Home InterviewBelpoplegends De liedjes van KRIS DE BRUYNE

De liedjes van KRIS DE BRUYNE

by Luminous Dash

Tekst Hendrik Hindrex

Kris de Bruyne is overleden. In de diverse media worden de woorden legendarisch en kleinkunst uit de kast gehaald. Een terugblik op de liedjes van de peulschil met de voice like sand and glue.

De zanger uit Kruibeke was méér dan kleinkunst. In de jaren 70 behoorden de concerten van Kris de Bruyne tot het beste van wat de Belgische rock te bieden had. Het was vooral met zijn tweede elpee Ook Voor Jou dat hij de Nederlandstalige rock een andere richting induwde.

Vóór deze plaat had de Bruyne al vrolijk geëxperimenteerd met Lamp, Lazerus en Kris. De liedjes De Peulschil en De Onverbiddelijke Zoener gingen met de meeste aandacht lopen. Het betere nummer Huisje (I en II) was echter dé reden waarom er vanaf 1971 rekening gehouden werd met de student op Sint-Lucas te Brussel.

De eerste soloplaat van Kris De Bruyne flopte. De niet verkochte exemplaren werden uit de handel genomen. In 1973 begreep men nog niet dat Lied Van De Lafaard en Ook Omdat Brussel Stinkt een voorbode waren van één van de betere Nederlandstalige platen.

1975 was een boerenjaar voor de liefhebbers van het Nederlandstalige lied. Lieven scoorde met de cultplaat Jus d’Orange. Wim de Craene bracht twee (!) langspeelplaten uit : Alles Is Nog Bij Het Oude en Brussel. En de sugarman van de Belpop Bert De Coninck schreef rockgeschiedenis met de elpee Enfant Terrible.

Kris de Bruyne kwam op de proppen met Ook Voor Jou. Maar Nederlandstalige rock bestond officieel nog niet en bijgevolg werd de plaat in de kleinkunstbak gedeponeerd.

Opener Vilvoorde City werd in de stad van de pjeirefretters niet op gejuich onthaald. Live was het wél een voltreffer. Het tweede nummer ’s Nachts Als Het Donker Is, ging over het ‘gebruik’ van een vriendin. Zo heette dat in de jaren 70. Als Je Weg Gaat kreeg je live steevast in een stevig rockende uitvoering te horen. Bij de laatste zin ‘… zou ik willen dat ik nooit meer wakker werd’, fronste het jeugdclubpubliek de nog niet geëpileerde wenkbrauwen.

Alweer Een Dag Voorbij en Oh Ohie Oh waren fraaie nummers, maar voor de toenmalige fans was het toch meestal wachten op het eerste nummer van de b-kant.
En dat was de klassieker Amsterdam. Of de Bruyne ook aanwezig was op dat ene optreden van Randy Newman in het Congr