Home Belgisch TEN LUMINOUS QUESTIONS : BART VAN DER ELST (THE GERALDINES)

TEN LUMINOUS QUESTIONS : BART VAN DER ELST (THE GERALDINES)

by Bart Verlent

Na drie ep’s brengt de Mechelse band The Geraldines dit jaar hun debuut-plaat Never Worry Always Worry uit waar we nu al de straffe singles Lamb en Cardinal uit gehoord hebben. Wij legden onze Ten Luminous Questions voor aan zanger/gitarist Bart Van Der Elst.

(c) Valentin Fraiture

Wat betekent muziek voor je en kan je een leven inbeelden zonder muziek?
Ik ga de vraag hier in twee splitsen. Als luisteraar kan ik niet zonder muziek; ik luister en ontdek quasi continu. Als muzikant ligt dat anders. De laatste tijd neig ik meer naar de gedachte dat muziek op dat vlak voor mij eerder een vehikel is om mijn verhaal neer te pennen en creatief bezig te zijn, zonder exclusiviteitscontract. Wie weet zou dat ook op een andere manier kunnen?

Wat is de eerste plaat die je kocht, en weet je nog hoe dat kwam?
Eminem – The Marshall Mathers lp. Ik was 10 jaar en vond al die ‘fucks’ wel cool. Ik vind die plaat nog altijd steengoed en leg hem soms nog op, al moet ik wel toegeven dat het nummer Kim (daar waar hij heel expliciet zijn vrouw op fictieve wijze om het leven brengt) soms geskipped wordt. Ik vraag me vooral af hoe dat gaat ten huize Mathers… “Wat denk je Hailey, zullen we Kim nog eens opleggen?”

© Eminem

Welke artiest of band heeft jou op het podium meest geïmponeerd?
Perfume Genius. Ik volg Mike Hadreas al sinds zijn eerste plaat, Learning, en de evolutie van verlegen jongetje naar regelrechte diva maakte enorm veel indruk op mij.

(c) Perfume Genius

Wie heb je ooit als kind voor de spiegel staan imiteren?
Het was niet meteen voor de spiegel maar ik herinner me wél een cassette van Michael Jackson. Het was toen al glashelder dat dansen niks voor mij was.

(c) Michael Jackson


Welke platenhoes vind jij de meest iconische?
Jamie T – Panic Prevention. Heerlijk, die gezellige rommel. Heel rustgevend vind ik dat.

(c) Jamie T

Met welk nummer kunnen we je doen wenen?
Ik ga de meest recentste nemen. Gisteren ontdekt: Erland Cooper – Haar.

Wat is volgens jou de meest ondergewaardeerde plaat, en welke de meest overgewaardeerde?
Ondergewaardeerd: Lembeke, The Singles van Ping Pong Tactics. Zou een ijkpunt in de Vlaamse muziekwereld moeten zijn.
Overgewaardeerd: ik heb natuurlijk mijn eigen smaak maar ik ga hier geen andere bands of muzikanten afvallen. Elke plaat zal wel voor iemand, al is het enkel en alleen voor de creator, een betekenis hebben. Wat ik niet begrijp zijn verzamel-cd’s à la MNM Big Hits. Allemaal nummers die nul de botten met mekaar gemeen hebben; waar zit het verhaal juist? Nee, snap ik niet.

Wat is jouw mooiste muzikale moment in je leven?
Alle avonden met mijn ex-huisgenoot. Krotappartement, goedkope wijn en plaatsjes draaien. Het is ook hij die me dat nummer van Erland Cooper leerde kennen.

Als je moet optreden, wat doe je de vijf minuten daarvoor?
Stem opwarmen.

Wat is het meest gênante moment uit je carrière?
Gênant bestaat niet. Doet me altijd denken aan tieners die ‘afgaaang’ roepen op de speelplaats. Nop, ben ik te oud voor geworden.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More