Home Concerttip Onze tips voor het nieuwe Botanique-seizoen

Onze tips voor het nieuwe Botanique-seizoen

by Luminous Dash

ALMA (11/10)
Een nieuwe naam in de popmuziek is die van de Finse ALMA. Ze woont in Groot-Britannië en ze is niet het typische poppetje dat regelmatig gecast wordt voor dit soort muziek. ALMA is excentriek en maakte van haar uiterlijk haar handelsmerk. Eenmaal je ALMA gezien hebt, zal je ze altijd terug herkennen aan haar fluo haren waar ze trouwens ook over zingt in één van haar hitjes. Haar stem is ook niet gladjes, er zit een soort schurend geluid waardoor elke song een typische ALMA signatuur krijgt.  In Groot Brittanië won ze al prijzen voor de beste popsong, dus moet ook het Europese vasteland er aan geloven. Ze werkte al mee met French Montana en Charli XCX en haar eigen singles breken het ene na het andere streamingrecord.  Zeg niet dat we u niet  verwittigd hebben : ALMA is de next big thing in de popmuziek !

DRAHLA (14/9)

Drahla is een trio uit Leeds, bestaande uit Rob Riggs, Mike Ainsley en Luciel Brown. Ze klinken niet ‘mooi’ maar dat is eigenlijk ook wel gewild. Ze brengen experimentele, grillige postpunk met als kenmerk de trieste, wat spookachtige stem van Luciel Brown. Hun postpunk is er geen van 13 in een dozijn en dat is ook Robert Smith opgevallen. Dé…? Jawel die. hij zette ze dan ook direct op het Melt-down festival dat hij cureerde vorig jaar. Niet allen hun geluid is afwijkend ook de onderwerpen van hun liedjes zijn allesbehalve doorsnee. Het gaat over genderdiversiteit in Invisible Sex of artistieke expressie in Unwound en zelfs over paralllen tussen het oude Egypte en de moderne wereld in Pyramid Estate. Een opmerkelijke band met veel karakter. Niet te missen !

JO QUAIL (11/12)
Een celliste? Als je dacht dat een cello een klassiek instrument was, dan ben je even mis. Jo Quail speelt met verve op metalfestivals met haar cello. Veel loops en pedaaltjes, en een heel mooie verschijning. Check even haar album EXSOLVE die vorig jaar uit kwam en laat u vervoeren door haar tantaliserende klanken. Live een unieke belevenis ! Woensdag 11 december 2019 !

JULIEN CHANG (31/10)
De muziek van Julien Chang is lekker funky – ofschoon termen als jazzy en disco-pop meer hedendaags zijn – maar wat vooral opvalt is de virtuositeit van de man. De muziek is complex, rijk, en zeer technisch. Het is een geweldige ervaring om zo’n briljante muzikant bezig te zien en te horen. Zeker een aanrader voor de betere musicus. Julien Chang groeide op in de klassieke en de jazzwereld en ontwikkelde op de middelbare school verdere smaken. Hij begon op 17-jarige leeftijd aan zijn debuutalbum te werken. Hij schreef, nam op, mixte en begon het album vervolgens te verdelen bij de lokale muziekgemeenschap in Baltimore.

JONATHAN WILSON (05/11)
Muzikant/producer Jonathan Wilson heeft ongelooflijk veel talent. Hij wordt regelmatig gevraagd als producer voor onder andere: Father John Misty, Dawes en Conor Oberst. Ook wordt zijn gitaarspel gewaardeerd en speelde hij mee op albums van Roger Waters, Roy Harper, Jackson Brown of Elvis Costello. Vorig jaar stelde hij met zijn band zijn laatste plaat voor in de Antwerpse Trix en daar konden we vaststellen dat de man uit North Carolina live nog indrukwekkender klinkt dan op plaat. Op 5 november komt hij Rare Birds solo voorstellen in de Rotonde.

TEETH OF THE SEA (13/09)
Londense psychedelische science-fiction mariachi band die trashy punk en techno vermengen met Giorgio Moroder, Ennio Morricone en Brian Eno. Highly Deadly Black Tarantula uit 2015 vinden we een geweldige plaat en bij hun laatste album WRAITH zat Erol Alkan mee aan de knoppen. Ze maakten een live score bij de screening van de documentaire serie Apollo’s Moon Shot en een soundtrack geïnspireerd door de historische / psychologische horror film A Field In England. Experimenteel en meeslepend!

STREET SECTS (14/10)
Leo Ashline vormde in 2013 Street Sects met vriend en multi-instrumentalist Shaun Ringsmuth. Deze zomer werd multi-instrumentalist Michael Lauden ingelijfd en kwam Death and Displacement, het derde deel in de Gentrificationserie uit. Eindelijk steken de heren ook eens de plas over voor een aantal concerten! Bereid je voor op veel mist en stroboscopen…

TR/ST (21/11)
21 november kleurt de Orangerie van de Botanique donker voor TR/ST. Het Canadese dark- en synthpopproject dat je uitspreekt als ‘trust’, kruist een vertrouwd synthgeluid uit de gothscene met elektronica. Donker en kleverig spinnen de aanstekelijke zanglijnen van bezieler Robert Alfons rond angstige beats. Boy Harsher die de underground kussen in een duister hoekje van de kelder. Lijkt dat beeld jou wel iets? Dan mag je TR/ST niet missen tijdens deze tour waarop hij zijn nieuwste album The Destroyer – part 1 (april 2019) voorstelt.

