Home Belgisch SOUND TRACK: SUNDQVIST

SOUND TRACK: SUNDQVIST

by Björn Comhaire

Mix vuile hiphop vibes en jazzy grooves met mekaar en je krijgt het geluid van Sundqvist. De band vindt inspiratie bij mensen als Kamaal Williams, Thundercat en D’Angelo en zal op 21 september spelen in het Genkse Pand tijdens de voorronde van Sound Track.

Waar komt de naam van de band vandaan en stel jullie maar eens voor!
De naam SUNDQVIST komt van een Zweedse ijshockeyspeler die in het verleden voor mijn favoriete team Pittsburgh Penguins speelde. Buiten het feit dat ik (Bram) het wel leuk vond klinken, zit er geen verdere betekenis achter. Het kiezen van een bandnaam/alter ego als soloartiest is sowieso geen sinecure.

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Aangezien we nog maar recent zijn opgestart hebben we nog geen geschiedenis. Hopelijk kunnen we over x-aantal jaar wel stellen dat we geschiedenis geschreven hebben. Alle bandleden (Arno Grootaers, Louise van den Heuvel en Rebecca Driesmans) hebben evenwel ervaring in andere bands zoals Pavlove, Homegirl, Small Medium, etc.

Wanneer beseften jullie dat muziek spelen jullie passie is?
Aangezien Arno, Louise en Rebecca een master doen aan het conservatorium van Gent willen ze graag van hun passie hun beroep maken. Iedereen heeft van kinds af aan veel naar muziek geluisterd, een instrument leren spelen,… Ze zeggen wel eens dat voetbal de belangrijkste bijzaak ter wereld is, maar ik kan stellen dat dit in ons geval muziek is.

Wat maakt de Belgische muziekscene uniek denk je, of is die helemaal niet uniek?
Buiten de gekende Belgische bands, weet ik niet of de niches binnen onze scene ook een belangrijke rol spelen in het buitenland. Ik kan wel met zekerheid zeggen dat er heel veel goede Belgische bands bestaan die onterecht onder de radar blijven of omwille van hun specifieke sound niet aan airplay komen op de radiozenders.

Wie zijn jullie inspiratiebronnen en hoe zou je jullie muziek zelf omschrijven?
Wanneer ik zelf nummers schrijf kennen de songs wel invloed uit de UK-jazz (Kamaal Williams, Alfa Mist,…). Wanneer dan deze songs in de band worden uitgewerkt merken we wel dat ieders invloeden worden opgenomen in het uiteindelijke eindproduct. Zelf vind ik het moeilijk om onze muziek van een label te voorzien. Dat laten we over aan de kenners.

Voor welke band zouden jullie eens graag het voorprogramma willen spelen en waarom?
Ik denk dat ik in ieders naam kan spreken dat het voorprogramma spelen van STUFF., Beraadgeslagen, Kamaal Williams, Ezra Collective,… een hoogtepunt zou betekenen. Enerzijds omdat het bands zijn waar we zelf vaak naar luisteren en anderzijds zijn zij ook een enorme inspiratiebron voor ons.

Wat maakt jullie anders dan andere bands denk je?
Ook deze vraag laat ik over aan de kenners. De band zit momenteel nog in een fase waarbij we nog schaven aan de duidelijke visie qua muziek, omkadering en performance.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
Vooral veel nummers schrijven en veel spelen. Enkel dan kunnen we als band ook evolueren. Ik denk dat een ep of single opnemen de eerste stap zal zijn om de mensen kennis te laten maken met onze muziek.

Welk album kunnen jullie ‘on repeat’ beluisteren?
Als ik even mijn Spotify check, kom ik tot conclusie dat de volgende album absurd veel gespeel