Home Grensverleggers TENEDLE – Traumsender (Eigen Beheer)

TENEDLE – Traumsender (Eigen Beheer)

by Nel Mertens

Dimitri Niccolai, a.k.a. Tenedle, is een Italiaanse songwriter, producer, performer en multimedia-artist, die woont en werkt in Nederland. Van de tweede helft van de jaren tachtig tot 1995 was hij lid van de Italiaanse elektro-newaveband Laughing Silence, waarna hij met zijn eigen muziekproject Tenedle startte. Sindsdien bracht hij zes albums uit en zijn zevende, Traumsender, komt daar nu bovenop.

Onlangs speelde hij samen met Jos Caspers in Club B52 in Eernegem en waren we erg teleurgesteld in de vocale prestaties van de band. Op plaat klinken de tien nummers van Traumsender echter vrij goed! Met thema’s uit het imaginaire, ronduit prachtige visuals en videoclips en knap artwork is zijn werk zeker filmisch te noemen.

Warme klanken en beats zetten Revival rustig in en geven het meerstemmige nummer een zomers, ontspannen sfeertje, hoewel er iets meer variatie in de repetitieve melodie kon zitten. 

Geheimzinnige geluiden geven Paracusia iets mystieks. Een auditieve hallucinatie… eentje om in te verdwijnen, hoewel er ook een paranoïde spanning doorheen het nummer zweeft.

Let Go is een korte track waarin veel melancholie ligt en die je droevig maakt, wellicht ook door de unieke combinatie van de stem van Tenedle en de pianoklanken.

Meer dynamiek in No Ground: elektro-toetsen en doortastende zang die overgaat in polyfoon warm gezang. Dat daar saxofoon aan toegevoegd wordt, maakt het nummer zwoel en jazzy, hoewel ‘cold’ het woord is dat we horen terugkeren.

Stranger In My Own Tongue is het nummer dat we bij het live-optreden instrumentaal het sterkst vonden, maar door de zang de mist in ging. Op plaat komt de sterkte van het nummer an sich veel beter over, waarbij de uitgesproken knappe synthlijn voor een erg dansbaar geluid zorgt. Vreemder in mijn eigen taal. ‘We take live, but what do we give in exchange?’

Zen zegt het zelf: een en al rust brengt dit nummer, waarbij je verzwolgen wordt in een warm spel van piano en  zang van Tenedle die hierbij volledig tot hun recht komen: warm en onvoorspelbaar donker. De duistere schoone op deze plaat. ‘Not easy to learn to live together…’ Ook The Temple is zo’n rustig nummer dat tropische rust uitstraalt.

Kanishibari of de kunst van het vastbinden met een ijzeren ketting. De legende gaat dat Boeddhistische monniken magische krachten hadden over hun slapende, door de duivel bezeten slachtoffers die verlamd waren, alsof ze niet meer konden bewegen omdat ze vastgebonden waren met ijzeren kettingen. Van zodra ze opnieuw konden bewegen, was het duidelijk dat de duivel uitgedreven was. De Kanishibari die we in dit instrumentale nummer horen, klinkt in elk geval even spannend en opwindend.

Een van de weinige uptempo nummers is Sentenced To Death. Voorzien van fijne ouderwetse elektro-tunes heeft het iets vrolijks, hoewel de doodstraf boven het hoofd hangt.

Last Woman On Earth start met erg vrouwelijke, lichtzoete soundscapes, die uitsterven en overgaan in een vrolijk deuntje waar we veel minder gek op zijn. Welcome Back is een nummer met leuke, zwoele backings en een erg catchy refreintje. Spring Will Never Come is wat we eerder als doorsnee kutballade omschreven. En ook op plaat blijft het jammer genoeg zo klinken.

Vinden we op het eind van het album een sprankeltje hoop? Sparkle zit alvast – net zoals  het begin van Sentenced To Death –  vol met fijne elektro-tunes.

Wat nu pas opvalt, bij dit laatste nummer is dat Tenedle in zijn stem soms erg vreemde auditieve kronkels maakt die niet aanslaan. Het zou wel eens kunnen dat we daardoor een gemengd, verward gevoel overhouden aan Tenedle. Op het eind van het album hebben we het gevoel dat we veel van hetzelfde hoorden. We horen sterktes, maar houden maar weinig enthousiasme over aan deze band en vrezen dat dit niet zo lang zal blijven ‘plakken’ in onze muzikale herinneringen.

Website / Facebook / You Tube

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More