Home Belgisch SOUND TRACK: STAY IDLE

SOUND TRACK: STAY IDLE

by Björn Comhaire

Stay Idle is een vierkoppoge garagepunk band uit “Get Wood City”* in Limburg. Met hun energetische gitaarmuziek willen ze de luisteraar een paar minuten wegvoeren van hun zorgen en besognes. Voor fans van Fidlar en de Ramones. Je kan Stay Idle live aan het werk zien op 20 september in jeugdhuis XL in Herk-de-Stad.

Waar komt de naam van de band vandaan en stel jullie maar eens voor!
Wij zijn Vincent, Ronald, Alex en Jens. Vier oude kameraden met een voorliefde voor alle muziek met een laag distortion over. De naam komt van het nummer dat dezelfde naam draagt. Het nummer gaat over een hersendodende job die ik in het verleden had en collega’s die het boegbeeld waren van hoe ik nooit zou willen zijn. ‘Stay Idle’ betekent dus eigenlijk het tegenovergestelde, uw hersenen niet laten wegrotten in deze situatie, doe godverdomme eens iets interessants.

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
We spelen ongeveer anderhalf jaar samen en een half jaar geleden zijn we begonnen met optreden. We zitten zelf al jaren in de punkscene en gaan al jaren naar underground shows en festivals. We zijn dus enorm blij dat we al op festivals zoals The Funhouse hebben mogen staan en we waren zeer verrast toen we gevraagd werden om deze zomer het voorprogramma van Equal Idiots te spelen. Dit najaar gaan we gewoon verder waar we mee bezig waren met onder andere: This Aint Noise fest, een show in Antwerp Music City en vooral alles afbreken op FUZZ WAR in Hasselt.

Wanneer beseften jullie dat muziek spelen jullie passie is?
Toen ik 6 jaar was en de eerste keer bands zoals Blink 182, De Heideroosjes of The Offspring hoorde op de radio of MTV, wie zal het zeggen, was ik helemaal verkocht. Nog nooit had ik muziek gehoord met zoveel energie en tempo.

Wat maakt de Belgische muziekscene uniek denk je, of is die helemaal niet uniek?
Geen idee of dat uniek is maar ik ben vrij content er nog verschillende organisaties bestaan die zoveel artiesten van verschillende genres actief naar voor proberen schuiven.

Wie zijn jullie inspiratiebronnen en hoe zou je jullie muziek zelf omschrijven?
Wij halen veel van onze inspiratie uit de grondleggers van het garage, punk-en hardcore genre zoals The Stooges, Ramones, The Dead Kennedys, The Sonics etc. maar zijn ook opgegroeid met Kempenpunk en stonerrock. Eigenlijk alles wat catchy en vuil klinkt, spreekt ons aan. Onze muziek is een combinatie van lawaaierige, rauwe meezingers (denk Ramones, Black Lips, Fidlar) en alles van Ty Segall tot Fu Manchu.

Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, hoewel jullie dat absoluut niet wilt?
We zijn eigenlijk nog niet vergeleken geweest met muziek die we zelf enorm kut vinden.

Voor welke band zouden jullie e