Home Interview HET BESTE VAN 2019 : RUBBEN (VONNIS).

HET BESTE VAN 2019 : RUBBEN (VONNIS).

by Didier Becu

Vonnis live zien is een belevenis. Alles kapot slaan, al dan niet verzekerd, is dan ook de leuze. Hier is de allesvernietigende jaarkeuze van frontman Rubben.

(c) : Vonnis

DE BESTE 10 RELEASES (CD/LP/TAPE/EP, 7”) VAN 2019
In willekeurige volgorde, – op het moment van schrijven, – mijn favoriete releases van 2019.
1 ITHACA – Language Of Injury
2 LINGUA IGNOTA – Caligula
3 ZWANGERE GUY – Brutaal / Wie Is Guy?
4 FUMING MOUTH – The Grand Descent
5 KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD – Infest The Rats’ Nest
6 BLANCK MASS – Animated Violence Mild
7 BLOOD INCANTATION – Hidden History Of The Human Race
8 PHARMAKON – Devour
9 NIVHEK – After Its Own Death / Walking In A Spiral Towards The House
10 NORMA JEAN – All Hail

HET NUMMER VAN 2019 DAT JOU HET MEEST GEPAKT HEEFT
Drommels, net wanneer ik dacht dat het moeilijk was om 10 favorieten van het voorbije jaar uit te kiezen. Het nummer dat me het meeste gepakt heeft het voorbije jaar… misschien toch wel Forty Six & 2 (TOOL) live in Amsterdam. Om het niet te hebben over die laatste plaat, TOOL live ervaren doet deugd. En DAT nummer, ik heb ondertussen al contact opgenomen met de betroffen instanties en ga aan het werk om 15 jarige ik het goeie nieuws te vertellen!

DE BESTE INTERNATIONALE LIVE-ACT VAN 2019
De beste internationale live act, onmiddellijk flikkeren er een aantal namen in men hoofd. First off, HEXIS. Hard werken heeft een nieuwe voetnoot gekregen in de Van Dale, VIER MAANDEN, 110 SHOWS, we hadden de eer om een 3-tal weken mee te reizen op deze veroveringstocht. Na drie weken overal pijn, uitgewrongen. En zelfs geen idee, hoe het voelt om na 13 weken opnieuw alles op te stellen en met evenveel vuur het podium op te kruipen. Fuck ja!
PORTRAYAL OF GUILT, prrrrrrrrt. Onmenselijk strak, oorverdovend luid, kippenvel. Heb er eigenlijk niet zo heel veel aan toe te voegen, behalve te vragen, als je nog nooit van deze band gehoord hebt, en vandaag naar 1 iets nieuws zou luisteren, check deze band! Om af te sluiten, nog een aantal (internationale) bands die geweldig waren dit jaar: FULL OF HELL & The BODY , NEUROSIS , NOISEM , UNIFORM , WIEGEDOOD, DAUGHTERS, TOOL en nog zoveel meer.

DE BESTE NATIONALE LIVE-ACT VAN 2019
Het is al lang geen geheim meer, dat onze Belgische scene een hoop parels huisvest. In willekeurige volgorde, een opsomming van een aantal bands/artiesten die garant staan voor een knal show. 2019 begon meteen met één van dé shows van het jaar, MATHLOVSKY tijdens Winter Ghost. Het pleintje tussen Afsnis en St. Jacobs leek heel even op het San Marco plein in Rome, alsof we in de miezerende regen stonden te wachten op de paus. Mathlovsky, dan wel geen kandidaat paus, zet zonder twee keer knipperen een dijk van een show neer! Van in het raamkozijn, zijn volgelingen doen dansen, versterkt door O.P.W. in een aangrenzend raamkozijn, zelfs de regen hield niemand tegen een paar beentjes te bewegen.
Ondertussen alweer een handjevol releases onder de arm het voorbije jaar, maar vooral de liveshow alvast geüpdatet naar 2030, samen live drum (Gregory Simons) krijgt deze show een heel nieuwe dimensie.

HAMERS , één van de best bewaarde geheimen uit het mooie Limburg. “Uilehuize”, en alles kapot spelen (letterlijk). Misschien wel hét coolste aan deze band, is het plezier dat er vanaf spat. Dikke, klonterige zweetdruppels spatten in je gezicht bij het zien van deze heren, ze spelen niet voor jou, of de goedkeuring van eender wie. Neen, gewoon om alles kapot te spelen. YOUFF, nog zo’n band die naar niets of niemand omkijkt. Voet op de gaspedaal, remmen doorgeknipt.

LUSTROUS, verdrinken in geluid klinkt plots zo saai niet meer. Live shows van deze heren hebben er wel voor gezorgd dat ik het bovenste laagje van men kiezen af geknarst heb. Ondertussen ook terecht genomineerd voor de Rock Rally.

MIND-fucking-WAR, waar te beginnen? Hardcore is niet dood, bewijst Mindwar. Springlevend zelfs, zonder ego of pretentie gewoon knallen. Door de muur moshen. Heerlijk.

NAAR WELKE BAND KIJK JE HET MEEST UIT IN 2020
Om af te sluiten, nog een aantal dingen waar ik het komende jaar naar uitkijk. Alle bovenstaande zijn nog lang niet uitgespeeld en het staat dan ook buiten kijf dat deze allemaal potten gaan breken. Ik kijk er vooral naar uit, om terug naar meer shows te gaan, misschien nog eens een salto maken van het plafond? Alle gekheid op een stokje – de Belgische scene heeft zoveel moois te bieden. Zoveel coole bands, als muziek je nauw aan het hart ligt. Kom eens naar buiten, probeer op tijd te komen voor de openingsband. En vooral, geniet er van. Niemand is cool, smijt met die stoel – leef je omslagfoto, stagedive, headbang, dans!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More