Home Belgisch SOUND TRACK: FUTURE MESSIAH

SOUND TRACK: FUTURE MESSIAH

by SANDRA REGENT

De kosmische, dansbare synth/indiepop van Future Messiah, de nieuwe band rond multi-instrumentalist Daan De Clerck, houdt het midden tussen Goose, Moderat, James Blake en Editors. Debuutsingle Starnight is een regelrecht schot in de roos. Sound Track koos de band dan ook uit voor de Limburgse preselecties. Je kan hun op 28 september live aan werk zien tijdens de voorrondes in De Serre te Hasselt. Reden genoeg om eens een babbel te slaan met de Limburgers.

Waar komt de naam vandaan en stel jullie maar eens voor!
Eigenlijk is er bitter weinig nagedacht over de naam. Het is niet dat er een hele gelovige bijbedoeling aan gekoppeld is zoals vele mensen denken. Een vraag die we vaak krijgen is: “Zijn jullie echt zo gelovig?”. Het woord “Messiah” triggerde ons wel, omdat het verwijst naar de “verlossing” of de “verwachte redding”. Het is niet dat we met onze muziek een Messiaanse sfeer willen creëren of dat Daan (zanger) wil dat we hem als een goddelijke figuur aanzien. Het woord “Messiah” heeft gewoon iets mysterieus en ongrijpbaar en daar houden we wel van. Het is dus wachten op de toekomstige messias. Sinds kort bestaan we uit vier bandleden. Bert op basgitaar, Joshua op drums, Martijn gitaar en backings en Daan speelt synths, piano, gitaar en is ook leadzanger. Future Messiah is eigenlijk opgebouwd rond Daan die de nummers schrijft.

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Met ons vier spelen we nog maar net samen. Daan was op zoek naar bandleden om een liveband rond hem uit te bouwen en toen heeft hij Bert hiervoor gecontacteerd. Voor we het goed beseften zaten we met ons vier in een groepsgesprek op Facebook.

Wat maakt volgens jullie de Belgische muziekscene uniek, of is die helemaal niet uniek?
Wat de Belgisch muziekscene uniek maakt is het feit dat iedere persoon in de samenleving ‘aan zijn trekken’ kan komen. Elke genre heeft beginnelingen, subtoppers en absolute toppers. Er zullen altijd genres blijven die ondergewaardeerd zijn, maar dat zal je overal hebben. Maar het feit dat al die genres en vertegenwoordigers van deze genres zo naast elkaar kunnen leven, maakt onze scene wel uniek.

Wie zijn voor jullie inspiratiebronnen en hoe zou jullie muziek het best omschreven worden?
We hebben meerdere inspiratiebronnen. Daan, die de nummers schrijft, heeft een beetje de gewoonte om sterk beïnvloed te zijn door muziek waar hij op dat moment naar luistert. Uit elk nummer kan je invloeden uit verschillende hoeken halen. Voor de sound waar we op dit moment het meest naar op zoek zijn moet je teruggaan naar het vroege werk van Coldplay en Editors. De muziek die we nu spelen en de nummers die er aan zitten te komen kunnen dan ook best omschreven worden als alternatieve indierock. We proberen om een goede combinatie te vinden tussen alternatief en commercieel, omdat we muziek willen maken die voor iedereen toegankelijk is.