Home Interview TEN LUMINOUS QUESTIONS : MATHIAS BOURGONION (BLUE YSER).

TEN LUMINOUS QUESTIONS : MATHIAS BOURGONION (BLUE YSER).

by Bart Verlent

Mathias Bourgonion maakt onder de naam Blue Yser eerlijke, fragiele, romantische muziek. Hij heeft net zijn solo-ep At Times, Present uitgebracht die hij op 1 april komt voorstellen in het Gentse muziekcafé De Loge.

(c) : Eliza 

Wat betekent muziek voor je en kan je een leven inbeelden zonder
Muziek heeft me letterlijk en figuurlijk een stem gegeven toen ik me echt onzeker voelde. Tot nu toe blijft het nog hét platform bij uitstek om mijn mening te uiten. Zonder muziek zou ik waarschijnlijk met veel onderdrukte emoties rondlopen.

Wat is de eerste plaat die je in je leven kocht, en weet je nog hoe dat kwam?
Het moet Meteora van Linkin Park geweest zijn. Een plaat waarnaar ik ontzettend veel heb geluisterd. Die komt trouwens soms nog terug in mijn afspeellijsten van vandaag. Zo’n groot stuk van je muzikale zelfopvoeding vergeet je niet zomaar.

Welke artiest of band heeft jou op het podium meest geïmponeerd?
Bat for Lashes. Toen ik op Erasmus zat in Leicester (Engeland) kwam de band optreden in de O2 Academy. Niemand wilde meegaan. Het feit dat ik de charisma en podiumaanwezigheid alleen ervoer, droeg ongetwijfeld bij tot de ongelooflijke ervaring. Natasha Khan is een topartieste.

Wie heb je ooit als kind voor de spiegel staan imiteren?
Een klassieker: Michael Jackson.

Welke platenhoes vind jij de meest iconische?
Die van Animals van Pink Floyd. Misschien ook omdat dit muzikaal één van mijn favoriete platen ooit is. Toen ik in Londen woonde, nam ik eens willekeurig de bus, zonder te weten wat zijn bestemming was. Ik kwam dus heel toevallig in Chelsea terecht waar ik in de verte opeens Battersea Power Station van de plaat zag. Ik stapte meteen uit en begon naar de plaat te luisteren terwijl ik een soort pelgrimstocht naar het gebouw deed. Zalig moment!

Met welk nummer kunnen we je doen wenen?
Exit Music (For a Film) van Radiohead of No Sound But The Wind van Editors

Wat is volgens jou de meest ondergewaardeerde plaat, en welke de meest overgewaardeerde?
Ondergewaardeerd: Carnavas van Silversun Pickups, Heaven Or Las Vegas van Cocteau Twins en Sky Larkin van Mic Christopher Overgewaardeerd: niets komt spontaan bij me op. Op een bepaalde manier kan ik altijd wel een reden vinden waarom mensen de ene of de andere plaat iconisch vinden. Muziek is universeel maar blijft toch heel subjectief. Het is zeker niet aan mij om smaken te oordelen.

Wat is jouw mooiste muzikale moment in je leven?
Het was waarschijnlijk mijn eerste optreden met mijn soloproject toen ik in Wrocław (Polen) woonde. Voordat ik naar België terugkwam, organiseerde ik een heel intiem concertje in mijn favoriete (piepkleine) café. Al mijn vrienden van daar kwamen om mij te zien spelen. Het was echt een speciaal moment.

Als je moet optreden, wat doe je de vijf minuten daarvoor?
Ik denk waarschijnlijk aan de eerste zin die ik tegen het publiek ga zeggen. Dat deel van het optreden is soms het moeilijkste.

Wat is het meest gênante moment uit je carrière?
Ik sta nog aan het begin van mijn carrière. Ik zal er hard aan moeten werken om wat gênante momenten te kunnen verzamelen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More