Home Belgisch ROELAND VANDEMOORTELE (TOO TANGLED)

ROELAND VANDEMOORTELE (TOO TANGLED)

by Luminous Dash

Revel Revel. We vonden het een verdomd straf plaatje van Too Tangled.Straf genoeg om de tien Luminous-vragen aan Roeland Vandemoortele voor te schotelen.

Welke rol speelt muziek in je leven?
Geen leven zonder muziek? Sja..laat ons zeggen behoorlijk levensbelangrijke rol.

Wat is de eerste plaat die je in je leven kocht. Niet liegen!
Zonder schaamte durf ik zeggen het album Hello Pig van The Levellers. Da’s zo’n band die je niet mag vernoemen wegens niet hip genoeg. wel, ik heb er enorm respect voor! Niet dat ik hun muziek nog vaak beluister, ik ben met andere muziek bezig, maar de manier waarop die band hun ideologie uitdraagt door hun muziek, en hun organisatie, en staat voor een sociaal ecologisch idee..al jaren voeren ze protest. Respect! Maal twee!

Welke artiest of band heeft jou op het podium meest geïmponeerd?
Patti Smith zonder twijfel een van de strafste concerten die ik de laatste jaren gezien heb. Zoals Patti Smith op het podium staat, brult, zingt, teksten scandeert, snaren kapot bijt, in het rond spuwt, en op het einde van het concert bloemen in het publiek smijt met de boodschap ‚you are the people, and you’ve got the power’ Dat zijn artiesten die mensen letterlijk en figuurlijk kunnen bewegen, ook weer erg geëngageerd zonder gène. Geweldig!

Noem drie bands of artiesten van dit moment die we in het oog moeten houden.
Pink Diamond Revue: een band/duo waarmee we in Londen speelden paar maand geleden. Het was een topontmoeting. Wijze performance, en een vree wijze sound en propere gentlemen. We gaan er zeker een concert mee doen in België via ons Offshore Collective.
Gaz Coombes, dat is één van de strafste muzikanten uit UK is na Supergrass solo aan het gaan..nu as we speak is hij bezig met zijn 2e plaat. De eerste Matador was alleszins al vree straf. We konden zijn support doen in de Botanique een tijd geleden, wederom propere gentleman.
Vincent Starwaver, een goeie vriend van ons, alsook één van onze geluidstechniekers. Hij is na Thou bezig met een soloplaat, en ik heb er al stukjes van gehoord. Straf. Uiteraard ook een propere gentleman (lacht).

Welke platenhoes vind jij de meest iconische?
Goo van Sonic Youth, ontworpen door Raymond Pettibon. Straffe kunstenaar ook!

Wat is volgens jou de meest ondergewaardeerde plaat ooit in jouw ogen?
The Raveonettes: Raven To The Grave of Observator.

Wat is volgens jou de meest overgewaardeerde plaat in je ogen?
Niels de Stadsbader. Hoewel, dat wordt niet gewaardeerd, zeker?

Welke plaat doet jou wenen?
Het hangt af van de periode waarin je zit. Moelijk te zeggen. De laatste plaat die me wel erg aangreep was Black Star van David Bowie. Wat een plaat, en wat een vaarwel. Onwaarschijnlijk om op het einde nog één van de strafste platen te maken. Ik heb die plaat grijs gedraaid in de auto meestal op nachtelijke autorit na een concert.

Mocht jij voor 24 uur in de huid mogen kruipen van iemand anders, niet noodzakelijk een muzikant. Wie zou het zijn, en wat zou je dan doen?
Ik stoor me nogal vaak aan het ‚kop-in-zand’ gedrag van onze politici. Echte oorzaken aanpakken wat betreft ecologie en opwarming van de aarde. Heel concreet zou ik de mogelijkheid willen hebben om het ‚vliegbeleid’ aan te pakken. Vliegtuigmaatschappijen worden niet belast op hun uitstoot. Als je weet dat elke transatlantische vlucht per passagier, gelijkstaat aan de uistoot van een jaar autorijden voor diezelfde persoon, dan kan het erbij mij niet in dat hier niets aan gedaan wordt. En ook niet dat wij met z’n allen gewoon 3, 4 keer per jaar blijven vliegen alsof het niet aan ons is om er ook iets aan te doen. De vlieger vliegt toch mentaliteit. Noem me naïef. Ik heb voor mezelf besloten om niet meer te vliegen sinds ik dit weet (sinds 8 jaar), uit stil protest, en ik ben niet alleen..alle verandering begint sowieso in de onderlaag/ondergrond. Wijzelf met Too Tangled rijden met een semi-oud busje Europa rond, weliswaar nooit met de vlieger. We hebben een aantal zotte aanvragen reeds gekregen. Het zotste was een concert op een alternatief festival in Egypte. Dat doen we dus niet. We rijden met een busje rond, en dat is dan al meer dan genoeg voor onze uitstoot..uch..

Noem eens het meest gênante moment uit je artiestenleven!
Met mijn eerste band deden we onze cd-voorstelling. We hadden het groots aangepakt, en waren gaan werken bij een PA-firma voor 3 weken, want onze betaling was in natura. We mochten alle licht en geluid kiezen wat we wouden. De zaal stond vol..overvol..alles was top, en we komen op, ik pak m’n gitaar vast, en het eerste akkoord dat ik aansloeg was de cue voor de rest van de band, en plots lost m’n strap en gitaar valt los de grond op (zat nogal wat kracht achter ook). Bon, daar heb ik nog lang mee gelachen, en sindsdien gebruik ik een goed stuk gaffa (lacht).

Copyright foto: Julian Hills

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More