Home Belgisch SCHMUTZ

SCHMUTZ

by Didier Becu

Ken je Schmutz nog? Natuurlijk Hold Me, Turn The Pages of Love Games. Allemaal synthpopklassiekers uit ons eigen Belgenlandje. Na jaren optreden is de band klaar voor een nieuw avontuur: een tweede plaat! Pillow Talk is verkrijgbaar via Starman Records. Luminous Dash sprak met Guy Peeters over vroeger en nu.

Hallo. Schmutz heeft een nieuwe plaat uit. Ik veronderstel dat je jezelf nog eens in de ogen moet wrijven om het te geloven, niet?
Het zat al heel lang in the pipe line, maar door het een en ander was het er maar niet van gekomen tot NU……. zodoende.

Op Pillow Talk staan acht nieuwe songs. Zijn dat exact acht nieuwe songs die jullie hebben gecomponeerd of waren er meer en was er dan een soort van selectie?
Het is eigenlijk min of meer een selectie van songs die we wat meer uitgewerkt hebben zonder de spontaniteit van het oorspronkelijke idee uit het oog te verliezen. We hebben de goede gewoonte onze ideeën en songs op te nemen  zodat we later daar in kunnen grasduinen en ze eventueel verder afwerken om dan live uit te proberen.

Er is wel een verschil tussen nu en toen, toch heb ik de indruk dat jullie het gehouden hebben op waar jullie goed in zijn: het componeren van goede synthpopdeuntjes.
Een  vogel  zingt zoals ie gebekt is  en onze forte  is nu  eenmaal  melodieuze synthpopmuziek, maar d’er klinken toch ook wel volwassen gitaargeluiden door.

Natuurlijk weten jullie zelf dat de hoogdagen van vroeger waarschijnlijk niet meer terug komen. Vraag is: waarom doen jullie het dan? Passie?
Passie voor muziek  “het bloed  kruipt waar het niet gaan kan”. En daarbij, er is niets zo fijn als samen muziek maken met gasten die je respecteert, die je vrienden zijn en dat we nu de kans krijgen om dit  te doen kan alleen maar een “gezonde” ambitie aanwakkeren om die passie om te zetten naar iets  concreets zoals deze cd. En een thank you  very much aan de mensen die daarin geloven zoals Felix  Huybrechts van Starman Records.

Het verhaal van Schmutz duurde niet zo lang. Veel hits, maar slechts één lp. Hoe komt dit?
We  hebben heel wat optredens afgewerkt en zijn er nooit toe gekomen een vervolg te maken op Lip Service. En na het vele optreden en op elkaars lip leven was de rek er een beetje uit: andere bezetting, ander platenlabel, anders dit anders dat…

Zelf denk ik vaak dat Lip Service een nogal onbegrepen en ondergewaardeerde plaat is. Hoe kijken jullie er zelf op terug
Daar kan ik je alleen maar in toetreden, alles was er: de  sound, de  songs en toch… Het bleef alles een  beetje in de goede bedoelingen steken en wij dachten: ok, gemiste kans, tant pis…verder maar.

Je kan de tijd niet terug draaien, maar mocht het kunnen zouden jullie iets