Home Belgisch ONCE.

ONCE.

by Stef Van Chaze

Op een dinsdagnamiddag spraken wij in Leuven af met Guillaume Bonte en Sander Crijns, oftewel de frontman en de leadgitarist van het Hasseltse viertal ONCE. Onlangs brachten ze hun eerste ep Butterfly Effect uit. We beschreven de ep als “gebalde indierock met songs die als een huis staan”. Wij waren geïnteresseerd naar het ontstaan van de nog prille band, en naar het productieproces van deze eerste plaat.

(c) Wouter Crijns

We beginnen bij het begin. Waarvan kennen jullie elkaar?
Wij (Guillaume en Sander) zaten vroeger samen op de muziekschool. Later zijn we dan vrienden geworden op het middelbaar, en vervolgens zijn we samen gaan studeren in Leuven. Andreas, de bassist van de band, was de buurjongen van Sander, en zo waren we al met drie. Wel twee probleempjes. we hadden zowel nog geen drummer, laat staan een repetitieruimte. Dat werd opgelost door de aanwerving van drummer Mattice, die naast zijn drumkwaliteiten ook nog een repetitiezolder op overschot had. Twee vliegen in één klap, zo luidt het cliché. Maar soms is het echt zo!

Hoe kwamen jullie aan de naam ONCE?
We maakten een ideeënlijst van allerhande woorden die eventueel in aanmerking zouden komen om te gebruiken als naam voor de band. Die ideeën grepen we doorgaans uit het alledaagse. De bandnaam is, zoals bijvoorbeeld Radiohead en Buddha For Mary dat op hun beurt deden, geleend van het nummer Once van Pearl Jam. Ook Butterfly Effect stond op dat lijstje, maar die naam werd dan drie jaar later gerecupereerd als titel voor de ep.”