Home Belgisch NEUFCHÂTEL

NEUFCHÂTEL

by Peter De Bruycker

Belgische muziek, daar hebben we een boon voor en een band kan moeilijk Belgischer zijn dan Neufchâtel. Twee Nederlandstalige en twee Franstalige muzikanten, alle vier verknocht aan Brussel, en ze maken er samen muziek. Donkere muziek die zich zacht ontspint, maar evengoed loeihard uithaalt. Onlangs brachten ze een nieuwe ep Drenched uit. We legden zanger Nelson Beumer enkele vragen voor.

Vijf donkere, dreigende tracks: van zacht en ingetogen tot loeihard. Tevreden met het resultaat?
Ja, we blij zijn met het resultaat. We wouden een plaat maken die live klonk en echt, en niet te lang over elk detail ons hoofd breken. Volgens mij is dat gelukt, zo klinken we echt als je ons samen zet, dus dat is wat je krijgt op deze ep.

Waarin verschilt Drenched van jullie vorige ep Aliyah? Hebben jullie andere accenten willen leggen?
De plaat is in die zin een reactie op onze ervaringen tijdens het maken van onze laatste ep waar we ellenlange nachten en dagen piekerden over elk detail. We wouden het iets simpeler gehouden deze keer. Het is ook de eerste plaat met onze bassist Maarten Vanooteghem en dus ook muzikaal rijker in die zin. De meeste nummers zijn over de laatste twee jaar ontstaan en gerijpt, enkel Eclipse hebben we net voor de opnames nog uit de grond gestampt.

Jullie muziek wordt omschreven als rock noire, ook als stonerrock. Hoe zou je zelf de muziek van Neufchâtel omschrijven? Welke bands zijn voor jullie een bron van inspiratie?
Donkere rock met invloeden uit verschillende genres. We hebben allemaal onze eigen muzieksmaken en dat kwam sinds het begin altijd al op een aparte manier samen. We konden vanaf het begin al een catchy refreintje spelen en daarna tien minuten keiharde noise spelen. Er zit van alles in volgens mij. Volgens mij heeft ieder bandlid zijn eigen inspiratiebronnen. Bij mij liggen die bijvoorbeeld bij Julian Casablancas (The Strokes, The Voidz), Radiohead of QOTSA, maar ook Belgische bands zoals Balthazar en Warhaus inspireren mij.

Ook de grootstad lijkt te inspireren. Jullie noemen zich naar rue de Neufchâtel, en wonnen in 2017 de Rockrace in de AB. Hoe belangrijk is Brussel voor jullie?
Brussel is onze thuisstad en daarmee betekent ze erg veel voor onze muziek en voor ons leven. We zijn er opgegroeid, maar hebben wel verschillende nationaliteiten in de band (Frans, Duits-Nederlands, Spaans), we zijn met de band begonnen toen we nog samen op school zaten in Elsene. We gingen uit in de stad en kwamen dan samen bij mij om muziek te luisteren en spelen, zo is de band begonnen. 

We stellen