Home Belgisch SOUND TRACK: MAE HILLS

SOUND TRACK: MAE HILLS

by Bart Verlent

De Antwerpenaar Mae Hills maakt een unieke mix van alternatieve pop en melancholische hiphop waar hij zijn eigen verhaal mee verteld. Je kan hem aan werk zien op 27 september in de Antwerpse Kavka tijdens de voorrondes van Sound Track.

Waar komt de naam vandaan en stel je maar eens voor!  Voor mijn muziek haal ik inspiratie uit artiesten van over de hele wereld. Dat vertaalt zich in het internationale karakter van mijn muziek. Ik wou een artiestennaam die dat uitstraalt. Een groot deel van de artiesten waar ik naar opkijk komen uit de States. Dat is ook de scene waar ik mezelf het meeste mee associeer. Bij het bedenken van Mae Hills zat ik met mijn hoofd al in Hollywood (The Hollywood Hills). ‘Mae’ kwam veel later pas als een soort ingeving die een persoonlijke touch geeft aan mijn artiestennaam. ‘Ma’ zijn de eerste letters van mijn achternaam en mijn voornaam eindigt op een ‘e’. Ik zou niet zeggen dat er een uitgebreid brainstormingsproces aan mijn artiestennaam voorafging maar het voelt wel als mij en wat ik wil representeren naar de buitenwereld toe. Mae Hills is de creatieve uitlaatklep van een millennial die zichzelf met zijn muziek een spiegel wilt voorhouden waarin ook anderen zich kunnen herkennen. De verhalen die ik vertel zijn recht uit het leven gegrepen en ik probeer er telkens een boodschap aan te koppelen. Hierbij komen vooral thema’s als hoop, persoonlijke groei en ontwikkeling, een silver lining, etc. aan bod. Op die manier vormen mijn songs ook voor mij persoonlijk een soort van closure

Hoe moeten we je muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?  In het zesde leerjaar mochten we elke vrijdag onze eigen muziek meenemen om aan de klas voor te stellen. Ik kwam toen af met Rammstein terwijl mijn klasgenoten naar de M-Kids wilden luisteren. Dat was de eerste keer dat ik voelde dat mijn relatie met muziek anders was dan die van mijn leeftijdsgenoten.  Rond die leeftijd begon ik ook te skaten. Dat heeft een grote impact gehad op mijn muziek. Wat begon met heavy metal, death metal, een verdieping in verschillende soorten rockmuziek, vloeide over in een liefde voor indie rock. Die invloed hoor je vaak ook in mijn songs.  Daarna heb ik ook een lange periode geflirt met een breed spectrum aan elektronische muziekgenres. Dat heeft me aangezet om zelf te beginnen producen. Deze skills heb ik later mogen benutten in de hiphopscene waar ik samen met een aantal vrienden in een rapgroep heb gezeten. Hoewel onze tracks in goede aarde vielen, voelde dit niet 100% als wat ik zelf wilde maken. Toen de groep uiteindelijk uit elkaar ging, heb ik besloten om mijn eigen weg te gaan. Dat is nu Mae Hills. 


Wanneer besefte je dat muziek spelen je passie is?
Ondanks dat ik een kunstopleiding volgde, had ik op school nooit het gevoel dat mijn studies zouden leiden tot de toekomst die ik voor ogen had. Ik spendeerde nachten zonder slaap om aan mijn muziek te kunnen werken. Uiteindelijk schoof ik school aan de kant om volledig voor muziek te gaan. Dit is geen vanzelfsprekende stap geweest omdat ik nog niet helemaal zelfzeker was over mijn vermogens maar ik heb er nooit spijt van gehad. Door volledig in mijn muziek te investeren heb ik mezelf veel geleerd. Ik denk dat de onzekerheid pas plaats heeft gemaakt voor passie toen ik voor de eerste keer op een podium stond en de energiewisseling met het publiek voelde. De eerste succesvolle show gaf me voldoening die ik nooit heb gekregen op de schoolbanken.  


Wat maakt de Belgische muziekscene uniek denk je, of is die helemaal niet uniek?
  De scene in België is heel breed en heeft voor iedereen wat in de aanbieding. Op een heel organische manier heb ik kunnen genieten van verschillende optredens, feesten en raves die ik bijna nergens anders in het buitenland zoals hier heb ervaren. Er zijn veel organisaties in B