Home Festival BLUES PEER (16/07/2017)

BLUES PEER (16/07/2017)

by Luminous Dash

Bestaan er nog festivals waar je amper moet aanschuiven, opvouwbare stoelen mag meebrengen en de groepen kan ontmoeten na de show? Jawel, in Peer speelden ze niet alleen blues, maar voelde je ‘de blues’ al vanaf je het festivalterrein betrad.

(c) Luminous Dash

Om klokslag 12 uur kwam Rick de Leeuw ten tonele. Hij maakte het publiek warm voor een intiem concert van Johnny Mars & Michael Roach. Het werkte want al snel stonden er toch zo’n honderd gegadigden gezellig bij elkaar.

‘King Of The Blues Harp’ Johnny Mars en Michael Roach, medeoprichter van de European Blues Association, openden de slotdag van Blues Peer ’17. Aan ervaring geen gebrek, want deze twee heren (allebei in kostuum en gepaste hoed) draaien al een hele tijd mee in het bluescircuit.

Dit goedlachse duo vulde mekaar uitstekend aan. Roach op akoestische gitaar nam de meeste zangpartijen voor zijn rekening en Mars op mondharmonica was de entertainer van dienst. Tijdens Kansas City stond hij recht en zorgde hij ervoor dat het publiek helemaal mee was. Met Sweet Home Chicago verwenden ze een laatste keer het publiek. Dit was de ideale groep op het ideale moment!

Na het optreden maakten ze ruim de tijd vrij om cd’s te signeren en een babbeltje te doen met de fans, klasse!

De Amerikaan Saron Crenshaw is niet van de minste. Hij werd opgenomen in de Blues Hall of Fame en speelde het voorprogramma van BB King en Robert Cray. In Peer werd hij bijgestaan door begeleidingsgroep Blind  B and The Visionairs met de Nederlandse topmuzikanten Bart Kamp (bas), Frank Duindam (Drum) en Bob Fridzema (Hammond). Deze laatste verving Patrick Cuyvers aangezien deze ook in de organisatie van Blues Peer zit.

Crenshaw en zijn mannen wisselden rustige blues van de zuiverste soort af met regelrechte boogiewoogie blues. Crenshaw liet tijdens de talrijke instrumentale stukken veel ruimte aan de andere muzikanten om te soleren. Tijdens Old Love, cover van Eric Clapton die geschreven werd door Robert Cray, nam Cuyvers toch even plaats achter de Hammond voor een sterke solo. Ze speelden puur op het gevoel en zonder setlist, dit was blues met een grote B.

Ook Saron Crenshaw en zijn Nederlandse collega’s begaven zich maar al te graag naar de merchandise stand wat uitermate geapprecieerd werd door de fans.

Dan was het de beurt aan The Bros. Landreth, de jongelingen van de dag. Deze Canadezen uit Winnipeg, waar Neil Young en The Guess Who doorbraken, bestaan sinds 2013 en werken momenteel aan een tweede studioalbum. Frontman Joey Landreth heeft onlangs een soloalbum uitgebracht en treedt binnenkort nog op in Londen. Verder bestaat de band uit zijn broer David Landreth (bas en mondharmonica), Ariel Posen (gitaar) en Ryan Voth (drum).

Deze Canadezen brengen ‘rootsrock’ in zijn breedste betekenis. Met Let ‘Em In van Wings zat de sfeer er meteen in. Tijdens Greenhouse kwam de drummer mee vooraan staan voor een intiem zangmoment. Dit werd zeer gesmaakt door het publiek. Ze bra