Willy, de digitale radiozender van DPG media trekt de kaart van de Belgische muziek. Voor de Belgische artiesten én alle fervente concertgangers die nu thuis zitten, staat Willy op woensdag 1 april in het teken van Belgian Music Matters. Jij kan dus zelf een Belgische artiest steunen door een nummer aan te vragen. Steun je favoriete artiesten en vraag een nummer van hun aan op de radio. Dat kun je via deze link doen! Wij hadden een gesprek hierover met Kevin Moens.
Dag Kevin, op 1 april trekt Radio Willy volledig de kaart van de Belgische artiesten. Vanwaar dat initiatief?
Bij Willy draait het allemaal om muziek, vandaar onze baseline ‘Music Matters’. En dus wilden we graag de artiesten, wiens concerten in het water zijn gevallen, een hart onder de riem steken. Dat gaan we dus op 1 april doen onder de noemer ‘Belgian Music Matters’, waarbij Sofie Engelen en Annelies Orye alleen maar muziek van eigen bodem zullen draaien.
Mensen kunnen zelf een verzoeknummer indienen. Kan alles of hanteren jullie een zekere radiovriendelijkheids-factor?
Luisteraars mogen inderdaad Belgische platen aanvragen, en dat is ook al massaal gebeurd. Dat zal voor een toffe playlist zorgen van de bekende groepen maar ook nieuwe bands en artiesten die zich aangemeld hebben. Je houdt altijd rekening met je luisteraar, ook op zo’n dag maar bij Willy schuwen we nieuwe muziek niet.
Ik denk dat nu meer dan ooit mensen om een dapgprogramma vragen met Belgische muziek die eindelijk eens de kans krijgt om de ether te halen en niet wederom diezelfde 40 Belpop-classics die we dag in dag uit horen. Wat mogen we verwachten?
Een toffe mix van de gevestigde waarden, ‘vergeten’ bands uit het verleden en nieuw talent.
Wie zo’n initiatief aan de dag legt, kan alleen maar een grote liefde hebben voor de Belgische muziek hebben, niet?
Uiteraard! De liefde voor de Belpop zit er bij mij al lang in. Net als bij veel leeftijdsgenoten was het dEUS die in 1994 bij mij als puber een grote indruk maakte. En daarna verchenen de Dewaele brothers op het toneel, wiens carrière ik ondertussen al meer dan twintig jaar op de voet volg. Ik verzamel fanatiek al hun releases, remixes en zijprojecten, wat te zien is op mijn website http://soulwax.info
Kort na de bekendmaking van dit initiatief werd onze mailbox overstelpt door mails van artiesten die het woord “EINDELIJK” uitriepen. Hier is duidelijk nood aan, en niet alleen in coronatijden. Denk je dat jullie hier een vervolg kunnen aan breien?
Sinds de start van Willy, in oktober vorig jaar, zijn we overspoeld geweest door Belgische bands die graag met hun muziek op de radio willen komen. Dus het was ons snel duidelijk dat er nood aan was. Sindsdien hebben we al veel Belgische bands een plek op onze playlist gegeven, sessies opgenomen en hebben we specials gemaakt rond de voorrondes van Humo’s Rock Rally. De Rock Rally ligt nu uiteraard ook stil, maar daar gaan we wel weer bij aansluiten in het najaar. Een wekelijks programma maken waarin alleen nieuwe Belgische bands gedraaid worden, staat zeker op onze wish-list.
Ik ga een paar open deuren intrappen, Kevin. Een vaak gehoorde kritiek op radiomakers is dat er duizenden Belgische groepjes zijn maar dat slechts een handvol de kans krijgen om op de radio gedraaid te worden. Een radiozender moet natuurlijk de rol van zeef spelen, maar het kan er toch heel wat avontuurlijker aan toe gaan. Heel wat groepen leggen hun kansen in de schaal van een zender als Willy. Is daar ruimte voor in de toekomst?
Inderdaad, daarom staat een programma met uitsluitend nieuwe Belgische muziek op onze verlanglijst. Maar we willen dit wel goed doen, met de juiste mensen achter de schermen en voor de microfoon.
We hebben wel het internet, maar op radiovlak is het allemaal zo veel braver geworden tegenwoordig. De generatie van nu heeft nood aan een John Peel, Gust De Coster of Luc Janssen die hen de te ontdekken parels aanbiedt. Snap jij die kritiek op het huidig radiobeleid?
Ik snap de kritiek, maar ik denk ook wel dat er een zekere nostalgie meespeelt bij dit sentiment. In die tijd had je alleen maar mensen als Peel en Janssen om een tegengeluid te horen in het veel kleinere medialandschap. Iemand van 18 jaar zal anno 2020 wel de muziek en artiesten vinden die hem/haar aanspreekt. Maar bij de 40-plussers, waar ik zelf ook onder val, is er duidelijk wel nog nood aan dj’s met karakter en een uitgesproken muzikale voorkeur.
Als je een zender als Willy hoort, zou je zweren dat er plots weer een radiostation is met radiomakers die enthousiast zijn over muziek. Merk jij dat zelf ook?
Enthousiast zijn over muziek en dat willen delen met een publiek, dat is voorwaarde nummer één om voor Willy te mogen werken. In alle gesprekken met mensen die we gevoerd hebben, hebben we dit zeer duidelijk gemaakt. Als het je ambitie is om via Willy de nieuwe Peter van de Veire te worden, dan zit je op de verkeerde plek. Aan de andere kant geven we hierdoor ook ruimte aan mensen die misschien niet zo makkelijk op de radio zouden geraken. Cedric Maes, gitarist van de Sore Losers is het beste voorbeeld: met zijn Limburgs accent zou hij geen stem-test overleven, maar die gast is 100% echt, heeft een uitgesproken muzieksmaak en dat maakt zijn programma op vrijdagavond geweldig.
Mochten jullie een radioprogramma hebben om nieuwe Belgische bands een kans te bieden, zouden jullie duizenden bands gelukkig maken en terug weer hoop geven want nu hebben ze die coverage niet. Een gat in de markt?
We hebben een hele goeie scene in Vlaanderen, dat is wel duidelijk. Ook zijn er veel goeie initiatieven voor bands zoals Vi.be en de Rock Rally. Op vlak van radio willen we bij Willy daar nu ook onze rol in spelen.
Kill your darlings. Moest jij luisteraar zijn, welk Belgisch nummer zou je dan ingezonden hebben?
Het zou a-typisch zijn mocht ik niét iets van Soulwax kiezen, dus ga ik voor Much Against Everyone’s Advice.