANHEE
(Bron: trixonline.be)

Het Antwerpse Trix is een club naar ons hart. De programmatie is heel ruimdenkend en vormt ook de thuishaven voor al wie zijn rock graag smerig, psychedelisch of stoner heeft. ‘Heavy’ is niet echt ons ding, maar zet er ‘psych’ of ‘stoner’ voor, en we zijn al enthousiaster. Dus begaven we ons naar het bovengenoemd mini-festival. We hebben het ons niet beklaagd.

Hoofdbrok Mondo Generator heeft Nick Oliveri als frontman, voor velen nog altijd dé beste bassist die ooit bij QOTSA beukte. We beamen dit volmondig. Ooit zagen we hen één van de luidste gigs ever spelen en waren dus nieuwsgierig en vastgegordeld voor wat komen zou.

Maar eerst enkele fijne appetizers.
Opener GIÖBIA uit Italië hebben we gemist en we haakten dus in bij de set van het Engelse Dead Witches. We werden warm noch koud van hun muziek. Een soort van doom-metal dat zijn mosterd heel ostentatief bij Black Sabbath haalt maar toch nergens overtuigde. Het zat hen ook niet mee wat de geluidsmix betrof. Het zou niet de eerste keer zijn deze vanavond. Gezien de lauwe respons van het publiek, stonden we niet alleen met onze mening. Next!

Recht tegenover de bar, stond een klein podium opgesteld. Hier zat het geluid wel direct goed en was de grens tussen publiek en band bijna onbestaande. Iets waar de heren van Lords of Altamont gretig op inspeelden. Frontman Jake Cavaliere had zin in een feestje en sleurde het publiek vanaf seconde één mee in zijn goesting. Pure rock-’n-roll met een dikke scheut punk en garagerock. Ook tekstueel werden de clichés niet geschuwd. We noteerden luid gescandeerde zinnen als “Death on the highway. Baby move along!” of “I’m going down, going down with you!!!”

Wat deed deze band eigenlijk op een avond vol psychedelica en stoner? Een beetje de vreemde eend in de bijt dus maar we don’t care, hebben ons rotgeamuseerd.

Bij het Amerikaanse Duel was het wel duidelijk waarom ze hier stonden. Stonerrock, metal bijna, die goed werd gebracht. Het publiek was helemaal mee en de eerste moshpits ontstonden. Ons kon het iets minder bekoren wegens te technisch. Of we waren nog teveel onder de indruk van Lords of Altamont. Dat zou ook kunnen.

Een band die wel volledig in het plaatje pastte, was Black Rainbows. Opnieuw op het kleine podium waardoor je als publiek onmiddellijk bij de strot werd gegrepen en weggekatapulteerd. Naar space, that is. Heerlijke stonerriffs (denk oude KYUSS) werden aan een rotvaart in ons gezicht gesmeten en er was geen ontkomen aan. De opbouw van elk nummer was quasi hetzelfde. Een vlammende intro, een dwingende riff en zang. Telkens werd halverwege een pedaal ingeduwd (to space dus) en verzandde de boel in een psychedelische stoner-hemel. Achteraf kwamen we te weten dat zanger-gitarist Gabriele Fiori ook de oprichter is van het Heavy Psych Sounds-label. Het plaatje kon niet beter kloppen. Het hoogtepunt van de avond wat ons betreft.

Afsluiter Mondo Generator deed wat het verwacht werd te doen. De boel finaal slopen en al zijn vuiligheid uitkotsen.

Wat de geluidsman in het begin bezielde is ons een raadsel. Alle nuance, voor zover mogelijk, was compleet afwezig. Alles klonk als een chaotische brij lawaai. Na een kwartier haalde hij zijn oordoppen uit en stelde gelukkig één en ander bij. Aan een rotvaart (verplichte curfew!) werden oude nummers afgewisseld met songs uit hun nieuwe Fuck It. Daartussen vond meneer Oliveri het ook nodig om enkele nummers van KYUSS en QOTSA te spelen. Je kan je (terecht) afvragen of dit hoeft, maar ze brachten zeker het meeste animo bij de laatst overlevenden in het publiek. Mondo Generator verraste niet maar deed wel waarvoor het gekomen was. Een nietsontziende storm ontketenen. We moesten er maar onze plan mee trekken.

Graag brengen we ook hulde aan de toiletdame van dienst. Op haar respectabele leeftijd deze geluidsstormen vrijwillig doorstaan EN je werk ter harte nemen. Chapeau en merci!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More