Home Interview De tien beste Belgische platen van Eppo Janssen

De tien beste Belgische platen van Eppo Janssen

by Didier Becu

Eppo Janssen, altijd druk in de weer, maakte wat tijd vrij voor ons om de, volgens hem, tien beste Belgische platen te sorteren.

Eppo: Kill your darlings, hoor… Vraag het me volgende week nog eens en er staan minstens vijf andere nummers in.

REIZIGER – To Force
Limburg boven! Heerlijke mix van melodie en dissonantie. Als roadie eind jaren ’90 Europa mee rondgetourd. Onbegrijpelijk hoe een jonge Belgsiche band uit de punk/indie scene in het pre-internet-tijdperk toch zoveel mensen op de been kreeg in Barcelona, Rome, … en er hier in België maar een handjevol mensen wakker lagen van de band. Klassieker in mijn platenkast.

dEUS – Roses
Hoe gek ik was van Worst Case Scenario en hun eerste ep’tje, het duurde bij mij tot de album-voorstelling van In A Bar, Under The Sea in de Monty in Antwerpen voordat ik ook de livemagie van dEUS begreep. Eén nummer bleef die avond over heel mijn lijf plakken en dat was Roses.

THE SCABS – Matchbox Car
Mijn tante was de manager van The Scabs in hun begindagen toen de band nog volledig in de punkscene van Diest geworteld was. Voor de videoclip van Matchbox Car vroegen ze aan mijn ouders of hun zesjarige zoon een rolletje wilde spelen in het filmpje dat werd geregisseerd door Marcel Vanthilt. Later werd Guy Swinnen mijn gitaarleraar en was Stay het eerste nummer dat ik kon spelen op mijn Yamaha-gitaartje. Mooie tijden. Topnummer!

FRONT 242 – Headhunter
Alleen al omdat ik mijn papa hierop ooit uit de bol zag gaan, maar ook omwille van het heerlijk militante refrein en de briljante clip van Anton Corbijn die het Belgisch surrealisme geweldig wist te vatten. De liveshows in de jaren ’80 vergeet ik ook niet snel meer….

RAYMOND VAN HET GROENEWOUD – Wat Een Fijne Dag
Naast mijn vader waren ook mijn chiroleiders muzikale mentoren. Terwijl ik op kamp op mijn veldbedje lag uit te rusten na een berg boerenkost speelden ze Dire Straits, Springsteen en Raymond. Het laatste nummer van de plaat Ontevreden sneed in mijn 8-jarige kinderziel en doet 34 jaar later nog steeds hetzelfde met me…. Met dank aan de “platte rust” op bivak!

RISE AND FALL – Bottomfeeder
Brutaal nummer met geweldige openingsriff. Al vaak gebruikt als kickstarter voor ik aan een zware job moet beginnen. Naast het podium de meest zachtaardige kerels én grote muziekliefhebbers.

THE HICKEY UNDERWORLD – Future Words
Een van die bands die je plots live ziet en waarbij je meteen voor hun onuitputtelijke energie valt. Future Words is grandioos met de krassende stem van Younes, die heerlijk rollende baslijn, die ogenschijnlijk simpele gitaarlijntjes en die dreigende drums. En je kan er ook lekker op dansen. Net zoals die andere singles van dat debuut Sick Of Boys en Mystery Bruise, stuk voor stuk indierock wereldhits.

GORKI – Monstertje
“Janssens!” “Ja, Luc?” “Nog goeie platen gehoord?” En dan werd er wel eens wat over muziek geleuterd of gewoon wat gelachen. We deelden een passie voor de band Guided By Voices, van wie ik hem ooit een t-shirt cadeau deed. Ik zag ‘m ermee rondlopen in de Belpop-aflevering. Dat was hard. Want het is al jaren alsof ik bij een concert gewoon weer elk moment “Janssens!” kan horen. Monstertje had ook een ander nummer kunnen zijn, maar bij de zoektocht naar deze top 10 werd ik weer aangegrepen door zoveel melancholie.

CPEX – Boecht Van Dunaldy
De melodie en new wave gitaartjes van Is Vic There parodiëren en het bijna even straf maken als het origineel. Een Grammy, James! En de zin ‘Ge zijt minder mottig van ne liter vaarf’ is poëzie waarvoor de Herman de Coninck-prijs in het leven werd geroepen. Ik zeg maar wat.

DE PORTABLES – Hawaii
De Gentenaren zijn het best als alle invloeden samenvallen: indierock, dub en elektronica. Hawaii is zo een nummer en om die redenen vaak terug te vinden in mijn Duyster-playlists. Op hun laatste – fel onderbelichte – album The Killing Horizon zijn ze zo de beste versie van zichzelf, maar waarom weet niemand dat? Ze moesten al lang in de adelstand verheven zijn.


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More