Home Belgisch Met Willy Dirkx doorheen Sinner’s Day 2018

Met Willy Dirkx doorheen Sinner’s Day 2018

by Luminous Dash

We hadden het al gevraagd aan Remo Perrotti en Marcel Vanthilt, twee iconen die dit jaar op de Belgische stage van Sinner’s Day staan. Nu is het de beurt aan Willy Dirkx, al decennia lang een brasser eerste klas.

Dag Willy, laten we samen met jou eens het Sinner’s Day-programma overlopen. Allereerst wil ik je iets anders vragen. Er is dit jaar een aparte stage voorzien van Belgische bands. Wat vind jij van de Belgische scene van vandaag?
Whispering Sons is echt wel goed. En Brusselse rappers als Zwangere Guy, Stikstof en Roméo Elvis doen ook straffe dingen.

De aftrap wordt gegeven door O Veux. Die Limburgers hebben wel hun best gedaan wat donkere muziekjes betreft. Hoe komt dat?
Wie zal het zeggen? Waren het de donkere mijnen? De economische crisis? De Limburgse gezelligheid? Feit is dat Limburg zijn zonen en dochters blijft koesteren, zelfs als ze uitgeweken zijn.

Claw Boys Claw. Grappig genoeg was er wel baanbrekend werk bij de VPRO, maar de Nederlandse bands bleven altijd onder de radar van succes. Claw Boys Claw deed dat wel. Wat betekent de band voor jou en wat vind je sowieso van de Nederlandse 80’s-scene?
Uit die periode is mij vooral The Ex bijgebleven, een band die ontstaan is uit de kraakbeweging in Amsterdam en die tot op vandaag blijft optreden. Wij hebben destijds nog bij hen gelogeerd in Wormer. Nederland had toen een goed georganiseerd (en gesubsidieerd) clubcircuit, waar wij als Belgische groep graag vertoefden, zeker in de Effenaar in Eindhoven en Doornroosje in Nijmegen.

Marcel Vanthilt. Een van de meest eigenzinnige Nederlandstalige bands. Wat betekent Nederlandstalige muziek voor jou en wie zijn je lievelingen?
André Hazes (Zeg Maar Niets Meer), Jacques Herb (mét Manuela!) en Arbeid Adelt! (Ik Sta Scherp). Marcel ken ik al sinds de jaren 70: hij speelde toen bij The Horribles en draaide platen in café De Wrat in Leopoldsburg. Ambiance verzekerd met die man!

Wolfgang Flür was mede verantwoordelijk voor de meest succesvolle Kraftwerk-platen. Over Kraftwerk en hun invloed op de muziek wordt veel verteld, hoe schat jij hun invloed in?
Prachtige groep, zowel muzikaal als visueel