Home Belgisch SOUND TRACK: ZEDIAM

SOUND TRACK: ZEDIAM

by Bart Verlent

De Mechelse Zediam is rapper, producer, songwriter, sound-engineer en workshopdocent. Hij maakte deel uit van het hiphopcollectief Soul’Art en sinds twee jaar zit hij ook bij de funkgroep Selder. Volgend jaar gaat hij mee op tour met het Brussels Jazz Orchestra met de We Orchestrate Words-tour. En als hij nog tijd over heeft is hij ook nog aan zijn eigen debuutalbum bezig wat dit najaar af zou zijn. Vorige week speelde hij op de Sound Track selectieronde in Turnhout.

Waar komt de naam vandaan en stel jullie maar eens voor!
Mijn naam begint met een Z en al sinds ik klein ben hebben mensen mij gewoon Z in alle mogelijke vormen genoemd, Zediam is dus gewoon “I am Zed” anders en aan elkaar geschreven. Mijn backing vocalist ‘Aime13″ heeft zijn naam ook van zijn echte naam die vaak werd afgekort tot “Trez”. 13 in’t Frans is Treize en klinkt als Trez, Aime, klinkt als de letter “M” dus “Aime13” is gewoon “Monsieur Trez”.

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Toen ik 14/15 was begonnen ik en een vriend te experimenteren met zelf opnames maken en ik ben zo gecontacteerd door een jeugdhuis in Mechelen met een studio (Rojm). Daar heb ik de basics geleerd en ben ik ook met andere muzikanten in contact gekomen, samen met 4 daarvan hebben we een groep gestart “Soul’art”, met Soul’ hebben we een mixtape gedropt, rond België verscheidene shows kunnen geven, bij Top-Notch tekenen en uiteindelijk een ep uitgebracht. Doorheen die tijd heb ik persoonlijk mijn craft kunnen verbeteren om ook sterk te staan als producer, sound-engineer en solo-artiest, wat ik nu dus aan het doen ben.


Wanneer volgde het besef dat muziek spelen je passie is?
Toen ik eerst musicals keek en alles wou kunnen spelen op de piano als kind, vanaf mijn eerste moment in een opnamestudio, vanaf dan merkte ik dat ik er bijna dagelijks mee bezig was, vanaf de rush van het eerste keer op stage te staan voor een volle zaal en instinctief weten dat ik meer en groter wil… 


Wat maakt volgens jullie de Belgische muziekscene uniek, of is die helemaal niet uniek?
België is nog een land waar er heel weinig ademruimte is voor acts die niet mainstream genoeg zijn, wie/wat dat bepaalt heb ik geen flauw idee over (Naast radio- en festival programmatoren).

Wie zijn jouw inspiratiebronnen en hoe zou jouw muz