KAZU (26/11)
Kazu Makino brengt binnenkort eerste soloplaat Adult Baby uit en zal die voorstellen in de Botanique op 26 november. Kazu zal ze in haar solo-identiteit simpelweg heten, en de titel van de plaat wordt ook de naam van haar kersvers platenlabel. Kazu kennen we uiteraard al 26 jaar als de zangeres/gitariste/toetseniste van Blonde Redhead. Dit wordt dus haar eerste uitstap zonder de Italiaanse broertjes Pace. Verwacht je vooral aan Radiohead-achtige soundscapes want Mauro Refosco van Atoms For Peace en Son Lux drummer Ian Chang zijn van de partij in haar vooruitgeschoven single Salty.

THOR & FRIENDS (25/11)
De naam zegt u misschien niets, maar Thor Harris werkte als drummer/percussionist al voor o.a. Bill Callahan, Xiu Xiu, Devandra Banhart, Lisa Germano, Shearwater, enz. Toch zal hij voor eeuwig op ons trommelvlies gebrand staan als ‘slager allerhande’ voor de avant garde noise-band SWANS. Misschien dat het jarenlange toeren met SWANS heel wat van hem en zijn gehoor heeft gevraagd, want sinds 2015 gaat hij solo de baan op met Thor & Friends. Simpel gezegd, Thor Harris en twee bevallige dames gaan minimalistisch. Ze spelen als basis, nummers op marimba, xylofoon en vibrafoon dus frons gerust de wenkbrauwen. Live vullen ze die aan met viool, piano, bas, klarinet, of één van de vele instrumenten die Thor zelf in elkaar knutselt. Wie SWANS ooit live aan het werk zag, kon niet om zijn glöckenspiel heen. Zelf refereren ze naar Steve Reich en Terry Riley als minimal voorbeelden. M.a.w., ben je niet bang van wat experiment en muziek die wat buiten de verwachtingspatronen kleurt ? Dan zou dit wel eens jouw ding kunnen zijn. U weze gewaarschuwd!

INHALER (22/09)
Wie helemaal wég is van Joy Division of The Stone Roses en zeker de sound van U2 ten tijde van Achtung Baby of ook in hun meer prillere jaren zakt op 22 september best af naar de Rotonde in de Botanique. De Ierse band Inhaler, met behalve Josh Jenkinson-Tansa, Robert Keating en Ryan McMahon ook Elijah Hewson in de gelederen, jawel de zoon van Paul Hewson aka Bono, staat dan geprogrammeerd. Dat de stem van de 19-jarige frontman doet denken aan die van zijn vader en dat U2 bij de invloeden zit, zal niet verbazen. Maar laat dat vooral niet de belangrijkste drijfveer zijn om naar het concert van Ihaler af te zakken want dit viertal uit Dublin brengt okselfrisse strakke tijdloze alternatieve rock. Dat Noel Gallagher de band omschreef als een kruising tussen Echo And The Bunnymen en de oude U2, is ook goed voor de geloofsbrieven. In de UK toerde band al gretig, het optreden in de Botanique wordt hun eerste clubshow op Belgische bodem. Zorg dat je erbij bent!

BLACK MOUNTAIN (26/10)
Rockers, opgelet: zaterdag 26 oktober zakt de fenomenale sensatie Black Mountain af naar de Orangerie om er hun nieuwste album Destroyer voor te stellen. Maak je klaar voor aan avondje massieve psychedelica, classic rock, blues from hell en moderne indie-pop, ook dat. Noem deze Canadese band gerust de missing link tussen Black Sabbath, Led Zeppelin, Pink Floyd en The Velvet Underground. De band eert die invloeden, die ze in haar sound heeft geïncorporeerd. En de Black Mountain klinkt ook als het logische vervolg daarop, de volgende stap zeg maar. De nieuwe plaat zou de oorlog verhalen tussen de jaren ’80 hair metal en punk. Dat schept natuurlijk verwachtingen voor de show in oktober. Menig fan hoopt natuurlijk om dan ook het epische Mothers of The Sun te horen. Zou het in de set zitten? Een ding lijkt alvast zeker: de Canadezen zullen de Orangerie in een trance brengen en in vuur en vlam zetten aka pletwalsen. Hopelijk niet letterlijk! 

KOKOKO! (04/12)
Beats uit Kinshasha die drijven op post-punk ritmes en voortkomen uit zelfgemaakte instrumenten al waren ze de Einstürzende Neubauten uit de Congo, ziedaar Kokoko! Op en top Afrikaans, maar evengoed vooruitstrevend en vooral erg opwindend. Getooid in aan DEVO schatplichtige gele overalls, drummend op bidons wasmiddel en met vaak wisselende rollen slorpt Kokoko! continue alle aandacht naar zich toe. Wie wil bekomen van zijn werkdag trekt dus maar best zijn dansschoenen aan en oefent zijn ongecontroleerde ik-laat-mijn-lijf-zijn-eigen-leven-leiden moves. 


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More