Home Belgisch SOUND TRACK: M. CHUZI

SOUND TRACK: M. CHUZI

by Bart Verlent

De Brussels band M. Chuzi telt negen leden en samen maken ze een unieke mix van Afro, funk en disco. Ze omschrijven hun muziek als volgt: “Walking through a cloudy swamp where groovy vegetation and melodic wildlife still exists”. Je kan ze aan het werk zien op de Sound Track preselecties op 4 oktober in de Anderlechtse Volta.

Waar komt de naam vandaan en stel jullie maar eens voor!
De naam van de band betekent saus in het Swahili. Deze naam hebben we gekozen omdat we een enorm respect hebben voor Afrikaanse muziek en ook omdat we met alle bandleden grote fan van sauzen zijn.

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
We zijn anderhalf jaar geleden begonnen. In het eerste halfjaar hebben we niets anders gedaan als jammen, repeteren en componeren. In november vorig jaar hebben we een release show gegeven in Crix in Sint-Gillis wat een groot succes was. Sindsdien proberen we zoveel mogelijk te spelen en hebben we toch al heel wat optredens en wedstrijden achter de rug.


Wat maakt de Belgische muziekscene uniek denk je, of is die helemaal niet uniek?
Wel in Brussel is er een enorme diversiteit aan muzikale stijlen die niet beperkt zijn tot één publiek. Zo heb je een enorme hiphop scene, jazzscene, techno en wereldmuziek scene. Maar ik denk dat er zelfs een metal- en punkscene in Brussel is als je naar plekken als Magasin 4 kijkt. Ik denk dat de kruisbestuiving tussen de verschillende scenes Brussel zo uniek maakt. Zo heb ik eens Beraadgeslagen zien jammen met Stikstof in de Recyclart.

Wie zijn voor jullie inspiratiebronnen en hoe zouden jullie je muziek zelf omschrijven?
Alles wat muziek ademt is een inspiratie voor M. Chuzi zowel hiphop als afrobeat van Thaise funk tot Japanse muziek tot breakcore. De beste omschrijving tot nu toe vond ik afropsychelische groovesaus.

Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, hoewel jullie dat absoluut niet willen?
Tot nu toe zijn we nog niet echt vergeleken met andere bands geweest (misschien zijn we niet goed genoeg). Maar we willen absoluut niet met Tokio Hotel worden vergeleken.