Home Belgisch TEN LUMINOUS QUESTIONS : ALEXANDRA GADZINA (NOIA LLUNA)

TEN LUMINOUS QUESTIONS : ALEXANDRA GADZINA (NOIA LLUNA)

by Bart Verlent

Noia Lluna is de band rond de Gentse singer-songwriter Alexandra Gadzina. Ze hebben net hun debuut-ep Pillow Fights uitgebracht waar vorige maand het titelnummers is van verschenen als single. Wij stelden onze Ten Luminous Questions aan de frontvrouw van de band.

Promofoto Noia Lluna (c) Tomasz Cibulla, zbsstudio.com

Wat betekent muziek voor je en kan je een leven inbeelden zonder muziek?
Muziek is alles. Ik kan mij er geen leven zonder inbeelden. Voor mij gaat muziek ook gewoon veel verder dan goeie songs en tijdloze platen. Muziek is alomtegenwoordig; ik hoor muziek in het ruisen van de bomen, in het rumoer van een gezellig café, het ratelen van een trein over de treinsporen… Ik hou van stilte, maar ook stilte is muziek voor mij.

Wat is de eerste plaat die je kocht, en weet je nog hoe dat kwam?
Het album Find Me van Christina Grimmie. Christina was een youtubester die covers van bekende nummers postte waarbij ze zichzelf begeleidde op de piano. Ik ontdekte haar toen ik een jaar of 11 was. Ze heeft mij jarenlang geïnspireerd met haar stem, haar pianospel en steeds positieve en aanstekelijke mindset. Dankzij haar ben ik ook video’s beginnen posten en heb ik enorm veel bijgeleerd. In 2016 kwam ze jammer genoeg om in een tragisch incident.

Coverfoto (c) Christina Grimmie

Welke artiest of band heeft jou op het podium het meest geïmponeerd?
Zo’n moeilijke vraag, er waren er zo veel! Wat wel nog vers in mijn geheugen zit is het concert van Coely in Trix eind vorig jaar. Hoe zij haar onuitputtelijke energie in alle hoeken van de zaal projecteert is ongelooflijk. Zij smijt zichzelf echt helemaal in de muziek, de sfeer en het moment en trekt iedereen mee in die vibe. Er was toen echt een krachtig, onherhaalbaar moment ontstaan. Iedereen in de zaal voelde dat er iets erg speciaal gaande was, iets wat je niet direct kan benoemen.

© Luminous Dash

Wie heb je ooit als kind voor de spiegel staan imiteren?
Hier moet ik niet over twijfelen, Avril Lavigne! Haar muziek zong en speelde ik urenlang na op mijn kamer vroeger.

Welke platenhoes vind jij de meest iconische?
Hail To The Thief van Radiohead.

(c) Radiohead

Met welk nummer kunnen we je doen wenen?
Weer zo’n moeilijke vraag! Er zijn er nog zo veel meer volgens mij, maar ik ga voor Paul van Big Thief. Ik heb Big Thief vorig jaar ontdekt en hun muziek blaast mij nog steeds omver elke keer als ik ernaar luister. Elk nummer van hun is zo eerlijk, puur en hartverscheurend mooi. De metaforen zijn zo simpel maar raken mij op plekken waarvan ik nog niet wist dat ze bestonden.

Wat is volgens jou de meest ondergewaardeerde plaat, en welke de meest overgewaardeerde?
Ondergewaardeerd: Masterpiece van Big Thief, Casco van Brihang, Secret Story van Pat Metheny… Zo kan ik blijven doorgaan. Een verrassende combinatie van albums misschien, maar ik luister echt naar de meest uiteenlopende muziekstijlen. Overgewaardeerd vind ik een moeilijke. Als er veel mensen naar een bepaalde artiest of bepaald album luisteren betekent het dat daar de nood toe was, om die muziek uit te brengen. Wat heeft het voor nut als ik verkondig dat ik dat “slecht” vind? Laten we focussen op de goede!

Wat is jouw mooiste muzikale moment in je leven?
Zo’n brede vraag! Ik kan echt niet kiezen. Er was die dag dat ik een klein, akoestisch optreden speelde in een supergezellig café waar iedereen geboeid en muisstil aan het luisteren was. Of die keer dat ik tot op mijn enkels in de modder stond op een zompige Pukkelpopweide en het twee uur aan een stuk aan’t gieten was tijdens het zalig concert van Tame Impala om middernacht. Of de momenten waarop we met ons gezin kerstliedjes zingen op kerstavond. Of wanneer ik 15 was en dé song waar ik naar op zoek was eindelijk uit mijn vingers vloeide. Allemaal muzikale momenten van onschatbare waarde.

Als je moet optreden, wat doe je de vijf minuten daarvoor?
Veel drinken en nog eens rap naar toilet gaan. Echt stress heb ik niet meer maar wel een gezonde spanning, dus vlak voor het optreden ben ik in mezelf gekeerd en zoek ik de rust op. Dan ben ik ook niet erg spraakzaam en functioneer ik meer op automatische piloot. Ik doe ook nog snel een paar zangoefeningen om mijn stembanden los te maken.

Wat is het meest gênante moment uit je carrière?
Als muzikant valt dat nog goed mee hoor! Ik kan niet direct op een supergênant moment op het podium komen, maar ik werk ook als presentatrice bij MNM. Daar heb ik wel al een spannend moment meegemaakt. Net na een show die live op locatie werd uitgezonden moest ik presenteren in de studio. Ik was toen nog maar net begonnen en het was de eerste keer dat ik de studio zelf moest aanzetten. Ik was toen een héél belangrijk knopje vergeten, met het gevolg dat wanneer ik de nieuwslezer aankondigde er gewoon stilte volgde. Ik was dus de nieuwsschuif vergeten open te zetten. En er was geen nieuws op de radio.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More