Home Belgisch Onze tips voor Autumn Falls.

Onze tips voor Autumn Falls.

by Luminous Dash

ECHO BEATTY Antwerpen, Trix (16/11/2019)

Tijdens een Europese tour maakt de Antwerpse Annelies Van Dinter van Echo Beatty ook een Autumn Falls-stop om ons mee te nemen in haar vervreemde muzikale wereld. De nieuwe ep Ode To The Attempt zal dan ongeveer een maandje uit zijn, dus een reden te meer om dat nieuwe werk live te gaan beluisteren. In deze nieuwe fase voor Echo Beatty klinkt Van Dinters stem meer fragiel, melancholisch dromend en indringend. Tot op de ziel gestripte alternatieve poprock / indiefolk.

CEREMONY Antwerpen, Trix (23/11/2019)

De Amerikaanse postpunkband Ceremony bestaat al sinds 2005. Ze hebben al zes albums achter hun naam staan waarvan hun laatste, In The Spirit World Now, afgelopen zomer op Relapse Records verscheen. Hun invloeden gaan van The Ventures en The Beach Boys tot de rauwe punk van T.S.O.L. en Joy Division (daar hebben ze hun groepsnaam vandaan). Zaterdag 23 staan ze in de Antwerpse Trix met onze eigen postpunkhelden van Partisan in het voorprogramma.

CRAYON SUN

Crayon Sun was voor velen een verrassing tijdens de voorbije festivalzomer. Overal waar we ze aan het werk zagen, gingen die het meest over de lippen. Overal waar ze komen worden ze een beetje voorgesteld als de hobbyclub van Aldo Struyf van Millionaire en die ook bij de vaste begeleiding van Mark Lanegan zit. Zo’n referenties doen altijd de oren spitsen, maar dan moet het muzikaal ook goed zitten en bij Crayon Sun klopt het plaatje.  Voor Crayon Sun zocht en vond Aldo een soulmate in Dave Reniers ( Big Dave): een blueszanger met een prachtige stem en een hele verzameling mondharmonica’s. Live en op plaat slagen ze erin om telkens weer steengoede en spannende bluessongs te brengen die je in het diepste van je ziel zullen raken.

MDC III Gent, De Koer (16/11/2019)

MDC III is een niet alledaags trio: een saxofonist en twee drummers. Ze voeren je mee in een voodoo-achtige, zweterige koortsdroom vol zacht geritsel, grillige percussie en jagende drums. Matthias Decraene bezweert als een sjamaan de opgeroepen geesten met zijn saxen, blokfluit en rammelaars. Verwacht je niet aan gestructureerde songs, maar zet je schrap voor een duistere roes, in een onderaardse sfeer.

TAXIWARS Antwerpen, Het Bos 14/11

TaxiWars werd in 2014 werd opgericht door Tom Barman en Robin Verheyen. Hun debuut verscheen in 2015 en de laatste release Artificial Horizon is van dit jaar. De groep is het resultaat van Barman’s droom om ‘iets’ met jazz te doen. De in New York residerende saxofonist Robin Verheyen werd daarbij de gedroomde partner in crime. Het resultaat is spannende grootstad-jazz. Soms klinkt TaxiWars nog even rauw als vroeger, maar het is ook de bedoeling een ruimer publiek te bereiken. En met Artificial Horizon kan dat zeker lukken. is het gewoon een variant van dEUS? Neen, aldus Barman: “Bij Taxiwars is Robin altijd de bron: hij schrijft composities, die ik dan cut and paste tot we een song hebben. Bij dEUS begin ik altijd aan de nieuwe nummers.” Voilà, zeker eens checken op Autumn Falls.

KAPITAN KORSAKOV Brussel, Botanique 18/10/2019

Waarom iemand naar Kapitan Korsakov op Autumn Falls zou moeten gaan luisteren, vroegen ze ons. Laat ons eens denken. Misschien omdat Pieter-Paul Devos, tevens bezieler van het beruchte Raketkanon, met  het prachtige In The Shade Of The Sun één van de mooiste songs die onze oren beroerde schreef. Of omdat hun vuile noise- en mathrock met een stevige portie postrock zich live uit in een intens, knallend en alles verzwelgend feestje. We zouden nog een tijdje kunnen doorgaan, maar eigenlijk weet u al genoeg. Overtuig vooral uzelf en zet 31 oktober, Muziekodroom in uw agenda. U krijgt er gegarandeerd geen spijt van!

ORANGE BLACK Gent, Charlatan 19/12/2019

Véél en véél te kort duurde de carrière van het Antwerpse Orange Black. 3 platen lang speelden ze uitzinnige, melancholische, wildenthousiaste en ontredderde ‘tricks with our minds’. It’s Electric uit 1997, Bright Lights uit 1999 en zwanenzang Morning Notes uit 2002 met het hartverscheurende (We’ve Lost) Gravity maakten zwaar indruk. Indierock met overduidelijke melancholische injecties uit een tijdperk waarin briljante bands België in een zalige wurggreep hielden. Democrazy wist ons in het kader van Autumn Falls te verblijden met het geweldige nieuws dat de band in de originele line-up samenkomt om hun debuutplaat in stijl te herdenken. We keken nog nooit zo hard uit naar de herfst, en die herfst zal haar hoogtepunt bereiken op 19 december in de Charlatan.

MIND RAYS Antwerpen, Het Bos 22/11/2019

Mind Rays. Vier gasten die alles snappen van rock ‘n roll. Vies, uitdagend, sexy, melodieus en tegen alle regels in. Gewoon omdat rock ‘n roll zo hoort te zijn. Getuige het perfecte debuut Nerve Endings en tal van briljante shows. Binnenkort brengen de fab four uit Gent hun tweede Course Of Action uit, die net als hun debuut ook op PNKSLM Recordings zal verschijnen. Op 22 november in Het Bos in Antwerpen samen met andere klasse-kabaalmakers Cocaine Piss en Bad Breeding.

ECHO COLLECTIVE PLAYS JOHAN JOHANNSSON

De vorig jaar veel te vroeg overleden Jóhann Jóhannsson was één van de grootste klassieke componisten die de nog vrij jonge 21e eeuw tot nog toe heeft voortgebracht. Met zijn kenmerkende mix van traditionele klassieke en elektronische elementen wordt hij beschouwd als één van de grondleggers van de zogenaamde neo-klassieke beweging. Echo Collective is een in Brussel gebaseerd en nogal eens van bezetting wisselend collectief van klassieke muzikanten rond Neil Leiter en Margaret Hermant. Ze verworven internationale faam met hun klassieke interpretatie van Radiohead’s Amnesiac en werkten ook samen met grootheden als Stars Of The Lid, A Winged Victory For The Sullen, Erasure en een hele rits meer klassieke componisten en projecten. Best indrukwekkend dus, en op Autumn Falls staat Echo Collective dan ook maar liefst 5 keer geprogrammeerd. Ook met Jóhannsson werkte de groep eerder intensief samen voor de opname en live-uitvoeringen van diens prachtige Orphée. De componist had niets dan lovende woorden voor het collectief, en hij koos dan ook meteen voor hen toen hij uitvoerders zocht voor het erg mooie en onlangs op Deutsche Grammophon uitgebrachte 12 Conversations With Thilo Heinzmann, een klassieke compositie voor strijkkwartet en één van de laatste stukken waaraan de IJslander voor zijn dood werkte. Op Autumn Falls heeft u nog twee kansen (24/10 en 25/10) om Echo Collective Plays Jóhann Jóhannsson te gaan bekijken. Wij zouden niet twijfelen.


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More