Home Belgisch WATERFRONT: OUTER.

WATERFRONT: OUTER.

by Didier Becu

Een band die stilte als een heel belangrijke inspiratiebron ziet, het zegt inderdaad veel over de muziek dixit Outer. Binnenkort op het prestigieuze Zweedse pianolabel 1631 Recordings en ook op het Gentse showcasefestival Waterfront te bewonderen dat plaats vindt op 4 en 5 oktober.

outer
Foto (c) Dirk Wouters

Kunnen jullie jezelf eens voorstellen?
Hallo, wij zijn OUTER. Wij maken filmische pianomuziek. Zondagavondmuziek. Ergens tussen neoklassiek, ambientpop en elektronica. Je moet maar eens luisteren!

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Twee jaar geleden was er onze eerste single Eyja. Een jaar geleden de debuutplaat OUTER
die deze maand wordt gereleased op het Zweedse pianolabel 1631 Recordings dat ook Library Tapes, Dustin O’Halloran & Hauschka of Nils Frahm in haar catalogus heeft staan.

Door het digitaal tijdperk kwamen we nog nooit zo veel in contact met bands als nu, zodanig dat het moeilijk wordt om door het bos de bomen te zien? Hoe kun je opvallen of denk je dat kwaliteit sowieso komt bovendrijven?
Kwaliteit komt zelden zomaar bovendrijven. Maar het is wel de enige manier om boven te blijven drijven.

Waterfront is een Belgisch showcasefestival. Wat maakt de Belgische muziekscene uniek denk je, of is die helemaal niet uniek? Heb je bands waarvan jullie vinden dat we absoluut naar ze moeten uitkijken?
Elk land heeft zijn eigen unieke scene, maar er zijn weinig landen waar een band als dEUS echt mainstream kan worden. Al zou dat anno 2019 misschien ook al niet meer lukken. België heeft waarschijnlijk wel het grootste aantal speelmogelijkheden per vierkante kilometer, en je moet geen 4 uur rijden om een show te doen. Of te zien. Dat heeft zeker een invloed op muzikanten hier. Veel kunnen spelen is belangrijk.

Wie zijn jullie inspiratiebronnen en hoe zou je je muziek zelf omschrijven?
Stilte is een heel belangrijke inspiratiebron. Dat zegt misschien ook al iets over de muziek.

Voor welke band zou je wel eens graag het voorprogramma willen spelen en waarom?
Sufjan Stevens. Die tourt heel weinig, maar als hij live speelt, is dat altijd op de mooiste plaatsen.

Wat maakt jullie anders dan andere bands denk je?
We maken onze muzikale keuzes enkel in functie van de muziek zelf. We gaan een nummer nooit anders doen klinken om het beter te laten werken op de radio, of met streaming-algoritmes. Of om bij een bepaalde scene te horen.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
Op 20 september wordt onze debuutplaat gereleased op het Zweedse 1631 Recordings. De publishing-rechten zitten bij Decca in Londen. Zo komt de muziek alvast bij een hoop nieuwe mensen terecht.

Welk album kunnen jullie op repeat beluisteren?
Geen enkel! Muziek zou nooit op repeat mogen staan. Er is waanzinnig veel goeie muziek, zou zonde zijn.

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur mee in een lift te zitten en waarom?
Met de hele band. 8 uur lang op twee vierkante meter? Lijkt me een boeiend experiment.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More