Na tien jaar doen ze het bij Fake Records nog steeds even graag en is hun DIY-mentaliteit nog steeds koppig aanwezig. Ze houden hun aandacht vooral bij de Nederlandstalige hiphop, hoewel ze zich ondertussen af en toe wel eens een sprongetje wagen naar andere genres. Jong talent kansen geven blijft hun grote drijfveer, een reden te meer om alles te weten te komen over het label Fake Records in de Week Van De Belgische Muziek!
Wat was de drijfveer om met een label te starten?
In eerste instantie muziek van onszelf – Uberdope – uitbrengen, wegens verregaande desinteresse van andere labels lang geleden in 2012. Maar doorheen de tijd begonnen we er steeds minder slecht in te worden en brachten we ook vaker werk van verschillende andere artiesten uit. Tien jaar later lijken we het nog steeds even graag te doen en is die doe-het-zelf mentaliteit nog steeds koppig aanwezig.
Welke muziekgenres worden op jullie label uitgebracht? Hebben jullie een voorkeur?
In eerste instantie exclusief Nederlandstalige hiphop, maar na een tijdje hebben we toch wat uitstapjes naar andere genres gemaakt. Maar we zijn fan van schoenmakers die bij hun leest blijven, dus muziek onder Fake mag altijd ergens wel een raakvlak met hiphop blijven behouden.
Op welke manier geraken de artiesten bij het label en hoe selecteren jullie de muziek die jullie gaan uitbrengen?
Via verschillende wegen. Soms stoten we er zelf op, soms nemen artiesten contact op met ons, soms krijgen we tips via artiesten die op ons roster staan. We zijn behoorlijk selectief met wie we erbij nemen, omdat we een klein label zijn en we dus enigszins spaarzaam moeten zijn met onze tijd. Maar we kunnen daar dus niet meteen een heldere lijn of vast procédé in ontwaren. Behalve dan dat we heel graag artiesten hebben onder Fake, die volstrekt niet klinken als iets wat je wel al kent van ergens anders.
Wat is jullie voorkeur van uitgave en waarom? (tape, cd, vinyl of digitaal)
Fysiek kiezen we graag voor vinyl, met voorsprong, zelfs met de huidige vinylcrisis in het achterhoofd. Esthetisch is dat ook gewoon de mooiste manier om muziek uit te brengen. Maar we zijn uiteraard ook grote voorstander van het gemak van digitaal releasen, uiteraard. Tapes beginnen we niet aan en stiekem hopen we dat die berichten over de revival van de cd maar om te lachen waren.
Welke Belgische bands of artiesten hebben bij jullie een release die nog eens extra in de kijker mag komen?
In de komende maanden komt er heel wat nieuw werk uit bij Fake, zowel van onze huidige acts, als van nieuwe namen. Best spannend. In eerste instantie kijken we heel hard uit naar de nieuwe ep Geloven van Alois & VLB. Het Gentse tweetal heeft alles in zich om de hele scene in te pakken en daar maken we uiteraard graag deel van uit. Ook dat andere jong talent GIJS komt binnenkort met een nieuw project en dat gaat monden doen open vallen. Zeggen we to-taal onbevooroordeeld. En dan brengen we nog twee albums uit van nieuwe artiesten, maar meer daarover kunnen we nog niet vertellen. Behalve dan dat jullie zich via fake.be moeten inschrijven op onze nieuwsbrief om overal van op de hoogte te blijven.
Ah ja, onze favoriete oude knarren van Uberdope hebben veel nieuw werk en dat wordt in de komende maanden op de wereld los gelaten. Ook dat nog.
Welke buitenlandse bands/artiesten zijn bij het label uitgegeven?
Heel eenvoudig: we hebben één binnengewaaide Nederlander op ons label, GIJS, en daar houden we het eventjes op. Support your local scene, elke week is week van de Belgische muziek.
Hoe ziet het label zichzelf verder evolueren?
Niet door het warm water opnieuw uit te vinden, wel door gewoon consequent te blijven werken met jong talent, om hen naar een hoger plan te brengen. Als de pandemie ons één ding leerde, is het wel dat enkel muziek uitbrengen ons echt blij maakt, dus dat willen we vooral blijven doen. Maar allez, we zullen toch ons best doen om af en toe professioneel over te komen.
Wat is jullie succesvolste band/artiest met hun/haar/zijn/x release?
Als we het goed hebben, is Brihang z’n tweede plaat Casco op dit eigenste moment goud aan het gaan, dus dat zal ‘m wel zijn. We willen het eigenlijk niet weten, want het kost ons een rib om die gouden platen te maken.