Home Concerttip De Luminous Dash-tips voor Leffingeleuren.

De Luminous Dash-tips voor Leffingeleuren.

by Luminous Dash

Dit weekend (13,14 en 15 september) hebben we in West-Vlaanderen onze jaarlijkse afspraak met Leffingeleuren. Uit het enorme aanbod is er natuurlijk één van de laatste concerten van Raketkanon, maar onze redacteuren rakelden deze tips voor je op!

LUST FOR YOUTH
Vrijdagavond staat een band geprogrammeerd die ook in november op Sonic City zal spelen, Lust For Youth. Deze Zweden maken duistere synthpop en gaan al tien jaar mee. Hun muziek creëert even vaak een introverte sfeer als het een vrolijkmakende impact heeft. Hannes Norvide stuurt zijn troepen ook op een podium feilloos aan.  Voer voor fans van early eighties muziek met een industrial flair.

WHISPERING SONS
Als er in België één band in recordtempo de harten van de Belgen heeft veroverd dan zijn het de Whispering Sons wel. Zoals Fenne en Kobe het op de Leffingeleuren-podcast Oorveeg vertelden ging alles pijlsnel sinds hun nummer één in De Afrekening. Terecht, Whispering Sons staat synoniem voor intense, eigentijdse postpunk die onder de huid kruipt.

THE SOFT MOON
Luis Vazquez en zijn Californische industrial wave-combo The Soft Moon zijn terecht blikvanger op diezelfde vrijdagavond. Vier platen ver met hun recentste Criminal als vermoedelijk beste.  De minimal wave en darkwave sound van The Soft Moon tovert elk podium om in een bijzonder energetische symbiose tussen klank –en lichtspel enerzijds en pompende gitaaraangedreven vette elektrobeats. Een must see!

MARISSA NADLER
Marissa Nadler brengt folk. Maar als je weet dat ze op het gerenommeerde Sacred Bones zit, is dat meteen ook een teken dat het om een zeer duistere sound gaat. Nadler werkte in het verleden al samen met iconen als John Cale, Angel Olsen, Mercury Rev en Steve Brodsky.Nadler speelt op Leffingeleuren in het kader van duyster.live in de kerk. Een echte luistertip deze!

SQUID
Postpunk is ook weer hip over het kanaal. Squid uit Brighton is één van de meest besproken bands aldaar. De band heeft net de bejubelde debuut-ep Town Centre uit. Een origineel geluid dat ergens tussen XTC, Talking Heads en LCD Soundsystem ligt. The hype is real!

PINK ROOM
Leffingeleuren is ook een ontdekkingsfestival en daar hoort uiteraard ook het Belgische gebeuren bij. Pink Room is daar een uitstekend voorbeeld van. Het Gentse trio is sinds hun debuut Zum Kotzen niet meer weg te denken uit de Belgische undergroundscene. Melodisch lawijt, en bij momenten dicht in de buurt van Husker Dü.

PEUK
Een ander trio dat het mooie weer maakt in de Belgische underground (en ook in Nederland) is het Limburgse Peuk. De knipoog naar Hole en andere Riot Grrrl-bands is altijd wel ergens aanwezig, maar met stip één van de sterkste live-acts van dit land. Op een jaar tijd Pukkelpop overdonderen, il faut le faire, en iets zegt ons dat ze dat in Leffingeleuren zullen overdoen.

TRASH KIT
Meestal smaken de snoepjes van de Britse pers eerder zuur, maar de hype rond dit
Londense trio is meer dan gerechtvaardigd. Postpunk wordt gemengd met Afrikaanse invloeden en zo kom je gauw uit bij het moedervoorbeeld: The Slits.

CROWS
Op zaterdag breken we alweer een lans voor een band uit het Verenigd Koninkrijk, met name Crows. Zoek ze op als Crows band want het gevaar bestaat dat je deze postpunkers verwart met het Amerikaanse Crow dat al een halve eeuw meegaat. Silver Tongues is hun voortreffelijke ep en presenteert ze zoals postpunk moet zijn. Verwacht je live dus aan een stomende set waarbij de gitaarriffs en de drumroffels je om de oren slaan.

CHARLOTTE ADIGERY
De Gentse Charlotte Adigéry heeft dan weer haar titel van ‘beste vrouwelijke podiumpersoonlijkheid 2019’ te verdedigen en zal dit ook weer doen met Boris Zeebroek van The Germans en WWWater  (waarvan ze uiteraard zelf ook deel uitmaakt) naast zich.  Een optreden van Charlotte is een belevenis. Een opzwepend elektrofeestje met bleeps, beats, en de innemende dansmoves van la Adigéry als speerpunt. Maar dan doen we nog oneer aan haar sprankelende stemgeluid. De kroniek van een aangekondigd topmoment op zaterdag.

THE GERMANS
Als je het ons vraagt hebben The Germans hebben eigenlijk helemaal geen aanbeveling nodig. Wie de opzwepende ritmes hoort als Godfried en de zijnen op het podium verschijnen begrijpt alles instant. Stilstaan is echt geen optie. Zelfs mensen die zich niet aangetrokken worden door geflipte psychedelische muziek zullen deze mannen een festijn vinden. Met Sexuality brachten ze eerder dit jaar een 5 de plaat uit en die is in se toegankelijker omdat er echt wel een paar songs op staan die we mogelijk zelfs op een radio met wat ballen zouden kunnen horen. Om echt te weten waar deze Vlaamse Duitsers in hun mars hebben moet je hen live beleven. Het lijkt dat ze perfect weten welke ritmes nodig zijn om een hele meute in trance te brengen. Bij onskon je al een paar keer lezen hoe ze bij ons impact hadden maar ook onze concullega’s beaamden dit. Nu u nog!

PENUS
Op zondag moet u beslist in het cafe naar Penus gaan. Hun naam  is even bevreemdend als hun performance. Muzikaal zitten ze ergens in de postpunk met heel veel new wave en synthpopinvloeden. Wij zagen ze al eens aan het werk in hun thuistad Antwerpen. Het was zo een warme zomerdag waar het voorschrift van het KMI was om zware inspanningen te vermijden, maar de frontman sloeg dit advies in de wind en sprong heen en weer over het podium als een losgeslagen Duracell-konijn en slaagde erin om het door de warmte wurm geslaagde publiek eveneens in beweging te zetten. De zaal was helemaal verduisterd op een groen lazerlicht na waardoor het soms moeilijk oriënteren was tussen het vreemd dansend publiek . Gelukkig maar dat de lichten uit waren.

Hans Vermeulen/Wout Meganck/Didier Becu

You may also like