Home Belgisch MEEWIND 2.0

MEEWIND 2.0

by Didier Becu

Op zondag 27 november organiseert muziekclub N9 MEEWIND 2.0 in Eeklo. Een eigenzinnig festival met een abnormaal muzikaal programma, zoals ze het zelf zeggen. Wij spraken met concertorganisator Bert Cambier, één van de samenstelster van het programma Karen Willems en labelbaas Mike Keirsblick van Consouling Sounds.

Op 27 november organiseren jullie MEEWIND 2.0, een festival vol eigenzinnige muziek. Kun je hierover iets meer vertellen?
Bert: Tijdens MEEWIND 2.0 slaat muziekclub N9 voor een dag de tenten op in CC De Herbakker. Je kan er de ganse dag, in het hele complex, speciale concerten beleven van Bert Dockx, The Germans, Raveyards, Father Murphy, Hellvete en Engerling Ensemble. Karen Willems, onze Artist in Residence, koos een deel van het programma en zal uiteraard ook zelf spelen. Ze zal jammen met Kreng en Benjamin Glorieux én we zullen getuige zijn van haar nieuwe project ‘Biond The Drum’.
(Foto Raveyards/copyright Eva Vlonk)

Het is de tweede editie, ik veronderstel dat dit is omdat de eerste een succes was, niet?
Bert: De eerste editie van Meewind, in 2014, was zeker een succes, maar het opzet was anders. We organiseerden toen op verschillende locaties in Eeklo een soort van Meetjeslandse muzikantendag, met een platenbeurs, workshops, interviews en concerten van Meetjeslandse artiesten Buckey Down en de portables. Toen we aan het programma van 2016 begonnen is het concept gaandeweg veranderd, zeker toen we er Karen bij betrokken. Vandaar ook de ‘2.0’ in de titel.

Men heeft bij jou aangeklopt om het programma mee helpen samen te stellen. Hoe kwam men bij jou terecht en hoe werden jouw keuzes bepaald?
Karen: De jonge garde die nu eindelijk voor een frisse wind zorgt in de N9 is bij mij gekomen met de vraag of ik ‘Artist in Residence’ wou worden in 2016. ’t Werd tijd (lacht). Echt super om eens dicht bij huis te kunnen werken! Ik heb echt niet lang moeten nadenken over mijn keuzes. Ten eerste ben ik altijd op zoek om mezelf uit te dagen en om samenwerkingen met nieuwe artiesten aan te gaan. Het streven naar variatie en authenticiteit vind ik heel belangrijk. Ten tweede hoop ik het publiek te verrassen met toch wel unieke geluiden, Helder vs Donker. En ik ben super blij dat ik Father Murphy kon toevoegen aan de line up.

Je noemt het zelf “abnormaal muzikaal”. Wat bedoel je hiermee?
Bert: De muziek die je tijdens MEEWIND 2.0 kan horen wijkt af van de norm. De muzikanten pakken het anders aan dan de conventionele artiesten die je dagelijks op de radio hoort. Zo spelen The Germans één lang nummer van ongeveer 45 minuten en zullen Raveyards, die sludge en electro mengen, hun 360° concept meebrengen naar Eeklo. Daarbij spelen ze in het midden van het publiek, met surround sound en driedimensionale projecties. Ook de muziek van de andere artiesten als Kreng, Hellvete of Engerling Ensemble kan je bezwaarlijk radiovriendelijk noemen, maar die muziek is daarom niet minder interessant. Integendeel.

Op de affiche staat veteraan Hellvete. Destijds was experimentele drone, of hoe je het ook noemt, voorbestemd om op tape te belanden en op te treden voor tien man. Nu zie je zo’n artiesten op Boomtown of in de AB. Voor artiesten kan dit moeilijk mooier, niet? Hoe verklaar je die evolutie?
Karen: Persoonlijk denk ik dat we nog een lange weg af te leggen hebben… Door de evolutie van het internet worden ook meer undergroundgenres die vroeger binnen een subcultuur  bleven blootgesteld aan het grote publiek. Het is ook de taak van programmatoren om minder bekende bands een kans te geven en niet altijd voor de grote