Home Interview TEN LUMINOUS QUESTIONS: QUINTEN VERMAELEN (THE CALICOS)

TEN LUMINOUS QUESTIONS: QUINTEN VERMAELEN (THE CALICOS)

by Didier Becu

Met hun mix van americana en indierock wonnen The Calicos in 2018 Humo’s Rock Rally. De band rond zanger en songschrijver Quinten Vermaelen is, naast het spelen van heel wat optredens, bezig met de volgende grote stap. Wel vond Quinten tijd om onze tien vragen te beantwoorden.

Wat betekent muziek voor jouw en kan je je een leven inbeelden zonder muziek?
Muziek betekent heel veel voor mij. Zowel het luisteren naar, als het zelf maken. Het is zelfs een soort bezigheidstherapie voor mij. Gitaar vastnemen en verstand op nul. Zonder muziek zou ik mij vooral heel hard vervelen denk ik.

Wat is de eerste plaat die je in je leven kocht, en weet je nog hoe dat kwam?
Eén van de eerste platen die ik zelf gekocht heb was Goo van Sonic Youth. Ik denk puur op de hoes gekocht, maar wat een ontdekking!

Welke artiest of band heeft jou op het podium het meest geïmponeerd?
Een artiest kan mij op verschillende manieren imponeren. Dat kan met een intiem concert zijn of net met een grote arenashow. Zo is het concert van Oasis, ik denk in 2009, mij enorm bijgebleven. Ik was zelf nog redelijk jong toen, maar ik vergeet nooit het effect van een vol Vorst Nationaal dat elk nummer woord voor woord meezong.

Wie heb je ooit als kind voor de spiegel staan imiteren?
Toen ik klein was, was ik best in de ban van Kurt Cobain en Nirvana. De manier waarop ze bij bijna elke show het hele podium afbraken vond ik wel iets hebben. Ook het verhaal van Kurt Cobain zelf en zijn relatie tegenover de hele industrie heeft mij altijd enorm geïntrigeerd.

Met welk nummer kunnen we je doen wenen?
Ik hou erg van droevige nummers, maar het zijn de meest melancholische die het bij mij doen. In Dreams van Roy Orbinson doet het bijvoorbeeld telkens opnieuw. Die stem raakt mij gewoon altijd enorm hard, naar mijn mening één van de beste stemmen uit de geschiedenis. Daarnaast werkt Cortez The Killer van Neil Young ook wel altijd, vanaf de eerste noot al.

Wat is volgens jou de meest ondergewaardeerde plaat, en welke de meest overgewaardeerde?
Ik vind dat altijd een enorm moeilijke vraag. Ik ben iemand die zich altijd volledig onderdompelt in een bepaalde artiest. Op dat moment is dan ook alles van die artiest in mijn ogen ondergewaardeerd en al de rest overgewaardeerd.

Wat was het mooiste muzikale moment in je leven?
In december vorig jaar hebben we met The Calicos in de grote zaal van De Roma gespeeld. Gaat mij toch wel nog even bijblijven, denk ik. Het is een prachtige zaal waar ik al zo veel grote artiesten heb zien spelen en om daar dan zelf te mogen staan was een erg speciaal moment.

Als je moet optreden, wat doe je de vijf minuten daarvoor?
Meestal probeer ik wel tot mezelf te komen een half uur voor een optreden, helemaal in de zone geraken. Om dan een paar minuten echt vlak voor we op moeten het energiepeil de lucht in te jagen door te springen en te roepen.

Noem eens het meest gênante moment uit je artiestenleven!
Ik heb soms de neiging om op de boxen voor het podium te kruipen en dat kan soms wel eens bijna faliekant aflopen. In de Monk in Brussel, voor de Stoemp-concerten, stonden die boxen op wieltjes en dat had ik op voorhand niet gezien. Toen ik er op stapte scheelde het dan ook niet veel of ik was gewoon keihard gevallen. Nog niet helemaal gênant dus, maar het gaat één van de komende concerten zeker nog wel gebeuren…

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More