In de jaren 80 begon het verhaal van The Spanks, destijds onder de naam The Wyld. Gitarist Jan van den Bergh en zanger Rik Tielemans bundelden hun krachten na een inspirerend optreden van de Zweedse sixties-revival pioniers The Nomads. Hun samensmelting zorgde voor energieke punky rock-‘n-roll die al snel Belgische cafés, clubs en festivals veroverde. Nadat de band een tijdlang en omwille van verschillende redenen waaronder Riks ziekte en het tragische verlies van bassist Willy, in de luwte bleef, keerden The Spanks terug in een nieuwe line-up.
Met hun onvergetelijke shows die door de tijd heen blijven echoën, slagen The Spanks er nog steeds in de harten van garagerockfans te veroveren en dat was duidelijk te merken aan de die hard fans in het publiek.
The Mudgang, ooit ontstaan uit de as van de Gentse punkband More Action in de vroege jaren 80, werd snel legendarisch in Gent en omstreken met hun rauwe, onversneden garagerock. Geïnspireerd door iconen als The Cramps, The Stooges en invloeden van bands als Dream Syndicate en Gun Club, creëerden ze een eigenzinnig geluid dat punkroots vermengde met rockabilly en sixties garagepunk.
In de jaren ’80 stonden ze aan de top van de Belgische garagerockscene naast bands als The Paranoiacs en The Spanks. Hun debuutsingle I Came in the Night/ Dr. Mushroom kreeg veel airplay en leverde hen zelfs een cameo op in de cultfilm Crazy Love. Na een indrukwekkende tour als support voor Iggy Pop en enkele bezettingswijzigingen brachten ze verschillende albums uit.
In 1991 viel de band uit elkaar, maar in 2008 kwamen ze weer samen voor een reünieconcert gevolgd door een opleving met een livealbum en nieuwe studio-opnames. In 2019, keerden ze terug in hun originele ’80s bezetting en namen tijdens de pandemie het album Goofalicious op.
De Gentse band, aangevoerd door zanger en gitarist Luc Vandenberghe en ondersteund door drummer Kurt De Waele, gitarist Steven Janssens en bassist Jo de Bondt, nam het publiek mee op een nostalgische reis door het garagelandschap. Hoewel de jonge energie van vroeger plaats heeft gemaakt voor de ervaring van het podiumleven, laten ze moeiteloos het dak van zaal Goedleven trillen. Tussen hun eigen nummers vermengden ze hier en daar subtiele elementen van Joy Division of The Cure, waardoor hun muziek een extra nostalgische tint kreeg. Het zijn ware rasmuzikanten.
Luc voelde zich als een vis in het water op het podium met moeiteloze Gentse bindteksten die het publiek nog meer betrokken. De aanstekelijke nummers zorgden ervoor dat mensen enthousiast meebewogen en meedansten, de energie in de zaal was voelbaar. Als kers op de taart riep Luc The Spanks het podium op voor een onvergetelijke gezamenlijke performance tijdens de encore.
Zowel voor als na de optredens, zorgde Dj Wagonman voor de muziek, waardoor de sfeer in de zaal compleet top was. Zijn platenkeuze vulde de ruimte met aanstekelijke nummers, waardoor het publiek in de juiste stemming kwam voor een onvergetelijke avond vol muziek en plezier.