Home Belgisch MASDA

MASDA

by Stef Van Chaze

Het Oost-Vlaamse Masda viert dit jaar zijn 10-jarig bestaan. Dat zetten wij graag in de verf met een interview!

Jullie bestaan dit jaar 10 jaar, maar voor diegenen die jullie nog niet kennen. Hoe en waar is de band ontstaan?
Mathias en ik (Tuur Delodder) spelen samen muziek sinds ons vijftiende. Aanvankelijk was dat met enkele vrienden in de Tieltse band Sheeft. Tien jaar geleden begonnen we dan met MASDA als instrumentaal gitaar/drum duo. Eerst was dat als zijproject maar dat werd later al snel onze muzikale hoofdbezigheid. Na een tijdje ontdekte Mathias de zanger in zichzelf en daarmee ook het plezier van het tekstschrijven. Na enkele jaren als duo op te treden ontmoetten we Jan. We huurden een repetitieruimte bij zijn geesteskind RMS-studio’s en sindsdien is hij ook onze bassist.

Hoe komen jullie aan de naam MASDA?
Het woord MASDA vinden we kort en krachtig. Klinkt vertrouwd maar is het toch niet echt. Bovendien zijn de letters zeer dankbaar voor het artwork. Commercieel gezien is de naam MASDA misschien niet zo’n sterke zet. Je moet er elke digitale zoekmachine steevast van overtuigen dat je niet op zoek bent naar een automerk met een gelijkklinkende naam.

Wat zijn jullie muzikale invloeden? En verschillen deze tussen de leden?
Dit zou een erg lang antwoord kunnen worden. Doorgaans zitten we vrijwel op dezelfde golflengte. Met enkele gezonde verschillen. Grofweg komt het hier op neer…
Het lijkt me duidelijk dat we vertrouwd zijn met de alternatieve gitaarmuziek uit jaren 90’. Denk bijvoorbeeld aan Afghan Whigs of Sonic Youth. Daarna had je de lo-fi met onder andere Will Oldham en Bill Callahan, plus postrock met bijvoorbeeld Slint & Karate had een grote invloed op ons. De laatste jaren is het akoestische gitaarwerk van virtuozen als John Fahey, Glenn Jones of bijvoorbeeld ook Six Organs of Admittance vrij bepalend geweest. Gelukkig zijn er verschillen…
Mathias heeft van thuis uit Franse chansonniers en folkmuziek meegekregen. Jan is vertrouwd met klassieke muziek en Latijns-Amerikaanse muziek. Zelf drumde ik vroeger in een hardcore band.