Home Interview ALCUNA WILDS

ALCUNA WILDS

by Bart Verlent

De Engelse/Nederlandse band Alcuna Wilds brengt eind deze maand hun derde ep uit en vertrekt daarna op Europese tournee, helaas staat ons land (nog) niet op de planning. Wij waren benieuwd wat deze band nog in petto heeft voor ons en hadden een paar vragen voor zangeres Nadja Freeman en gitarist Pete Barnes.

In januari verschijnt jullie derde ep, maar een album is in al die tijd dat jullie bestaan nog niet verschenen. Is daar een bepaalde reden voor?
Pete: Een album staat zeker in de planning. In de afgelopen vier jaar hebben we vier verschillende drummers gehad, waardoor het schrijfproces behoorlijk vertraagd is geweest.

Nadja: In de afgelopen weken hebben we nieuwe inspiratie voor nieuwe nummers gehad. Er liggen nu meer dan genoeg nummers klaar voor de toekomstige plaat. Deze gaan we in de komende tijd met onze nieuwe drummer, Sjaak van Dam, uitwerken. Het plan is om in de zomer een album op te nemen.

Jullie noemen de muziek van Alcuna Wilds “elektronische trip-rock”, maar hadden jullie een bepaald
idee toen jullie met de band begonnen waar jullie muzikaal naartoe wilden gaan?
Pete: Het is niet zo dat Alcuna Wilds begon met een bepaald genre in gedachten. We hebben verschillende muzikale achtergronden. Bands als Portishead, Daughter, Radiohead en Massive Attack hebben ons allemaal geïnspireerd. Deze bands hoor je in onze muziek terug denk ik.

Nadja: Als iemand een idee voor een nummer heeft, werken we het altijd samen uit. Het oorspronkelijke idee is hierna bijna nooit meer te herkennen, maar het klinkt altijd als Alcuna Wilds.

De nummers klinken heel donker en mysterieus. Wat zijn jullie inspiratiebronnen om zulke liedjes te schrijven?
Nadja: De liedjes beginnen altijd met een andere basis, afhankelijk van wie het eerste idee heeft bedacht. Soms is dit een zangmelodie of gitaar riff, soms een drum ritme of synth loopje. Ik probeer altijd een verhaal met mijn teksten te vertellen. Dit kan gaan over een gesprek wat ik heb gevoerd, mijn huidige stemming of een bepaalde relatie. Tijdens het schrijven probeer ik altijd een scenario in mijn hoofd te verbeelden, net als een scene van een film.
Pete: Het is geen toeval dat de muziek donker en mysterieus klinkt, want zo klinkt ook de muziek waar we zelf allemaal graag naar luisteren en dat is wat ons als groep verbindt.

Op jullie eerste ep heeft de band nog een minimalistisch geluid, maar de nieuwe songs nummers breder en meer gelaagd. Was dit een normale evolutie of was het de bedoeling om naar een voller geluid te werken?
Nadja: Het is heel natuurlijk dat een band groeit en evolueert. Pete, Jordy en ik spelen al vier jaar samen en in die tijd heeft eenieder van ons zich als muzikant ontwikkelt. Het is inspirerend om nieuwe ideeën, technieken en geluiden met elkaar te delen en om elkaar uit te dagen.

Pete: Als je altijd hetzelfde blijft doen zou het muziek maken snel saai worden. Ik word persoonlijk altijd enthousiast van bands die vooruitstrevend zijn en niet in een bepaald genre of geluid blijven hangen.

Pete en Nadja jullie komen uit de UK, is het gemakkelijker om je muziek in Nederland te promoten dan in de UK?
Pete: Nederland is een klein land en dat betekent dat het soms makkelijker is om contact met programmeurs of bands te maken, maar het betekent ook dat het moeilijker kan zijn omdat er zo veel aanbod is en beperkte kansen. In de UK wordt onze muziek goed ontvangen en we gaan er graag heen.

Nadja: De UK is veel groter en er is daardoor veel goede muziek en concurrentie, maar tegelijkertijd zijn er meer zalen en is er een groter publiek voor je muziek. We houden van in de UK spelen en willen dit blijven doen.

Jullie brengen de muziek van Alcuna Wilds uit in eigen beheer. Is dat een bewuste keuze?
Nadja: We hebben altijd alles in eigen beheer gedaan. Dit betekent dat we altijd zelf kunnen bepalen wat we doen. Het is hard werken, maar niet voor niks, want we merken dat er een stijgende lijn in zit.

Pete: We hebben een aantal boekers gesproken en die zagen dat we het goed aanpakken. Zij hebben ons aangemoedigd om zo door te gaan.

Nadja: We sluiten een toekomstige samenwerking met iemand zeker niet uit, we zijn alleen de juiste persoon nog niet tegengekomen.

Wat is jullie streefdoel voor de band?
Nadja: Ons hoofddoel is om samen mooie muziek te maken en live uit te voeren. Ik zou het persoonlijk gaaf vinden om op grote festivals met de band te staan, bijv. op Glastonbury in Engeland. Dat is één van mijn dromen. Het lijkt mij ook tof om buiten Europa te touren en zo te ervaren hoe de muziek daar ontvangen wordt.

Pete: We willen mooie muziek maken waar we trots op zijn. Ik vind het belangrijk om ons te blijven ontwikkelen en mezelf te blijven uitdagen. Daarnaast vinden we het allemaal tof om live te spelen en nieuwe mensen te ontmoeten. Het is niet voor niks dat we ruim 100 shows in 3,5 jaar tijd hebben gespeeld!

Kunnen we de band snel op de Belgische podia zien met jullie nieuwe songs?
Pete: In de afgelopen jaren hebben we een aantal toffe shows in België gespeeld. La Truite Magique festival vorig jaar was het hoogte punt denk ik.

Nadja: Het publiek in België is altijd fijn. We hopen dat we in het komende jaar onze nieuwe nummers weer de zuidelijke grens over mogen brengen…

Pete: …en anders doen we dat als het album uit is!

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More