Home Belgisch SOUND TRACK: ANYSA

SOUND TRACK: ANYSA

by Nel Mertens

De Brusselse Anysa Grammenoudis houdt van Lauryn Hill, Stevie Wonder, Arctic Monkeys, Amy Winehouse en Rihanna en brengt als singer-songwriter dan ook overtuigende pop en r&b. Je kan haar live aan het werk zien tijdens de voorrondes van Sound Track op 5 oktober om 20 uur in JH De Schakel in Sint-Lambrechts-Woluwe, Brussel. Anysa zou een vurige stem en het hart op de tong hebben en met zo’n jonge muzikante maken wij graag kennis in dit interview.

Waar komt de naam vandaan en stel je maar eens voor!
Ik heet Anysa. Ik zou niet snel een artiestennaam kunnen kiezen. Ik zou er waarschijnlijk 2 jaar later spijt van hebben. Ik ben geboren in Brussel, ik woon en werk hier nu, maar heb het grootste deel van mijn leven in Vilvoorde doorgebracht.

Hoe moeten we jouw muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Ik ben beginnen meedoen aan open mics zo’n 4 jaar geleden en vanaf dan is de bal aan het rollen gegaan: je speelt ergens en wordt opgepikt. Ook heb ik aan een paar wedstrijden deelgenomen met redelijk goeie resultaten. Ik heb ook verschillende keren de kans gehad om met getalenteerde muzikanten samen te spelen terwijl ik zelf nog een amateur was. Veel van geleerd, met vallen en opstaan.

Wanneer besefte je dat muziek spelen je passie is?
Ik zing al zo lang als ik me kan herinneren. Toen ik jong was en mensen vroegen wat ik wou worden zei ik altijd met lichte schaamte: zangeres. Ik was een heel verlegen kind, dus in mijn hoofd was dat nooit een echte optie een kijk nu! De jonge versie van mezelf zou fier zijn, maar ook een beetje gechoqueerd.

Wat maakt de Belgische muziekscene uniek denk je, of is die helemaal niet uniek?
Die is zeker wel uniek. Ze is de laatste jaren precies ook een pak breder geworden. Ze is eindelijk écht de urban muziek scène aan het omarmen. I love it. Belgen zijn altijd al speciaal geweest. Ze houden niet van ‘typisch’ denk ik, er moet altijd een hoek af zijn.

Wie zijn jouw inspiratiebronnen en hoe zou je je muziek zelf omschrijven?
Ik hou van Lauryn Hill, D’angelo, Hiatus Kaiyote, Arctic Monkeys, Amy Winehouse, Jeff Buckley, James Blake, … Mijn eigen muziek focust hard op lyrics. Het is een mengeling van pop, r&b en soul en ik heb een voorkeur voor natuurlijke klanken en echte instrumenten. 

Met welke band of artiest word je vergeleken, hoewel je dat absoluut niet wilt?
Goh, absoluut niet willen is veel gezegd, maar ik krijg soms Selah Sue. Wat ik eerst vreemd vond omdat ik nooit bewust naar haar muziek heb geluisterd. Begrijp me niet verkeerd: ik ben geen hater, ik luisterde gewoon naar andere dingen. Wij hebben beiden wel dezelfde inspiratiebron, zoals Lauryn Hill. Dus als mensen dat nu zeggen, denk ik dat ze de gelijkenis met Lauryn horen, want die vergelijking heb ik ook al een paar keer gekregen.

Voor welke band zou je eens graag het voorprogramma willen spelen en waarom?
Ik had zo graag het voorprogramma van Jordan Rakei in de AB gespeeld en even leek het of ik die kans zou krijgen. Helaas had hij zelf al iemand mee. Maar goed ook, want de voorronde van Sound Track valt samen met zijn show! Het universum gunt me gewoonweg geen Jordan Rakei. Hopelijk wel andere dingen.