Home Belgisch ROZA PARKS

ROZA PARKS

by Nel Mertens

Ook postpunkband Roza Parks schittert tussen de bands op de affiche van W-festival. Tijd om goed geïnformeerd te geraken, voor we ons op donderdag 16 augustus tot op de eerste rij van de Wave Cave positioneren om van deze heren uit Peer te genieten!

Het is niet eenvoudig om jullie genre te ‘labelen’, maar dat vinden wij dan eerder een pluspunt! Jullie brengen donkere wavenummers, maar evengoed iets wat naar poprockballades neigt. Jullie speelden het voorprogramma van Stijn Meuris, maar staan evengoed op W-festival. Op jullie Facebook-pagina omschrijven jullie je stijl als ‘wave space rock for sinking submarines’, wat toch wel een geheel nieuwe stijl is. Jullie worden omschreven als alternatieve indie, evengoed als new wave, shoegaze, postpunkband en vooral die laatste invloeden zijn voor ons ook wel duidelijk. De mooiste beschrijving die ik las was: ‘Roza Parks klinkt als Ian Curtis die PJ Harvey een tong draait op het schoolbal, terwijl Foals zich aan een cover van The Sound waagt’. Hoe beschrijven jullie zelf het liefst jullie stijl?
We zijn niet zo bezig met onze stijl te labelen en moeten naar onze mening niet in één of ander hoekje geduwd worden. Het doet me wat denken aan het DNA-onderzoek bij mensen van verschillende ‘rassen’. Bleek dat een aantal “blanken” willens nillens een nogal aanzienlijk percentage Afrikaans DNA hadden, gemengd met bijvoorbeeld Oost-Europees en Amerikaans DNA. Dat zet alles al wat meer in perspectief. Net zo hebben wij alvast een groot deel postpunk en new wave in ons DNA zitten, maar evenzeer hangen de jaren 90 aan ons vast en drummen de grooves van de sixties zich naar voren. We merken wel dat als je niet in een hokje geduwd kan worden, het voor veel mensen teveel moeite kost en we een beetje uit de boot vallen. Soit, we kunnen alle vier zwemmen… Wat de toekomst brengt qua “genre” zien we trouwens wel, dat kan ook wel ’s voor verrassingen zorgen. Momenteel draait Les Savy Fav op volle toeren op onze platenspeler, al hangt er een band als FEHM ook lekker tegen aan te schuren. We zijn bezig aan nieuwe nummers, dus die invloeden gaan zeker hoorbaar zijn… indiepostpunkwavegaze dus.